characters characters

Cum il inveti pe copil despre curaj?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 octombrie 2010    |   8361 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Printre valorile ce caracterizeaza fiinta umana, curajul este extrem de important si cu functii adaptative deosebite. Eroii preferati ai copiilor au de multe ori aceasta calitate. Pe masura ce cresc, copiii descopera ca a avea curaj nu inseamna neaparat sa lupti cu monstri sau sa treci prin incercari primejdioase.
 
 
Curajul se invata pentru ca in esenta, a avea curaj inseamna a reusi sa iti depasesti teama, oricare ar fi aceasta.
 
Iata cateva sugestii prin care sa-ti inveti copilul despre ce anume inseamna curajul si cum il poate dobandi:
1. Explica-i ce inseamna curajul. Multi copii ofera o definitie cu propriile cuvinte si se refera la  capacitatea de a te bate cu cei care te umilesc sau jignesc, a lua apararea intr-un grup celui mai slab, in general, o valoare ce apare in context de lupta si cearta. Cu toate acestea, curajul se refera la face ceea ce e corect chiar si atunci cand conditiile de mediu nu sunt prielnice, capacitatea de a lua initiativa in situatii incerte, abilitatea de a fi lider sau de a-ti gasi propria cale fara a te lasa constrans de alte persoane.

2. Incurajeaza-l si recompenseaza-l de fiecare data cand da dovada de un act de curaj. Aminteste-ti ca poate fi numit curaj momentul in care ia o decizie singur, cand face un comportament pe care nu l-a mai realizat pana acum, cand ia initiativa etc. Foloseste toate tipurile de recompense pe care le cunosti: verbale, materiale si sociale (un zambet, o vorba de incurajare si lauda, o carte, o iesire in oras etc.).

3. Recomanda-i sa citeasca anumite carti si povesti ale caror eroi dau dovada de acte de curaj nemaipomenite:
Povestea lui Harap Alb (Harap Alb), Povestea Porcului (fata de imparat), Capra cu 3 iezi (capra si iedul cel mic), Barba Albastra (fata de imparat), Sarea in bucate (fata cea mica de imparat), O mie si una de nopti (tanara care ii relateaza povesti sultanului sub amenintarea zorilor si a sabiei ce i-ar putea taia capul) etc. Nu uita sa discuti cu copilul tau despre fiecare din aceste personaje, despre modul in care ele se raporteaza la cei din jur, cum ajung sa ia cea mai buna decizie, cate obstacole au de intampinat pentru a-si atinge obiectivul, cum sunt perceputi de catre celelalte personaje etc.

4. Explica-i copilului tau ce inseamna perseverenta  si vorbeste-i despre importanta ei in actul de curaj. A fi curajos se refera si la capacitatea de a te mentine intr-o activitate chiar si atunci cand apar cele mai grele obstacole peste care ai impresia ca nu vei reusi sa treci prea curand. A nu renunta la fel cum fac altii, dupa prima greutate, inseamna ca ai dat dovada de curaj, ca ai o dorinta de a continua si a rezolva situatia in care te afli.

5.  Uneori, curajul inseamna si a spune “Nu”. Aici ne referim la cazurile in care influenta sociala negativa incepe sa se manifeste asupra copilului. Deseori, in grup se practica initierea membrilor in diverse comportamente de risc precum: chiulul de la scoala, planurile de a-i face rau unui alt copil (un inceput de bullying) sau comportamente de distrugere a bunurilor altor persoane. A refuza sa realizezi toate aceste lucruri cu riscul de a-ti pierde potentialii prieteni inseamna un act nemaipomenit de curaj, care trebuie rasplatit si recompensat de catre tine ca parinte.

6.  Incearca sa ii faci clar distinctia dintre a fi curajos, a fi galagios si a fi timid.
Curajul nu inseamna a-ti pune in evidenta cu orice pret parerea in situatii specifice, cu scopul de a fi remarcat de catre toata lumea si nici a evita sa-ti spui punctul de vedere, ca o forma de discretie sau timiditate. Curajul presupune si a dobandi un echilibru in felul in care alegi sa te exprimi si sa iti prezinti punctul de vedere.

7. Initiaza-l in diverse activitati ce presupun si asumarea de riscuri.
Cauta activitati care sa-l scoata din cotidian, ceva ce nu a mai facut si pe care acum ar fi momentul sa inceapa pentru prima data. Aici putem include: a-l invata sa calareasca, sa mearga pe bicicleta, sa inoate (invata-l diverse stiluri de natatie), karate sau gimnastica. De asemenea propune-i jocuri prin care sa fie nevoit sa ia si el la un moment dat initiative.
 
8. Vorbeste cu el despre situatiile in care i-a fost teama de ceva si despre felul in care a reactionat. Explica-i faptul ca frica poate fi depasita, ca este o emotie pe care este bine sa o accepte si sa o exprime, dar care poate fi controlata. Da-i exemple concrete, pe care le poate intelege mai usor: emotiile dinaintea unei lucrari de control la care s-a descurcat foarte bine pana la urma, teama initiala pe care a simtit-o atunci cand a intalnit pentru prima data un catel cu care s-a imprietenit in timp etc.
 
9. Ajuta-l sa faca diferenta intre riscurile inutile si situatiile in care e nevoie de curaj. A realiza o activitate periculoasa (a sari in apa de la o inaltime mare sau a merge in locuri primejdioase, de exemplu) nu inseamna a avea curaj, ci a-ti pune viata sau sanatatea in pericol. Pe de alta parte, a-ti sustine parerea chiar si atunci cand nimeni nu este de acord cu tine, a face ceea ce crezi ca este bine, a nu renunta si a nu lasa teama sa te impiedice sa faci ceea ce iti doresti sunt situatii de viata care necesita curaj.
 
 
Recomandarile tale
Tu ce alte activitati crezi ca ar fi utile pentru a-l invata pe copilul tau despre curaj? Spune-ne in ce situatii a dat copilul tau dovada de curaj.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    sad    23.11.2012 - 13:00
    Part!!!!!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe