characters characters

Agresivitatea la prescolari

Cum reactionezi cand prescolarul tau e rautacios sau agresiv cu alti copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 decembrie 2019    |   1889 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

agresivitatea la prescolar
Copiii care petrec timp in grup sau in comunitati se dezvolta mult mai bine din toate punctele de vedere, decat copiii a caror activitate se rezuma strict la familie. Joaca si interactiunile cu alti copii nu sunt intotdeauna pozitive. Exista nenumarate cazuri in care apar conflictele, certurile si neintelegerile, iar uneori chiar si comportamente agresive.

Citeste si:

Cand prescolarul incearca sa ii controleze si sa ii domine pe cei din jur

Comportamentele dificile ale copiilor in primii 3 ani de viata


Desigur, violenta fizica intre copii trebuie intotdeauna oprita atunci cand apare. Ce facem insa cand copilul nostru este agresiv verbal cu alti copii? Poate fi vorba de o gluma rautacioasa, de tachinari sau, in cazuri extreme, de insulte sau porecle care fac rau. Trecem cu vederea incidentul sau il certam pe copil de fata cu alti copii si il obligam sa isi ceara scuze?

Cum sa reactionezi cand copilul tau e rautacios fata de alti copii?

Ramai calm

In asemenea situatii, parintele tinde sa simta rusine, vinovatie sau furie fata de comportamentul copilului. Aminteste-ti ca toate comportamentele neplacute sau dificile ale copilului apar pentru ca trece printr-o stare emotionala (si/sau fizica – de exemplu, oboseala) pe care nu o poate gestiona corect. In primii ani de viata, agresivitatea copilului este doar un semn ca are nevoie de ajutor din partea parintelui sau din partea adultilor care ii sunt apropiati. Intelegand astfel lucrurile, iti va fi mai usor sa ramai calm si sa il ajuti cu adevarat pe copil. In primii ani de viata, copiii au comportamente agresive, neplacute si nepoliticoase nu pentru ca parintii nu au reusit sa ii invete sa se poarte altfel, ci pentru ca inca nu stiu sa isi exprime frustrarile intr-o maniera mai adecvata.

Mergi langa copilul tau si vorbeste cu el.

Apropie-te de copilul tau, ia-l de mana sau pune-i o mana pe umar si spune-i (calm si bland) ca ti se pare ca are nevoie de putin ajutor. Ii poti spune: „Nu pot sa te las sa vorbesti asa cu alti copii, ii superi.” si il poti lua din locul in care se afla pentru a putea vorbi mai multe, doar voi doi. Este important sa ai un ton ferm, dar calm, care nu transmite copilului critica, furie, dezamagire sau alte emotii negative. In aceasta situatie, copilul nu are nevoie sa i se spuna ca a facut ceva gresit (cel mai probabil stie deja ca a facut ceva rau), ci mai degraba are nevoie sa stie ca se poate baza pe parintele lui care intervine sa il opreasca dintr-un comportament care face rau altor oameni. Cuvintele tale in acest moment au rolul sa ii explice de ce intervii, nu neaparat sa il invete pe copil ca a facut ceva gresit. Apoi, dupa ce i-ai transmis copilului tau ca il poti opri atunci cand are un comportament dificil, este momentul sa ii transmiti ca poti sa il intelegi. Incearca sa afli care sunt motivele pentru care s-a purtat agresiv cu ceilalti copii. Cel mai probabil, copilul va fi dispus sa vorbeasca despre ele, deoarece simte ca nu este respins de tine. Uneori, cel mic e doar obosit sau poate nu se simte bine fizic, alteori la baza comportamentului lui pot sta emotii dificile (invidie, nesiguranta, sensibilitate la respingerea sociala sau teama).

Asculta-l pe copilul tau.

S-ar putea sa iti povesteasca ce a gandit cand a fost agresiv sau s-ar putea sa aiba o criza de plans. Oricare varianta este naturala – uneori, comportamentele agresive sunt doar primele semne ale unei izbucniri emotionale care urmeaza sa se intample.

Incheie discutia cu empatie si incredere

Daca ai aflat cauza comportamentului si copilul vrea sa se intoarca la joaca alaturi de alti copii, il poti invata cum sa faca acest lucru, invatandu-l sa isi ceara scuze si sa ii intrebe pe copii daca se mai poate juca alaturi de ei. Daca nu vrea sa se intoarca la locul de joaca, incheie discutia cu concluzia ca ai incredere ca el vrea sa fie un copil bun si ca data viitoare va incerca sa reactioneze mai bine.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe