characters characters

Cand copilul distruge lucruri

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 aprilie 2012    |   5418 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cand copilul distruge lucruriCum ai reactiona daca, intr-un moment de furie, copilul tau tranteste sau distruge un obiect? Majoritatea copiilor au momente in care nu pot sa isi controleze emotiile si se manifesta prin comportamente extreme. Cu toate acestea, exista unii copii care, in momentele de furie,  devin violenti cu ei insisi, cu cei din jur sau cu obiectele aflate in apropierea lor.

Cum se manifesta un copil care distruge bunuri?
-    loveste cu pumnii in pereti,
-    arunca cu obiecte,
-    sparge geamuri,
-    scrie pe pereti, ii zgarie sau arunca cu vopsea peste ei,
-    rupe bancile, gardurile sau mobilierul scolar,
-    daca trece prin parc, distruge spatiile amenajate special pentru copii folosindu-le intr-un mod neadecvat.

Din ce cauza distrug bunuri copiii?
-    furie in exces,
-    doresc sa se razbune pe cineva fiindca se simt neindreptatiti, jigniti sau inselati,
-    nu stiu cum anume sa se controleze,
-    doresc sa atraga atentia celor din jur sau a parintilor,
-    vor sa intimideze pe cei din jur.

Cum reactioneaza deseori parintii?
Majoritatea parintilor sunt socati atunci cand copilul are un asemenea comportament. Urmeaza apoi furia (“Cum indrazneste sa faca asta?!”), sentimentul de vinovatie (“Cu ce anume am gresit in educatia copilului incat a ajuns sa se comporte astfel?”) si tristetea. Unii parinti pot incepe sa caute “vinovatul” in exterior: fie celalalt parinte, fie anturajul, fie insusi copilul, care pur si simplu este catalogat ca “violent”. Toate reactiile emotionale sunt normale si este bine ca, dupa ce ai trecut prin ele, sa incerci sa gasesti o solutie pentru aceasta problema.

Cum poti rezolva aceasta situatie?
1. Discuta cu copilul tau, oferindu-i posibilitatea de a explica motivele care l-au determinat sa se comporte astfel.

2. Ajuta-l sa isi inteleaga emotiile negative si ofera-i modalitati alternative prin care sa le exprime: poate sa scrie despre furia pe care o simte, sa faca miscare sau sa numere in gand pana la 20. Puteti gasi impreuna si alte modlaitati prin care se poate elibera de energia pe care o simte atunci cand este furios.

3. Ajuta-l sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale. Daca a distrus un obiect, arata-i faptul ca trebuie sa il repare sau sa il inlocuiasca.  Este o consecinta normala a actiunii sale, nu o pedeapsa. Atunci cand costurile obiectului distrus depasesc posibilitatile financiare ale copilului tau, il poti imprumuta si poti stabili impreuna cu el cum iti va returna imprumutul. (Ii poti reduce banii de buzunar o perioada, de exemplu.)

4. Atunci cand comportamentele de distrugere se repeta si nu poti gasi o modalitate de comunicare cu copilul tau, cere ajutorul consilierului din scoala.

Tu ce solutie propui pentru un copil care si-a facut un obicei din a distruge bunuri?

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • ana maria avram
  ana maria avram    24.04.2014 - 11:25
  Ii spun ca nu e bine si ii spun ca nu va trebui sa o mai faca
 • Zaharia Mihaela
  Zaharia Mihaela    14.05.2012 - 11:13
  Pe vremea cand aveam cablu imi placea mult o emisiune pentru copii pe un canal englezesc in care erau prezentate modalitatile in care se fac lucrurile. De exemplu porneau de la puloverele pe care le purtau copiii la gradinita si apoi ii duceau la o stana de oi ca sa vada cum se tund oile, cum se toarce lana, cum se transforma in fire, cum se coloreaza, cum se impleteste un pulover si cum ajunge la magazin. Copiii chiar atingeau animalele si incercau sa toarca si ei lana sau sa impleteasca. Daca li s-ar explica astfel copiilor sau ar vedea cu ochii lor sau chiar ar paticipa la modalitatile in care se fac lucrurile (obiectele din sticla, din lemn, din hartie, etc.) sigur s-ar gandi de doua ori inainte de a le distruge.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe