Acomodarea la gradinita
Sfaturi din partea unui cadru didactic
Doamna Angela Dumbrava, educatoare cu experienta de 41 ani, spune ca „nu poti alege aceasta profesie daca nu iubesti copiii, daca nu lasi ca iubirea sa iasa prin fiecare gest, cuvant, tonalitate, imbratisare,”. Din dragostea sa pentru copii si pentru profesia aleasa, s-au nascut urmatoarele recomandari pentru parintii care isi trimit copiii la gradinita pentru prima data. Daca te numeri printre acestia, te invitam sa citesti articolul si sa completezi cu propriile pareri lista de sfaturi pentru o acomodare usoara a copilului la gradinita.
Pentru ca a venit toamna si odata cu ea si cei mai mici pitici merg la gradinita, vin cu cateva recomandari pentru parintii tineri…si am sa incep cam asa. Draga mama si tata, daca il vezi pe micutul tau razand, inseamna ca este inca o zi fericita din viata copilului tau. Daca e fericit, inseamna ca tu, parintele lui, ai reusit sa-i oferi dragoste si intelegere. Tu spui ca i-ai oferit totul, ca nu-i lipseste nimic. Nu ii este foame, nu ii este frig, e sanatos si in camera lui, plina de jucarii, sunt mereu prietenii sai…
Si totusi vine o vreme cand copilul tau trebuie sa se desprinda din cuibul sau atat de prietenos si sigur si sa mearga la gradi…unde pentru el este necunoscutul. O drama se petrece in sufletul sau. Acomodarea in gradi este o perioada grea si pentru copil, si pentru familie. Deci... ne incarcam cu multa rabdare si ii dam totala incredere educatoarei care o sa te inlocuiasca, draga mamica, in cele cateva ore in care esti la serviciu.
- Ar fi de apreciat sa-ti pregatesti copilul cu discutii in familie, cu vizite la gradinita.
- Este bine ca la inceput sa aiba cu ea/el ceva drag din mediul familial, o jucarie, o papusa, un ursulet, o pernuta, o particica din mediul lui intim de acasa; cu timpul doamna educatoare stie cum sa scoata jucaria din atentia copilului.
- Va trebuie pentru o acomodare a celui mic, cat mai repede si cu succes sigur:
- Rabdare cu tine. si cu cel mic…
- Incredere in copil, in educatoare si in personalul gradinitei.
- Intelegere pentru micutul care se desprinde atat de greu de locul lui minunat din casa parinteasca.
Si ar mai fi ceva! Ofera-i mici recompense pentru orice fapta buna. Din experienta va spun ca cel mai mult i-ar placea sa mearga la plimbare cu tine, sa-i citesti o poveste sau, pur si simplu, sa stati unul langa celalalt in fata televizorului la un desen animat.
Crezi ca este prea mult pentru tine, ca sa-l vezi pe cel mic fericit?
Sunt sigura ca daca urmati cat de cat micile mele sugestii micutul vostru o sa astepte cu nerabdare intalnirea cu educatoarea si cu micul castel in care povestile sunt la ele acasa si el un mic actor in lumea lor.
Cu apreciere…..Pentru Familia Fericita.
Autoare: Angela Dumbrava
Sunt educatoarea Angela Dumbrava. Am spus ca ,,sunt” pentru ca voi ramane intotdeauna educatoarea generatiilor mele de copii care nu au fost putine dupa o activitate de 41 de ani, intre copii, parinti, bunici, emotii, bucurii, realizari, poate si esecuri … exact ca-n viata. Am fost pentru copii educatoarea neconstrangerii: copiii m-au format, m-au inaltat, lor le datorez tot: gandirea mea, bunatatea, toleranta, empatia si iubirea pentru oameni, pasari, animale. De la ei am invatat cel mai mult, de fapt ne-am completat si am invatat unii de la altii, de la mine au primit iubirea si sentimentul de siguranta iar eu am primit totul, respectul si dragostea lor nemasurata.
*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
-
Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.
-
Cum il pregatesti pe copil pentru noul an scolar in contextul pandemiei
Acest inceput de an scolar s-ar putea sa fie dificil de acceptat, greu de acomodat, incarcat de griji si stres, insa cu putin efort si pregatire din timp, il poti ajuta pe copil sa se adapteze la conditiile diferite din aceasta toamna.
Adauga tu primul comentariu: