characters characters

ADHD si problemele de comportament

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 iulie 2023    |   348 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ADHD si problemele de comportament
Copiii diagnosticati cu ADHD pot avea probleme nu doar de invatare, ci si de comportament si relationare cu cei din jur. Deseori, problemele de concentrare a atentiei sau de hiperactivitate sunt mai putin dificile decat crizele de furie, agresivitatea sau refuzul de a coopera, care apar ca rezultat al problemelor de atentie si hiperactivitate.

Citeste si:


Impulsivitatea la copii - cum o recunosti


Hiperactivitatea la copii


Problemele de comportament si ADHD


De ce apar problemele de comportament in randul copiilor diagnosticati cu ADHD? Exista doua posibile explicatii.


Comportamentele dificile spontane 

Sarcinile care implica rutina, monotonie, repetitivitate sau efort indelungat sunt dificil de gestionat de catre copiii cu ADHD, din cauza nivelului ridicat de impulsivitate si din cauza problemelor de concentrare a atentiei.

Prin urmare, copiii cu ADHD au o toleranta scazuta la frustrare - cu alte cuvinte, devin iritati sau nervosi repede. Iar impulsivitatea lor inseamna ca actiunile asociate cu frustrarea (de exemplu, tipetele, aruncarea obiectelor sau alte actiuni agresive) sunt aproape imposibil de oprit in momentele cu emotii intense.

Comportamente dificile ca parte dintr-un tipar de relationare

40% dintre copiii diagnosticati cu ADHD au si diagnosticul de tulburare opozitionista sfidatoare, care consta in refuzul repetat de a coopera cu cei din jur, iritabilitate si furie, comportamente argumentative si defensive si comportamente de razbunare fata de cei din jur. Insa multi copii cu ADHD, nediagnosticati cu alte tulburari, intra deseori in conflicte cu adultii din jur, din cauza comportamentelor dificil de controlat. De exemplu, cand copiilor le este greu sa stea linistiti in contexte sociale in care acest lucru este important, parintii ii pot certa sau pedepsi pentru lipsa de cooperare.

In timp, conflictele repetate cu adultii din jur pot da nastere la asteptari negative ale copiilor fata de alte persoane (copilul se asteapta sa fie certat, criticat sau respins) si la reactii agresive fata de acestea (copilul respinge sau critica la randul lui pe cei din jur). Astfel, interactiunile negative (voci ridicate, lupte de putere, folosirea pedepselor etc.) intre copil si parinti devin o normalitate, iar copilul primeste mai putina atentie pozitiva decat are nevoie. Pe termen lung, acest lucru duce la formarea unei imagini de sine negative a copilului ("Sunt un copil obraznic, neascultator etc."), care va contribui in continuare la conflicte repetate.

Disciplina

Pentru copiii cu ADHD, pedepsele sau consecintele tind sa nu dea rezultate, pentru ca, asa cum se obisnuiesc sa interactioneze negativ cu cei din jur, copiii se vor obisnui si cu un ton mai ridicat al parintelui, cu pedepsele sau consecintele impuse ca urmare a comportamentului dificil al copilului.


Pentru a-i ajuta cu adevarat pe copii, este important ca parintii sa:

  • ofere copiilor atentie pozitiva - sa observe de cate ori copiii au comportamente dezirabile
  • ii sprijine pe copii sa isi creeze o rutina zilnica si o structura clara pentru sarcinile pe care le au de realizat
  • ii ajute pe copii sa isi gestioneze emotiile intense


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ADHD
    Semne care indica ADHD-ul la copii
    21 august 2023   

    Tulburarea de deficit atentional si hiperactivitate, cunoscuta prescurtat ca si ADHD este una din cele mai comune tulburari neurologice intalnite in cazul copiilor.

  • Hiperactivitate
    Hiperactivitatea - cum o recunosti la copilul tau
    04 octombrie 2022   

    Cum iti dai seama ca ai un copil hiperactiv si cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu acest lucru? Iata cateva repere legate de capacitatea copiilor de a-si controla miscarile si atentia, in functie de varsta.

  • Lipsa atentiei si concentrarii la copii
    Lipsa atentiei si concentrarii la copii
    21 februarie 2022   

    Care sunt factorii care duc la lipsa atentiei si concentrarii in randul copiilor si cum ii putem preveni.

Mai multe