characters characters

Angi Ionescu, Psy Motion: Parintii invata altruismul in toate formele sale

21 mai 2014    |   3230 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


1.“A fi mama inseamna…”Continua tu, te rog, propozitia.
Din punctul meu de vedere, sa fii mama inseamna sa faci fata unor provocari de care nici nu stiai ca exista pe vremea cand nu aveai copil. Inseamna sa traiesti si sa iti asumi responsabilitatea unor situatii in care nu mai poti sa hotarasti daca e convenabil sau nu sa te afli. Inseamna si sa te bucuri de lucruri pe care inainte, vazandu-le la altii, ti se pareau ridicole sau sa te necajesti din lucruri despre care inainte nu credeai ca pot supara un om rational. A fi mama, pentru mine a insemnat sa ma uimesc pe mine si pe ceilalti, comportandu-ma si simtind altfel decat as fi crezut ca o sa o fac inainte de a avea copil. Si mentionez ca ma refer la asta nu in repere de bine sau rau, ci de altfel.

 2. Vrem un top 3 “revelatii” ale mamei Angi Ionescu. Sau altfel spus, pana acum, ca mama am realizat ca...

  • desi incepi sa proiectezi ce-ti doresti de la copilul tau chiar inainte ca el sa se fi nascut, odata ce el exista, este o persoana diferita care are dreptul sa-si urmeze propriile visuri, fara sa tina cont de ale tale
  • crescand un copil mi-am dat seama ca a fi parinte inseamna mult mai mult decat sa fii inzestrat de la natura cu capacitatea biologica de a te reproduce si, in consecinta, nu toti oamenii care au copii reusesc sa fie parinti
  • ca natura reuseste sa ne ajute in eforturile pe care le facem crescand un copil. Ne face sa ne vedem propriul copil ca fiind absolut adorabil, iar printr-o proiectie putin ciudata, copilul fiind minunat si facand parte din tine, te face si pe tine sa te simti mai valoros decat te-ai simtit vreodata

 3. Copiii invata de la cei mari, dar ce invata parintii de la copiii lor?

Cred ca una dintre cele mai importante lectii pe care am primit-o ca parinte este altruismul. Cel real, asumat total, nu cel partial sau declarativ cu care ma jucam inainte de a avea un copil, ori de cate ori aveam nevoie sa ma simt un om superior, modern sau implicat social. Cand esti parinte, iti exersezi cumva toate tipurile de altruism care exista: emotional, financiar, de efort fizic, de renuntare la placeri. Si atentie, nu este o investitie, pentru ca nu o faci intotdeauna in speranta ca vei primi in schimb ceva de valoare echivalenta si fara a putea sa ridici pretentii de reciprocitate.


4. Citim carti de parenting, mergem la cursuri, poate chiar la conferinte si totusi… tot mai persista intrebarea: de ce au nevoie copiii pentru a fi fericiti?

Nu cred ca exista o reteta magica… desi mi-as dori ca cineva sa o gaseasca si copilaria sa devina pentru toti oamenii o perioada fericita. Oamenii sunt diferiti intre ei, copiii se nasc cu un anumit fond genetic care predispune la anumite stari emotionale, educatia si mediul familial participa ulterior la starea emotionala de bine sau de rau pe care o are un copil… sunt multe variabile, in consecinta nu exista o formula unica valabila pentru toti.

Pot insa sa va spun trei lucruri absolut necesare de care nevoie un copil ca sa fie fericit: afectiune, sprijin si limite.  

 
5. Ce ti-ar placea ca peste 20 de ani sa spuna copilul tau despre tine, ca mama?

As vrea ca fetita mea sa gandeasca (chiar daca nu o sa o spuna) ca o parte dintre lucrurile bune pe care le-a trait si pe care le va trai in viitor mi se datoreaza mie. Si asta nu doar pentru ca am nascut-o, ci pentru ca i-am dat ceea ce a avut nevoie pentru a trai frumos si cu un sentiment de implinire.


6. Angi, ca director al Clinicii Psy Motion intalnesti multe cazuri, multe povesti de parenting. Care sunt cele mai frecvente cazuri in care un parinte apeleaza la specialistii clinicii?

Motivele sunt diverse: copii timizi, tulburari emotionale, conflicte sau situatii de viata care-i tulbura, dar si afectiuni deja diagnosticate medical.


Mie, personal, mai putin important mi se pare tipul de problematica cu care ei ajung la noi. Mult mai important cred ca este urmatorul lucru: ca un parinte care-si aduce copilul la un specialist fara ca el sa sa fie racit, sa aiba febra sau vreo fractura, este un parinte care demonstreaza ca are grija de sufletul si fericirea copilului lui. Iar asta este o dovada de grija, de asumare si de maturitate.


Imi doresc sa fie cat mai multi parinti preocupati nu doar de starea de sanatate a copilului, ci si de nivelul de fericire la care acesta traieste. Sper ca intr-un viitor apropiat sa vedem cat mai des in jurul nostru copii care zambesc si sunt convinsa ca asta o sa ne faca niste adulti mai fericiti.


7. Psy Motion a fost prima clinica privata din Romania de psihiatrie, psihoterapie si dezvoltare personala. Aveti sloganul “Specializati in oameni”, ce inseamna asta de fapt?

Asta inseamna ca avem o echipa de profesionisti foarte buni in a-i ajuta pe oameni sa gestioneze emotiile care le produc suferinta, sau sa-i ajute atunci cand emotiile ajung sa le intunece gandirea rationala, iar asta se intampla tocmai in momentele in care au mai multa nevoie de ea.


Ne ajuta mult si faptul ca avem o echipa mixta, formata atat din medici psihiatri, cat si din psihologi, cu totii avand si pregatire psihoterapeutica. Mai mult decat atat, colegii mei si-au facut specializarea la scoli diferite de psihoterapie: psihanalitica, cognitiv comportamentala, experientiala, centrata pe solutii, hipnoza eriksoniana si altele, iar asta ne ajuta sa avem programe de tratament care integreaza tot ce e mai valoros din fiecare scoala de psihoterapie.


8. Unul dintre serviciile clinicii Psy Motion este cel adresat copiilor si parintilor. De fapt, carui tip de oameni va adresati?

Intr-o prima etapa, ne adresam parintilor, iar ca om de marketing, trebuie sa recunosc ca nu oricarui tip de parinte. Serviciile noastre sunt dedicate celor suficient de intelepti si de ancorati in realitate incat sa inteleaga ca rezolvarea unor probleme emotionale aparute in timpul copilariei reprezinta o investitie atat in prezentul copilului, cat si in viitorul adult care va fi copilul lor.


Daca nu avem echilibru si sustinere emotionala in copilarie, cu greu vom putea sa ne bucuram de relatia de cuplu, de profesia aleasa, de prieteni sau de copiii nostri atunci cand ajungem parinti. Lucrurile ramase nerezolvate in copilarie ajung sa ne aduca suferinta sau probleme in viata personala sau profesionala, fara sa avem posibilitatea sa identificam cauza pentru care ne simtim sau functionam asa.


9. In loc de concluzie, ce ai dori sa transmiti parintilor care intra pe SuntParinte.ro?

As vrea sa le spun ca din punctul meu de vedere, una dintre preocuparile majore ale unui parinte ar trebui sa fie cea de “a da aripi” unui copil, adica a-l ajuta sa ajunga si-si implineasca cat mai multe dorinte si visuri.


Pentru asta, trebuie sa-l iubeasca si sa-l sustina neconditionat chiar si atunci cand nimeni altcineva nu l-ar mai ajuta. In plus, i-as sfatui sa nu incerce sa-si proiecteze propriile nevoi si dorinte, folosind copilul pentru a-si crea un scop in propria viata. Un parinte care spune ca s-a sacrificat pentru copil nu face decat sa-l impovareze pe acesta cu frica de a nu fi suficient de bun si astfel sa nu poata recompensa aceasta investitie in el.


Oricat de mult ne iubim copiii, sanatos este sa ne traim viata prin noi insine si sa-i lasam si pe ei sa si-o traiasca prin propriile dorinte si valori. Doar asa ne putem bucura cu adevarat de copiii nostri, iar ei de viata pe care si-o doresc.

PsyMotion a luat fiinta din pasiune. Poate de aceea, inca de la inceput ne-am hotarat sa oferim celor care ne trec pragul doar lucruri care conteaza. Am reusit sa ne aducem contributia acolo unde am vazut ca oamenii au o nevoie, dar nu au solutie. Am avut curajul sa oferim sa oferim programe de tratament in problematici de care majoritatea profesionistilor din domeniu se feresc: dependente, tulburari alimentare, depresie, anxietate, psihiatrie, psihoterapie, dezvoltare personala.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe