characters characters

Anxietatea copilului la inceputul anului scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2018    |   10101 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

anxietatea la inceputul anului scolar
Apropierea unui nou an scolar nu este pentru toti copiii un motiv de bucurie. In afara de nostalgia pentru vara care se incheie si libertatea pe care a adus-o in viata copiilor, toamna poate aduce si temeri si ingrijorari, care pot face inceputul unui nou an scolar mult mai dificil decat trebuie sa fie.

Citeste mai multe despre temerile copiilor legate de scoala:

Decalogul parintelui de copil anxios la inceputul anului scolar 

Cum pot avea copiii anxiosi succes la scoala 


Cum se poate manifesta anxietatea fata de noul an scolar?

  • Modificari in obiceiurile alimentare ale copilului-mananca mai putin sau mai mult decat de obicei
  • Probleme cu somnul – dificultati in a adormi, cosmaruri, treziri in timpul noptii
  • Comportamente rautacioase – copilul devina mai usor iritat
  • Crize de furie mai frecvente decat de obicei
  • Dispozitii emotionale schimbatoare – copilul trece de la veselie la tristete rapid, aparent fara motive concrete
  • Rosul unghiilor, ruperea firelor de par sau piscarea propriei pieli – aparitia acestor ticuri pot fi semne ale anxietatii
  • Dureri de cap sau de stomac
  • Evitarea activitatilor zilnice
  • Plansete frecvente
  • Izolare sociala – copilul refuza sa iasa la joaca sau sa participe la activitati cu intreaga familie

Cum il ajuti pe copil sa faca fata anxietatii de inceput de an scolar?


Evalueaza-ti propriul nivel de anxietate
. Cat de ingrijorat esti tu legat de noul an scolar? Cat de stresat esti in legatura cu pregatirile pentru noul an scolar? Starile emotionale ale parintilor se transmit cu usurinta copiilor, mai ales ingrijorarea.

Evita sa dai raspunsuri standard cand copilul iti spune ca se simte ingrijorat sau ca ii este frica. „Nu te mai ingrijora” sau „Va fi bine” nu fac decat sa il ingrijoreze mai mult pe copil. O tactica mai buna este de a discuta despre fiecare temere in parte a copilului. Afla care sunt cuvintele care ii ajuta pe copii atunci cand sunt coplesiti de anxietate.

Arata-i copilului ca ai incredere in el. Daca tu esti convins ca poate face fata oricarei probleme care apare la scoala, copilul tau va prelua in timp aceasta incredere in propriile forte. Nu ii pune intrebari care sugereaza ca te astepti sa ii fie frica. De exemplu, evita intrebarile precum „Ti-e teama de noua profesoara de matematica?”. Daca vrei sa afli ce crede despre noua profesoara, intreaba-l: „Cum ti se pare noua profesoara de matematica?”.

Invata sa iti asculti copilul cu adevarat. Temerile copiilor pot fi de multe ori exagerate, dar pot avea si o baza reala. A fost copilul tau victima hartuirii la scoala? Are profesori care ii inspira teama? A avut rezultate slabe in anul scolar anterior? Asemenea probleme sunt motive justificate de ingrijorare, pe care este bine sa incerci sa le rezolvi, cu ajutorul cadrelor didactice.

Jocurile de rol pot fi utile deoarece cu ajutorul lor copilul poate invata cum anume sa isi controleze ingrijorarile. In plus, prin jocuri de rol, copilul poate gasi singur, solutii la problemele sale. Puteti alege una dintre temerile copilului tau si o puteti pune in scena, lasandu-l pe copil sa exerseze comportamente care il pot ajuta sa faca fata problemei care il ingrjioreaza.

Treceti la rutinele din timpul anului scolar inainte de inceperea scolii. E important sa doarma suficiente ore pe noapte, sa manance la ore fie, sa aiba un program clar privind temele de casa si recapitularea pentru scoala. Copiilor anxiosi nu le place sa intarzie dimineata, iar orice graba le va creste anxietatea. De aceea, se recomanda o ora de trezire mai timpurie astfel incat, copilul sa aiba timp pentru tot.

Propune-i sa se intalneasca cu colegii de clasa cu care se intelege bine. Ii poti invita la joaca acasa sau puteti organiza o iesire in parc. Astfel, copilul tau se va simti mai putin stingher la inceputul scolii si poate gasi un motiv de entuziasm in inceperea scolii: va petrece mai mult timp alaturi de prietenii lui.

Pentru multi copii, anxietatea legata de noul an scolar se poate transforma cu usurinta in entuziasm, daca nu exista cu adevarat motive concrete de ingrijorare. Pune accentul pe faptul ca fiecare septembrie este un nou inceput, ca noul an scolar ii va aduce multe surprize placute si ca isi va reintalni colegii de clasa.

Grijile de la inceputul anului scolar sunt naturale, insa in loc de a te concentra pe ingrijorari si greutati, cauta sa pui accentul pe faptul ca emotiile sunt trecatoare si ca se pot schimba in timp si pe lucrurile pozitive pe care le aduce un nou an scolar. Iar daca teama copilului tau ramane la un nivel ridicat si dupa inceperea scolii, nu ezita sa ceri ajutorul unui psiholog.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe