characters characters

Arborele genealogic al familiei tale

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iunie 2014    |   26572 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/69185521@N04/7408435634


Odata cu adolescenta apar si numeroase intrebari privind identitatea si apartenenta tanarului la familia din care face parte. Unii isi doresc sa afle tot ce se poate despre istoricul familial, cauta pe interrnet date si isi interogheaza parintii cerand o multime de amanunte. A descoperi urmasul cui ai fost poate fi ceva cu adevarat fascinant. Alti adolescenti isi doresc sa afle pur si simplu cine au fost bunicii, strabunicii lor, ce ocupatii au avut si ce le-a placut sa faca. Iti propunem sa iti indrumi copilul in a realiza un abore genealogic. Asta inseamna sa ai timp si dispozitia necesara pentru a intra in istoria familiei, a spune mici istorioare pentru a-l ajuta pe adolescent sa-si contureze mai bine povestea de viata si identitatea proprie.  

De ce ai nevoie?

  • hartie cartonata mare
  • o coala de hartie alba
  • pix
  • poze cu stra-stra-stramosii (pe care ai reusit sa le recuperezi in timp)
  • lipici
  • rigla
  • creioane colorate



Cum se realizeaza?
1. Pe o foaie separata incearca sa notezi toate rudele parintilor.

2. Realizeaza doua coloane: mama si tata pe care sa ii scrii undeva la mijloc.

3. In partea de jos a foii, in dreptul mamei noteaza toti fratii/surorile pe care le are, verisorii, nepotii si familiile acestora asa cum le stii.
 4. Fa acelasi lucru ca si la pasul 3, insa cu rudele tatalui.
5. Deasupra cuvantului "mama/tata", noteaza in fiecare coloana, bunicii, familia bunicilor, strabunicii si stra-stra-stramosii de care iti aduci aminte si despre care mai stii cateva lucruri.

6. Ai grija sa notezi intotdeauna numele complet al fiecarui membru din familie. Iti va fi mai usor sa observi si evolutia numelor in familia ta.

7. Daca nu stii care sunt persoanele de pe linia tatalui, de acum doua generatii, cauta informatii de la rude. Este foarte posibil ca unii dintre ei sa-si aminteasca.

Aceasta prima faza de notare pe foaia de hartie a tuturor membrilor este utila pentru a putea scrie succesiunea in mod corect pe hartia mare cartonata. De aceea asigura-te ca ai obtinut toate informatiile, iar daca e nevoie de mai multe zile pentru a termina toata activitatea (realizarea arborelui genealogic), ia-ti tot timpul necesar.
 8. Odata obtinuta foaia de hartie cu toate numele si relatiile dintre parinti-frati-bunici-verisori etc. poti trece mai departe.
9. Asaza pe orizontala foaia de hartie cartonata.

10. Transcrie cu creionul toate datele de pe foaie, cu ajutorul unei carioci.

11. Poti folosi un creion rosu pentru a evidentia legaturile de sange dintre rudele de gradul1.

12. Alte culori de creion pot fi folosite pentru a indica celelalte legaturi de familie.


Aceasta activitate il ajuta pe copil sa afle mai multe detalii despre propria sa familie. Ii ofera o serie de informatii noi, poate la care pana acum nu a avut acces. Vei putea petrece mai mult timp cu copilul tau, iar in urma acestei activitati va veti apropia mai mult unul de celalalt.

Citeste si:
Ce e bine sa stie copilul tau despre istoria familiei

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    oleg pascal    08.11.2018 - 21:01
    hallo
  • Fără foto
    matei    16.02.2017 - 14:14
    ar trebui sa puneti mai multe poze
  • Utilizator Anonim
    Angelica    22.06.2013 - 05:28
    Este foarte buna, deoarece parintii nu iau gradinita in serios si nu-i prea trimit pe copii si atunci pierd niste notiuni fara de care le va fi foarte greu sa se descurce in clasa I. Daca nu va munci parintele cu el acasa, sa recupereze, cpilul va ramane in urma