characters characters

Ajuta-ti copilul sa invete mai usor istoria

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2011    |   5282 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum il ajuti pe copil sa invete istorieIstoria nu este o materie foarte usor "digerabila" pentru copii avand in vedere ca este necesara o buna exersare a memoriei cifrelor si faptelor. Unii nu sunt pasionati de aceasta materie si intampina dificultati inaintea unui test, cand trebuie sa memoreze o cantitate mare de informatii.
 
 
 
 
 
 
*Fotografia apartine utilizatorului saufeli
 
Iti prezentam mai jos cateva modalitati prin care ai putea sa-ti ajuti copilul sa invete mai usor istoria:
1. Realizeaza grafice si tabele. A invata structurat poate fi de mare folos copiilor. Atunci cand reusesc sa-si organizeze materia pe grafice sau tabele, ei reusesc sa retina mult mai usor. Vorbim de imaginea creata care poate fi reprodusa cu ajutorul memoriei vizuale, fata de un text intreg pe care copiii cu greu reusesc sa si-l reaminteasca. Ti s-a intamplat si tie sa iti aduci aminte atunci cand ai dat un test de randul, tabelul din carte in care se afla informatia respectiva, nu-i asa? La fel i se va intampla si copilului care invata dupa grafice si tabele. Schemele sunt foarte importante. Pot fi realizate piramide cronologice pe care sa treaca evenimentele care au avut loc din punct de vedere istoric, ar putea sa traseze o linie crescatoare pe care la fel, cu puncte sa noteze principalele evenimente sau domnii – depinde ce anume are de invatat.

2. Vorbeste-i despre personalitatile istorice importante. Atunci cand copilul invata despre anumite evenimente istorice, atrage-i atentia si asupra personalitatilor care au fost implicate in desfasurarea lor. Cautati impreuna fotografii ale lor si biografia lor. Vorbeste-i copilului despre aspecte interesante ale vietii lor, atat despre contributia lor la evenimentele istorice, cat si despre calitatile sau preocuparile lor personale. II vei oferi astfel o perspectiva mai larga si ii vei trezi interesul fata de aceasta materie.

3. Vorbeste-i despre istoria orasului vostru. Ai nevoie de ghiduri ale orasului vostru si de materiale care prezinta istoria sa. Intreaba-l pe copil daca stie cand a fost infiintat orasul, de catre cine, daca a avut si alte denumiri in trecut etc. Cautati apoi mai multe informatii si discutati despre ce ati aflat. Incearca sa descoperiti impreuna felul in care geografia caracteristica zonei voastre a influentat evolutia orasului.  De asemenea, puteti cauta informatii despre cele mai vechi cladiri ale orasului si le puteti vizita apoi impreuna. Incurajeaza-l pe copil sa isi noteze informatiile care i se par cele mai interesante.

4.  Stirile sunt un prilej de a discuta evenimentele istorice. Atunci cand citesti ziarul sau asculti stirile externe, profita de ocazie pentru a discuta despre evenimentele istorice care au influentat tarile despre care este vorba in articole sau in reportaje. De exemplu, atunci cand stirile prezinta informatii despre politica externa a Rusiei, este o buna ocazie de a-i vorbi copilului despre conducatorii din trecut ai Rusiei (tarii, Lenin, Stalin etc.) Nu ezita sa apelezi la harti sau atlase geografice pentru a-i arata copilului unde se afla tarile despre care este vorba in stiri.

5.  Transforma-l in detectiv al evenimentelor. Ii va fi mai usor copilului tau daca va vedea istoria ca pe o materie specifica detectivilor. E nevoie sa descoperi, sa cercetezi, sa cauti informatii, sa le asociezi, sa identifici ceea ce altii au incercat sa ascunda. Daca are de facut o tema la istorie si cheful lipseste cu desavarsire, ai putea foarte simplu sa lansezi un concurs intre tine si copil ori intre copiii tai, daca ai mai multi de varste cat de cat apropiate. Poti porni de la indemnul ”Cine descopera primul care au fost … va primi o recompensa la final.” O astfel de invitatie tentanta va fi determinanta pentru ca cel mic sa inceapa munca de detectiv.

6. Foloseste-te de imagini si filmulete. Internetul ofera numeroase posibilitati de a afla cat mai multe despre subiectul discutat la ora de istorie. Exista multe filme istorice la care poti gasi usor subtitrare daca ele nu sunt in romana, documentare istorice, aplicatii 3 D foarte utile, dar si texte si documente importante. Consulta toate aceste materiale si ulterior cere-i copilului tau sa combine informatiile aflate cu cele din manual. Va obtine o imagine mult detaliata despre ceea ce i s-a predat schematic la clasa sau a citit in manualul de istorie.

7. Mai multe surse de informatie, mai multe perspective. Recomanda-i copilului tau sa caute in cat mai multe surse informatii despre evenimentele istorice pe care le invata. Va avea ocazia sa afle mai multe detalii si sa observe ca, de multe ori, evenimentele trecute sunt prezentate din perspective diverse si, uneori, contradictorii.

8. Leaga evenimentele trecute de cele prezente. Intotdeauna exista o relatie intre ceea ce s-a intamplat demult si ceea ce se intampla acum. Ajuta-l sa identifice curentele politice, sirul evenimentelor care au determinat aparitia regimului politic de acum, modul in care s-a desfasurat conducerea tarii noatre, care au fost domnitorii, ce relatii s-au pastrat intre domnitorii mai multor tari de-a lungul anilor, care dintre ele s-au pastrat si care s-au deteriorat etc.

9. Vizitati muzeele de istorie sau locurile cu semnificatie istorica. Alegeti ca destinatii ale excursiilor voastre de familie localitatile sau zonele cu monumente istorice importante. Planuiti impreuna excursia si ofera-i copilului cat mai multe informatii despre evenimentele istorice care au avut loc in localitatea respectiva si despre personalitatile istorice care au fost implicate.

10. Invata-l istoria vietii lui. Realizati un arbore genealogic al familiei pentru a vedea care ii sunt ”radacinile”, dupa care cautati in istorie familiile cu care va inruditi. In acest mod inedit poti sa ii trezesti interesul pentru istorie.


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    10.05.2011 - 10:58
    Cred ca si filmele documentare sunt foarte utile pentru a trezi interesul copilului fata de istorie, il ajuta sa inteleaga mai bine anumite evenimente si sa isi dea seama ca a invata istorie inseamna mai mult decat a memora mecanic un sir lung de date istorice.:)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe