characters characters

15 recomandari de la voi: Cum il ajuti pe copil sa invete mai usor si mai placut?

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 septembrie 2013    |   33781 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

recomandari invatare
Inceperea scolii inseamna si intoarcerea la temele pentru acasa. Pentru ca multi parinti intampina dificultati in privinta temelor pentru acasa, am adunat cele mai interesante recomandari primite de la voi despre cum il poate parintele ajuta pe copil sa invete.



Acestea sunt cele mai interesante 15 recomandari trimise de voi:

 
1. Fii un model pentru copil.
Didi: 
“Seara, inainte de culcare, citeste fiecare din cartea lui. Daca eu nu citesc, nu-l pot obliga pe el sa faca acest lucru, "pentru ca asa trebuie". Puterea exemplului functioneaza cel mai bine.”

2. Transforma invatarea in joc si totul va fi mai usor!

Vlad Mariana 
“Totul e usor cand acel tot il transformi in joc.
Si un exemplu- baietelul meu a invatat literele in timp ce calatoream cu masina; il rugam sa-mi spuna numarul de imatriculare a masinilor din trafic, totul in joaca, nimeni nu simtea cum parcurgem distanta si cum se scurge timpul.”


3. Stimuleaza-i imaginatia si gandirea logica prin exercitii.

Petrido: 
“Fiului meu, de 10 ani, i-am sugerat, in locul rezumatelor sau caracterizarilor minimale de personaje, sa scrie o compunere prin care sa convinga prietenii din jur de ce ar fi interesant sa citeasca si ei cartea lecturata de el. Am obtinut astfel o autodictare, exprimarea unei pareri argumentate si stimularea gandirii critice.”

4. Stilul de invatare al copilului este important si trebuie respectat.
Evelina 
“Sfatul pe care i-l pot da unui parinte al carui copil invata kinetic este de a-l intelege si de a nu-i cere performante standard. Un copil energic poate da rezultate la fel de bune in momentul in care este lasat sa se si joace in timpul invatarii. In general, copiii care invata kinetic au si o atentie distributiva fenomenala. Pot citi in timp ce se joaca cu o mingiuta fara nicio problema.(…) Parintii trebuie sa inteleaga ca nu este nimic defect in comportamentul copiiilor lor. De asemenea, ar fi bine daca si ceilalti membri ai societatii ar intelege ca un astfel de comportament nu este deviat, ci doar diferit. Lasati copilul sa gaseasca singur modalitatea prin care isi poate consuma energia ramanand atent la procesul de invatare si intelegeti ca, pentru el, si oboseala este corelata cu anumite gesturi fizice. “

5. Copilul trebuie sa fie dispus sa depuna efort.
Emitudosie
“Singurul motiv pentru care un copil ar trebui sa se gandeasca la meditatie ar fi acela ca vrea sa invete mai mult ca la clasa, ca doreste sa faca performanta.
In rest, copilul trebuie sa vrea sa inteleaga in clasa si sa depuna efort pentru aceasta. Din experienta stiu ca unii copii vor, dar cand este vorba sa depuna efort... nu stiu ce inseamna. Iar un copil care nu vrea sau nu depune efort sa invete, degeaba merge la meditatie.“

6. Lasa-i copilului libertatea de a-si organiza singur timpul de invatare.
Constantin_obreja: 
“Din experienta proprie, va pot spune ca am fost impotriva interventiei oricarui factor exterior in organizarea timpului liber si de invatare (dar cred ca am stiut sa imbin utilul cu placutul intr-un mod personal eficient) si, ca parinte, n-am impus un program copilului meu. Si l-a facut singur dupa chipul si asemanarea lui, dupa nevoile lui, dar si dupa modelul parintilor: vazand ca acestia stateau mult timp citind, scriind, discutand 'cai verzi pe peretii matematicii', era firesc sa 'copieze' modelul si sa-l considere firesc. Nu interveniti cu forta in programari si planificari; ganditi-va ca nici dvs. nu va face placere! Puteti cel mult sa dicutati si sa planificati impreuna activitatile viitoare. Daca veti reusi sa prefaceti lucrurile serioase intr-o joaca sau intr-o discutie care atinge 'fundamentul' dar nu se transforma intr-o impunere, veti recastiga un prieten, o incredere si o doza de siguranta!”

7. Fii alaturi de copilul tau, indiferent daca are un esec sau o reusita.

Constantin_obreja
“Parinti, iubiti ca sa fiti iubiti; traiti alaturi de copilul dvs. fiecare reusita sau esec raportandu-va la ceea ce ati fost si la ceea ce ati fi facut daca erati in locul lui; numai dvs. puteti gasi cea mai buna cale de comunicare si convingere, pentru ca o parte din el vine de la dvs. (cu bune si rele; la cele rele v-ati gandit?); nu impuneti, ci analizati impreuna ceea ce este de facut; nu uitati ca sunteti prietenul de-o viata al copilului dvs.!”

8. Foloseste metode care ii stimuleaza gandirea logica si memoria.

Vlad Mariana
“Am impresia ca cei mai multi romani isi ajuta copiii la lectii fara a folosi o metoda pedagogico-stiintifica, ci doar metoda propriei experiente. In actualele conditii, copiii au atentia distributiva foarte dezvoltata, ca si memoria vizuala, in timp ce adevarata memorie lasa de dorit. Consider ca invatarea nu este posibila fara imaginatie si conexiuni cu realitatea. Un copil, pentru a-si lua notite eficient trebuie sa-si foloseasca propriile abrevieri, prescurtari, desene, scheme pe care si le recunoaste imediat. Memoria auditiva este cheia succesului.(…) Metoda RICAR este un algoritm eficient al invatarii si poate fi aplicat de orice invatacel, indiferent de varsta.”

 9. Asigura-te ca se odihneste suficient si apeleaza la imaginatie si gandire logica.

Iahim 
“In primul rand, pentru ca un copil sa invete mai bine are nevoie de o minte "clara", de odihna "mentala" si fizica. In anii de scoala nu am pierdut niciodata noptile. "A da ziua pe noapte" este una din greselile principale ale multor tineri care invata.
In clasele primare ar fi ideal daca copilul si-ar mentine somnul de pranz. Din pacate, foarte putini mai dorm la pranz la aceasta varsta.
Exista intr-adevar anumite tehnici de invatare, mai bine spus anumite deprinderi pe care le capeti in timp. Trebuie stimulata invatarea logica. Nimic nu trebuie retinut pana nu este inteles.
Apoi trebuie apelat la multa Imaginatie.
De exemplu, imi aduc aminte ca era o corvoada sa invat la geografie. Nu intelegeam de ce o anumita tara se invecineaza cu alta pentru ca pur si simplu nu intelegeam pe ansamblu o harta.”

10. Imparte sarcinile de invatare in sarcini mai mici
Cristinaneagu
“Eu, ca sa-l conving sa citeasca, a trebuit sa ma impun destul in fata lui si impartindu-i pe zile capitolele  pe care sa le citesca.”

11. Pentru ca cel mic sa fie disponibil pentru invatare, este nevoie sa aiba timp si de joc si relaxare
Camelia 
“Copiii, prin natura lor, ar dori numai sa se joace dupa scoala si cred ca aici intervine marea responsabilitate a parintelui sa-i explice cu blandete si cat mai simplu cu putinta, ca daca isi face temele, va intelege si mai bine ce i s-a predat. De asemenea, trebuie sa le asiguram timp de relaxare, copiii au foarte multa energie fizica pe care trebuie sa o consume, ei nu trebuie imobilizati pe un scaun pentru o perioada prea lunga (si asa stau la scoala cateva ore concentrandu-se la ce le preda institutorul), deci intre teme sa aiba pauze.“

12. Cunoaste-ti si accepta-ti copilul asa cum este el.
Camelia
“Foarte important mi se mai pare ca parintele sa-si cunoasca foarte bine copilul. Fiecare copil este unic, nu trebuie sa ne comparam copilul cu "copilul vecinului, care are o multime de teme pe care le face fara sa rasufle dupa care lucreaza suplimentar etc..."pentru ca nu vom face decat sa il demoralizam pe al nostru si mai mult. Trebuie sa fim prietenii cei mai buni ai copiilor nostri.”

13. Succesul inseamna mult efort.
Eliprofamama
“Este nevoie sa invete acasa logic, inainte de a si scrie, altfel... Nu degeaba exista proverbele: "Repetitia este mama studiului!" sau Reteta SUCCESULUI este: 99% transpiratie si 1% inspiratie.”

14.“Poate nu eu sunt persoana cea mai potrivita pentru a-l ajuta sa isi faca lectiile.”

Dragos Nicolaescu
“Brusc, mi-a aparut un gand neobisnuit in minte: "Poate ca nu sunt persoana cea mai potrivita pentru a-l ajuta sa-si faca lectiile". Dupa ce ego-ul meu hipertrofiat a facut un mic atac de cord, am inceput sa cautam o persoana tanara, vesela, rabdatoare, cu experienta in lucrul cu copii scolari, care sa faca temele cu fiul nostru. Si am gasit-o! (…)
Rezultatele lui scolare s-au imbunatatit rapid, iar eu m-am transformat dintr-un meditator nesuferit intr-un tatic jucaus. Sa nu va inchipuiti ca s-au rezolvat absolut toate problemele, lectiile inca ii sunt nesuferite, dar noua lui meditatoare are si pregatirea, si rabdarea, si relatia potrivita pentru a-l ajuta pe fiul meu sa duca la capat aceasta sarcina neplacuta, dar necesara.”

15. Nu face temele in locul copilului, supravegheaza-l doar.
IoanaCaciula 
“Parintii nu au rolul de a face temele in locul copilului, deoarece acesta nu va avea astfel responsabilitatea invatarii, insa il pot supraveghea pe copil.“

In plus, fata de toate aceste recomandari, din experienta noastra in domeniul parenting&educational, am observat eficienta sporita a platformelor de invatare. Ele sunt create cu scopul de a transforma invatarea intr-o experienta placuta si pentru a aduce elevului rezultatele dorite. Descopera si tu ScoalaIntuitext.ro (pentru copiii din clasele primare) si ExamenulTau.ro (pentru elevii care se pregatesc pentru Evaluarea Nationala, de la sfarsitul clasei a VIII-a)! 

Care dintre recomandarile de mai sus consideri ca ti se potriveste?
Poti sa ne propui si o alta metoda care functioneaza la tine? Hai sa facem impreuna o lista cat mai mare de recomandari. Apoi, cu metodele cele mai apreciate de voi, vom alcatui un top al celor mai eficiente recomandari primite.


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
16 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    manolescu violets    11.04.2017 - 14:16
    Buna ziua am o fetita de 10 Este in class a 3 SI nu vrea Sa invete CE pot face.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    13.10.2013 - 21:35
    @Moglan Mirela: Draga Mirela, iti inteleg ingrijorarea si dorinta ta de a-ti ajuta copilul sa invete mai bine. Cred ca un prim pas ar fi sa il ajuti sa isi organizeze timpul in mod eficient. Sa existe in fiecare zi 2-3 ore dedicate temelor si studiului, program care sa fie respectat. Este important sa inceapa cu materiile care nu ii plac, sa faca pauza la jumatate de ora si sa aiba anumite beneficii daca rezultatele sale la invatatura se imbunatatesc (de exemplu, jumatate de ora in plus pentru o activitate preferata). Atentie si la activitatile extrascolare, daca sunt prea multe copilul nu mai are energie si pentru scoala. Poti solicita dirigintelui ca un alt elev din clasa sa devina tutorele sau si sa il ajute la lectii daca are nevoie. Insa poate exista alte cauze ale comportamentului baiatului tau, psihologice, pe care le puteti afla apeland la un specialist. Mult succes!
  • Utilizator Anonim
    emily    11.10.2013 - 07:47
    Mirela, este posibil sa treaca doar printr-o perioada mai dificila, la aceasta varsta multi copii incep sa acorde mai multa importanta prietenilor si mai putin atentie invatarii. Pe de alta parte, poate scoala pur si simplu nu raspunde intereselor si abilitatilor copilului tau si de aceea se plictiseste si nu reuseste sa se implice. Este important sa vorbesti cu el despre motivele pentru care nu ii place la scoala, inainte de a incerca sa il convingi ca este important sa invete.
  • Utilizator Anonim
    Moglan Mirela    09.10.2013 - 13:56
    Cum sa-mi ajut copilul?

    Copilul meu este cls. a VII-a si nu reuseste sa se mobilizeze,nu-si organizeaza timpul in mod eficient,am impresia uneori ca-i este lene sa gandeasca,nu-i place scoala.Poate si eu am gresit standu-i aproape tot timpul si poate l-am cicalit prea mult.
    Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
    In afara scolii face f. multe lucruri bune si bine,in gospodarie,inoata,patineaza,mai nou mergem la calarie si se descurca f. bine.
    Vreau sa-l ajut dar cum?
  • Utilizator Anonim
    GABY    30.09.2013 - 14:37
    tot ce este scris mai sus este un mare adevar
  • Utilizator Anonim
    adi    29.09.2012 - 18:31
    Orientarea vocationala lipseste cu desavarsire din cultura educationala romaneasca. De aceea romanii nu pot da performanta in sisteme educationale permisive gen democratie si libertate de alegere. Atat. Restul e perseverenta.
  • jade
    jade    14.10.2011 - 10:06
    Din pacate foarte multi invatatori in ziua de azi dau cu multa usurinta FB pe linie copiilor ,ca de, asa se poarta sa fie parintii multumiti. Ajunsi in ciclul gimnazial se vede cine poate cu adevarat si cat poate. Este un fenomen de derutare a elevului si al parintelui sa dai mai mult decat trebuie si am constatat in cariera mea de cadru didactic ca din ce in ce mai multi invatatori recurg
    la aceasta "metoda" de acordare a calificativelor cu multa indulgenta. A nu se intelege ca trebuie stresati copiii cu nota dar nici indusi in eroare , doar ca sa nu avem discutii cu parintii.
    Imi este greu sa cred ca un copil cu Fb pe linie trece acum la nota 6 si 5. Dumneavoastra nu vi se pare ciudat?
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    05.10.2011 - 12:27
    Pentru Florentina,
    Cred ca intrebarea este "Ce se ntampla cu fetita ta?" Ar putea fi o stare determinata de schimbarile survenite intre ciclul primar si cel gimnazial, caz in care se va adapta cu putin ajutor dar poate de asemenea sa aiba o alta cauza, legata de cum se simte ea, de starea emotionala, de relatile cu colegii, de reprezentarea pe care scoala si nvatarea o are in mintea ei.
    Nu stiu daca fetita poate sa exprime ce simte si ce crede ea ca a determinat aceste shimbari dar asta mi s-ar parea primul pas.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    05.10.2011 - 11:06
    Draga stana florentina,

    Trecerea in clasa a V-a presupune si o adaptare psihologica a copilului la noi cerinte, la noi profesori, dupa cum ai spus si tu, astfel ca un copil are nevoie de timp pentru a asimila toate aceste schimbari. Testele initiale se dau tocmai pentru ca profesorii sa isi dea seama care sunt competentele care trebuie dezvoltate mai mult la elevi, care sunt lacunele lor si cum pot ameliora invatarea. Incearca sa vorbesti cu profesorii respectivi, ca sa iti explice unde anume ar trebui ca fetita ta sa lucreze, pentru a-si optimiza rezultatele scolare. Cred ca fetita ta are nevoie de sprijinul tau, de optimism si de calm, si cred ca si rezultatele ei, in timp, vor fi mai bune.
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    04.10.2011 - 12:58
    florentina, destul de des, copiii au probleme in a se adapta la clasa a cincea. si fiica mea a avut probleme de acest fel si tin minte ca, la fel, a luat o nota foarte mica la evaluarea initiala la romana (testele intiale se dadeau si in trecut, de catre unii profesori), dar apoi a luat numai note de 9 si 10. E normal ca notele la testele initiale sa fie mici. Copiii au venit din vacanta, evident ca nu mai stiu tot ce stiau inainte. In plus, profesorii pot fi mai exigenti, mai ales la inceput de an, pentru a impune disciplina in randul copiilor:)Este posibil ca toate aceste schimbari sa o sperie pe fiica ta, sa o faca sa isi piarda increderea in sine si sa refuze sa mai invete. cred ca e nevoie sa ii oferi fiicei tale mult sprijin sa invete mai usor, dar si sa isi depaseasca temerile. Cel mai usor o poti ajuta daca iti pastrezi la randul tau calmul si ii arati ca ai incredere in ea ca poate depasi orice obstacole:)
  • Utilizator Anonim
    stana florentina    04.10.2011 - 12:35
    Buna ziua sunt o mamica aproape disperata,deoarece am o fetita de 12 ani si a trecut in clasa a 5a si nimic nu ii este pe plac.A schimbat FB cu note ,invatatoatea cu diriginta si alti multi profesori, materii mai multe si mai grele, o cred dar nici ea nu mai vrea sa invete.La testele de inceput de clasa de la FB pe linie mi-a luat la romana 6,85 iar la mate 5,80.am devenit si eu mai agitata cu ea nu mai am destula rabdare , am inceput sa cred ca are vreo boala de nu mai poate sa retina nimic.
  • Utilizator Anonim
    Al3x    18.10.2010 - 18:53
    sal eu am 14 ani si sunt in clasa a8-a . e un an important in viata mea si consider ca ar trebui sa depun un pic mai mult efort pt rezultate bune.astfel ii indemn pe toti: hai sa invatam si daca ne ajuta si daca nu. totusi o scoala e necesara,trb sa o facem cu toti asa ca sa ne mobilizam sa tragem aer in piep si sa spunem ''hai la scoala''
  • Giulia zamfirescu
    Giulia zamfirescu    08.10.2010 - 13:19
    Buna ziua,am zi eu nevoie de un sfat.Am o fetita in varsta de 14 ani,Elena care se pregateste anul acesta pentru teze,am inceput pregatirea la matematica si romana dar nu sunt de loc multumita
    1.sunt 2 elevi cu acelasi profesor
    2.nu sunt sigura daca merge la pregatire si imi este si putin teama pentru ca atunci cand se intoarce este deja tarziu si nu pot merge sa o iau de fiecare data si trebuie sa vina singura.
    As vrea sa imi dati si mie o recomandare daca stiti pe cineva care ofera cursuri la domiciliul meu?
  • Utilizator Anonim
    GABRIELLA    06.10.2010 - 12:42
    COPIII INVATA

    copii trebuia sa invete carte caci eu am12 ani si sunt pe clasa ``10 pt ca am invatat si parinti mei sunt mandri de mn asa co hai sa o facem ce cred nu tre sa stea ore si ore in sir cu cartean mana dar nici sa leneveasca toata ziua ati inteles
  • Utilizator Anonim
    brebenel10    05.10.2010 - 12:32
    Propuneti activitati de invatare de alt tip decat la scoala.
    Ca exemplu - sa isi gandeasca propia afacere (achizitie marfa, publicitate), sa se puna in locul celuilalt atunci cand are de rezolvat un conflict, sa economiseasca si sa-si realizeze bugetul personal de venituri si cheltuieli, sa comenteze un film, o carte, o lectie, o imtamplare de viata, sa-si formuleze dorinte, scopuri, nemultumiri si sa propuna solutii.
  • Utilizator Anonim
    POLISTEF    01.10.2010 - 19:46
    Dragi părinţi,
    Nu discreditaţi cadrele didactice în faţa copilului,chiar dacă aveţi motive.Autoritatea acestora trebuie să rămână neştirbită.Elevul trebuie să asculte profesorul şi să rezolve sarcinile date la clasă de acesta.
    Cu ani în urmă,copilul meu,elev în clasa aVIIIa,a primit notă mică la o simulare de teză,disciplina Geografie. Ca orice părinte i-am cerut explicaţii.Copilul a motivat că profesorul de geografie vine câteodată ,băut, la oră şi nu le explică prea bine.Răspunsul meu a fost rapid şi tăios:
    __Manual ai?... Ştii să citeşti?...Ştii să memorezi?... Te voi ajuta cumpărându-ţi o culegere de teste ca să te poţi verifica singur,iar ce nu ştii, notează-le separat pe un caiet pentru a revenii asupra lor şi pentru a le fixa mai uşor.
    Copilul a înţeles că nu accept ,,alţii sunt de vină" ,că trebuie ,,să ştie "să înveţe,că trebuie să ne descurcăm singuri în viaţă. A obţinut note f.bune şi a fost al II lea ca medie ( un liceu din Bucureşti).
    Dacă aş fii denigrat profesorul ...Oare cine pierdea?
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe