characters characters

Codul bunelor maniere la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 noiembrie 2013    |   32118 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

codul bunelor maniere in clasa
Probabil stii ca primele zile de scoala sunt foarte importante in crearea atmosferei din clasa si in dezvoltarea relatiilor dintre copii de pe parcursul noului an scolar. Rolul cadrului didactic este foarte important in acest sens. El este cel care stabileste alaturi de copii un set de reguli care vor reprezenta codul de comportament al clasei.


De ce sa stabilesti un cod al bunelor maniere la scoala?


 • Il invata pe copil sa se adapteze la cerintele unui mediu nou
 • Favorizeaza formarea unor relatii amicale intre colegii de clasa
 • Ajuta la invatarea respectului de sine, dar si a celorlalti
 • Creeaza control si predictibilitate atat pentru cadrul didactic, cat si pentru copii (daca una dintre reguli este incalcata, copilul va sti care este consecinta la care sa se astepte)
 • Ajuta la formarea unui sentiment de omogenitate si apartenenta la clasa
 • Reduce tensiunea dintre colegi, iar tentativele unor dispute fizice sau verbale sunt mai mici

Cum il inveti pe copil bunele maniere la scoala?


Iata regulile fundamentale ale codului bunelor maniere si modul in care se aplica in modul scolar. E important ca cel mic sa inteleaga de ce e necesar sa le respecte, de aceea este bine sa ii oferi exemple.

Salutul – semn al bunelor maniere

Invata-l pe copil formulele de salut pe care sa le adreseze in fiecare dimineata cand ajunge la scoala, atat cadrului didactic, cat si celorlalti copii. In momentul in care intra in clasa, de dorit ar fi sa ofere un salut tuturor, nu doar colegilor pe langa bancile carora este nevoit sa treaca pentru a ajunge la locul lui.

Politetea fata de invatator sau profesor

In fata cadrului didactic, este indicat sa adopte o postura respectuoasa. Explica-i ca poate sa-si arate respectul si admiratia fata de el prin ascultare activa (a-l privi mereu in timpul orei si a fi atent la ceea ce spune), dar si prin a nu il intrerupe atunci cand spune ceva („a vorbi peste el”). Postura in banca este importanta, fara sprijinirea capului in maini (pozitia visatorului), fara a sta cu spatele rezemat de scaun si cu genunchii in banca si aproape deasupra bancii.

Vino cu explicatii in plus fata de ceea ce i s-a spus copilului la scoala despre cum trebuie sa te comporti in timpul orei. Arata-i cat de neplacut este sa incerci sa explici ceva unor persoane in timp ce acestea vorbesc intre ele ori si-au gasit altceva de facut in banca si pe sub banca. Poti sa creezi un experiment chiar la tine acasa. Cere-i copilului sa tina o prezentare, un mic discurs in fata familiei, in timp ce membrii vor vorbi intre ei in soapta ori isi vor gasi o alta ocupatie. De asemenea, vorbeste-i si despre cum anume sa faca fata unui coleg de banca guraliv si zgomotos care il invita la povesti, in timpul orei. Ar putea sa-i raspunda frumos "Vorbim in pauza, nu acum." sau pur si simplu sa-l ignore.

Bunele maniere in clasa

Vorbeste-i copilului despre importanta respectarii spatiului de clasa si a materialelor pe care le va gasi acolo. Tot de bunele maniere tine si ingrijirea propriei banci, a scaunului pe care sta, a dulapiorului in care isi aseaza lucrurile lui. A zgaria banca sau a o mazgali cu pixul sau stiloul nu este un comportament care sa denote o valoare sau o calitate, ci dimpotriva, este un semn de proasta educatie.

Este bine sa ii explici si diferenta intre un comportament corect, respectiv bune maniere, si un comportament exagerat prin care se vizeaza atragerea atentiei. Cateodata, din dorinta de a iesi in evidenta si a castiga popularitate, unii copii adopta chiar o serie de comportamente care ies din normalitate. A sparge un geam, a zgaria tabla sau a te urca cu picioarele pe catedra pentru a-ti arata suprematia reprezinta deja un inceput al vandalismului scolar.

Pentru a elimina acest risc este bine sa ii formezi copilului tau o imagine cat mai corecta despre ce inseamna a fi popular si care ar trebui sa fie setul de valori pe care sa le urmeze. Adevaratii oameni populari ies in evidenta prin calitatile lor. Ei sunt observati si admirati, iar cei din jur isi doresc sa fie la fel ca ei. Iar aici intra valori precum respectul, ajutorarea reciproca, capacitatea de a fi prieten cu toata lumea, sinceritatea, curajul, perseverenta etc.


Exista un cod al bunelor maniere in scoala copilului tau? Ce reguli respecta la scoala copilul tau si colegii sai?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
7 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  sasa    14.11.2013 - 18:22
  nota 10 ura
 • Utilizator Anonim
  sasa    14.11.2013 - 17:48
  multumesc mult
 • Utilizator Anonim
  LUMI    02.11.2013 - 06:18
  FOARTE INTERESANT PENTRU TINERELE MAMICI FARA PREA MULTA EXPERIENTA CU COPII!
 • Utilizator Anonim
  EDY    15.10.2012 - 09:10
  Ma intereseaza foarte mult !!!! Si este BUn la dirigentie:X:X:X:X:X
 • Utilizator Anonim
  edy    15.10.2012 - 09:07
  imi plake aceasta conversatie este de nota 10 Bravo!!!!
 • Utilizator Anonim
  ionut    02.04.2012 - 07:15
  e foarte interesant
 • Utilizator Anonim
  Ciprian    23.12.2011 - 20:13
  Salut !
  Este foarte interesant articolul, asa ca am sa incerc sa il aplic .
  Multumesc !

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe