characters characters

Animalul de companie – ce trebuie sa stii despre ingrijirea lui

Propus de: Dr. Med. Vet. Raluca Nae   |   13 august 2015    |   2052 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

fetita si pisicaPentru multi dintre posesorii de animale de companie, acestea devin adevarati membri ai familiei. Doamna Dr. Med. Vet. Raluca Nae, specialistul programului ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie (www.petabc.ro), ne-a raspuns la cateva intrebari despre ingrijirea animalelor de companie si despre siguranta copiilor in relatie cu acestea. Afla cum poti evita riscurile la care pot fi expusi copiii cand exista un animal de companie in casa si ce este bine sa stii despre ingrijirea animalelor.

1. Ce probleme de sanatate pot avea copiii din cauza animalelor? Este periculos parul animalelor pentru copii?

Din punctul meu de vedere, copiii ar trebui sa creasca cu un animal. In primul rand pentru ca invata ce este responsabilitatea. In al doilea rand, invata sa respecte viata unui animal.

Insa, da, un animal poate reprezenta un anumit risc. Dar nu numai pentru copii. Un animal bolnav este un risc. Insa trebuie sa facem intotdeauna diferenta intre o boala specifica animalelor si o boala transmisibila omului. Acesta este unul din motivele pentru care, in cazul in care animalul de companie se imbolnaveste, trebuie consultat de catre un medic veterinar.

Nu putem spune insa ca un copil se poate imbolnavi daca traieste si creste alaturi de un animal.

Parul animalelor poate reprezenta un pericol, este adevarat. Dar, daca animalul este ingrijit, spalat, periat, deparazitat, face controale periodice, sansele ca un copil sa se imbolnaveasca sunt destul de scazute.

Asa cum spuneam, exista riscul ca animalele sa transmita boli copiilor, daca animalul este bolnav cu o boala transmisibila la om sau daca copilul are o imunitate scazuta. De aceea, adoptarea sau cumpararea unui animal necesita, intotdeauna, o analiza a acestui act. Este o responsabilitate mare si necesita atentie si ingrijire. Putem spune ca un animal este precum un copil in primii ani de viata.

2. Ce le recomandati parintilor care au un animal de companie si vor aduce acasa un nou-nascut? Multi parinti renunta la caine sau pisica atunci cand se naste un copil.

Depinde foarte mult de mentalitatea parintilor. Sunt destul de multi parinti care, intr-adevar, renunta la animalul de companie in cazul in care asteapta un copil. Dar, daca animalul este ingrijit si cu stare de sanatate buna, acesta nu reprezinta un pericol pentru copil. Intervine, insa, si temperamentul animalului. Daca este un animal extrem de dependent de proprietari este posibil sa intervina “gelozia” acestuia.

Daca, pe de alta parte, animalul este docil, intalnirea dintre copil si animal trebuie facuta treptat, deoarece patrupedele sunt teritoriale iar copilul poate fi considerat ca un intrus. De cele mai multe ori insa, cainii, in special, se ataseaza foarte repede de nou-nascuti, devenind protectorii lor.

3. Ce recomandari de siguranta exista pentru copiii prescolari care intra in contact cu un caine sau cu o pisica?

Trebuie tinut cont intotdeauna, indiferent de varsta, de faptul ca orice animal poate fi imprevizibil. Daca este vorba de un caine sau pisica cu stapan trebuie respectate anumite reguli, ca de exemplu: intrebam daca este agresiv, daca musca, daca il putem mangaia sau ne putem juca cu el. Animalele sunt foarte dragute si pot parea dornice de joaca, insa acordul proprietarului este absolut necesar pentru a putea interactiona cu un animal.

Daca ni se permite interactiunea cu animalul, trebuie sa avem totusi niste masuri de siguranta. Il putem mangaia peste tot, daca nu are zone cu sensibilitate crescuta (motiv pentru care intrebam proprietarul daca animalul are sau nu zone sensibile), nu trebuie sa chinuim animalul (sa-l tragem de coada, de urechi). Pozitia copilului in fata unui animal trebuie sa fie de obicei la acelasi nivel cu el, pentru a nu parea amenintator. Asta, insa, este o regula pe care trebuie sa o respectam toti.

4. Cum pot fi implicati copiii in ingrijirea animalului de companie?

Incepand de la cumpararea mancarii, impreuna cu parintii si pana la plimbarile zilnice. Este foarte bine ca toata familia sa se implice in cresterea si ingrijirea animalului de companie. Implicarea copilului inseamna, asa cum spuneam si mai devreme, si invatarea responsabilitatii.

5. Cum pot alege parintii animalul de companie potrivit pentru varsta si temperamentul copilului?

Sunt anumite rase care se preteaza pentru o familie si pentru viata in apartament. Cea mai buna rasa este Golden Retriever sau Labrador. Cainii de talie mica sunt foarte activi si au nevoie de atentie. Insa, in alegerea unui animal trebuie sa stim, in primul rand ce implica cresterea acestuia si faptul ca este o responsabilitate foarte mare, ce necesita timp si sprijin financiar.

6. Ce alte informatii suplimentare considerati ca sunt importante pentru parinti si copii?

Cand ne alegem animalul de companie sau atunci cand deja avem unul este foarte important sa nu sarim peste vizitele periodice la medic. Analizele de sange ar trebui efectuate o data pe an, deparazitarile interne si externe trebuie efectuate periodic, vaccinarea este obligatorie, iar daca vorbim de un caine, acesta trebuie microcipat obligatoriu. Este bine sa ne interesam de sterilizare/castrare. Hrana animalelor trebuie sa fie in concordanta cu varsta si talia animalului.

Va invit sa urmariti blog-ul www.petabc.ro, unde vom avea mai multe articole despre cum trebuie sa ingrijim un animal, ce inseamna deparazitarile periodice, cand trebuie sa vaccinam animalutul, ce hrana este potrivita fiecarui animal in parte.


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/virgin_goddess64/15434614890

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe