characters characters

10 obiceiuri care il ajuta pe copil sa fie consecvent in invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 octombrie 2014    |   15881 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Consecventa in invatareDaca incerci sa afli cum reusesc unii copii sa obtina rezultate deosebite sau unii oameni de stiinta sa faca descoperiri remarcabile, vei descoperi intotdeauna un factor comun in viata acestora: consecventa sau efortul depus in mod constant.Ce este consecventa?


„Geniul inseamna 1% inspiratie si 99% transpiratie!”. Thomas Edison, celebrul inventator, a spus acest lucru. Si nu doar a spus, dar a si pus in practica acest principiu. Obisnuia sa lucreze cate 18 ore pe zi, iar pana a reusit sa inventeze becul se spune ca a esuat de aproximatix 999 ori. Cand a fost intrebat cum de nu a renuntat, a raspuns ca ficare esec l-a invatat de fapt o noua modalitate de a nu inventa becul. De asemenea, intrebat despre numarul de ore de munca, obisnuia sa remarce ca el nu munceste, pentru ca activitatea sa nu insemna munca, ci distractie.

Consecventa presupune perseverenta, rabdare, efort si disciplina. Acestea sunt calitati care, stimulate de la cele mai mici varste, il vor ajuta pe copilul tau sa obtina ce isi doreste.
 

10 obiceiuri care il ajuta pe copil sa fie consecvent in invatare


1. Invata-l sa isi organizeze timpul. Recomanda-i copilului tau sa isi imparta fiecare zi in ore care sa ii permita atat sa mearga la scoala, sa isi faca temele, sa petreaca cateva momente alaturi de prieteni, insa sa ii permita sa faca ceva si pentru el insusi. S-ar putea sa ii fie mai usor sa fie consecvent in invatare daca programeaza invatarea in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora si in acelasi loc.

2. Planificarea materiei de invatat. Pentru a se pregati mai usor si mai repede pentru un test sau pentru un examen, ii poti recomanda copiluuil tau sa realizeze un tabel in care sa includa capitolele pe care urmeaza sa le invete si intervalul orar dedicat invatarii fiecarui capitol. Atunci cand atribuie un anumit interval de timp pentru un capitol, spune-i sa ia in considerare si alte activitati pe care le are de realizat in fiecare zi. Este bine sa isi acorde si o rezerva de timp, pentru cazurile in care nu e evaluat corect dificultatea unui capitol sau timpul necesar pentru a-l parcurge.

3. Strategia de invatare. Orice copil invata cu placere daca descopera cum anume invata cel mai bine. Unii copii prefera sa citeasca initial lectia, apoi trec direct la partea de exercitii si probleme, pentru a verifica daca au inteles corect. Altii aleg sa mai caute si informatii in plus despre subiectul pe care tocmai l-au invatat, in timp ce alti copii sunt nerabdatori sa explice si parintilor sau altor copii ce au inteles.  De asemenea, unii copii prefera sa invete in grup, in timp ce altii se concentreaza mai bine daca lucreaza singuri. Explica-i copilului tau cat de important este sa descopere cum anume invata cel mai bine si sa experimenteze mai multe strategii, pentru a o alege in final pe cea potrivita lui.

4. Eliminarea factorilor care distrag atentia. Pentru a nu fi intrerupt din cinci in minute de mesajele de la prieteni, de activitatea celorlalti membri ai familiei sau de o noua melodie de la radio, recomanda-i copilului sa elimine factorii care ii pot distrage atentia. Este bine ca inainte de a incepe sa invete, sa verifice daca are la indemana tot ce ii trebuie, sa se asigure ca telefonul e pe silentios, iar usa de la camera este inchisa.Desi cei mai multi copii sunt convinsi ca pot invata la fel de bine si daca au messengerul pornit sau trimit cate un sms din cand in cand, acestea le solicita atentia si capacitatile cognitive care sunt implicate in invatare, prelungind intervalul de timp, precum si efortul destinate invatarii.
 
5. Stabilirea obiectivelor de scurta si de lunga durata. Invata-l pe copil diferenta dintre ele si importanta de a te orienta in activitatea zilnica in functie de obiectivele pe care le urmaresti. De exemplu, un obiectiv de scurta durata poate fi invatarea unui capitol din carte sau recapitularea intregului continut de invatare din care va da un test a doua zi. Un obiectiv de lunga durata este sa intre la un liceu bun sau sa obtina un rezultat deosebit la un concurs.

6. Adunarea informatiilor din mai multe surse. Este util pentru copil sa se obisnuiasca sa caute informatii suplimentare din surse diferite pentru lectiile pe care le pregateste. Il ajuta sa inteleaga mai usor materia, dar il invata si sa fie independent.

7. Importanta testarilor. Competitiile scolare il ajuta pe copil sa isi dea seama unde se situeaza in raport cu alti copii de varsta sa, sa se confrunte cu probleme diferite fata de cele de la clasa si, in general, il pot motiva sa isi imbunatateasca performantele.

8. Invata-l sa ceara ajutor. Multi copii renunta sa isi faca tema sau sa continue pregatirea intr-o anumita zi daca intampina obstacole pe care nu stiu sa le depaseasca. Atunci cand nu stie cum sa rezolve o problema sau nu a inteles materia si nu gaseste informatii care sa il ajute, inseamna ca are nevoie de ajutor de la o alta persoana. Poate fi un coleg, un parinte sau un prieten mai mare. Incurajeaza-l pe copil sa incerce sa rezolve singur dificultatile pe care le intampina, dar si sa ceara ajutor atunci cand toate incercarile sale au dat gres.

9. Recomanda-i copilului sa se concentreze pe materiile care ii plac. Chiar daca ti-ai  dori sa fie foarte bun la toate materiile, este mai bine pentru el sa faca o selectie. Care sunt materiile care ii plac cel mai mult? De care este mai interesat si entuziasmat? Poate dedica acestora mai mult timp si mai mult efort, pentru ca in functie de interesele sale, isi va alege si viitoarea cariera.

10. Sarbatoriti impreuna reusitele. Nu ezita sa te bucuri si de micile victorii ale copilului. A rezolvat un exercitiu dificil dupa doua ore de incercari sau a gasit o alta modalitate de a rezolva o problema? Arata-i ca toate acestea sunt motive de bucurie, oricat de “mici” ar parea. Aratandu-i ca apreciezi eforturile sale si rezultatele obtinute, il vei motiva pe copil sa continue pregatirea pentru performante viitoare.

Copilul tau cat de consecvent este in invatare?

Comentează:
8 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  TINA    05.10.2013 - 11:32
  Eu cred in tot ceea ce faci pentru ca stiu cit de multe lucruri poti face intr-o zi. I-am citit lui Ionut si a ramas impresionat.Aceleasi lucruri i le spun si eu in fiecare zi si chiar reusim sa le indeplinim. E adevarat tot ce am citit si iti multumim pentru idei.
 • marycyca
  marycyca    15.11.2012 - 18:44
  sunt niste informatii foarte bune..am sa incerc sa le aplic cu fetele mele....
 • Utilizator Anonim
  Tanta    11.12.2011 - 07:47
  Multumesc pentru informatiile aflate in acest referat. Pot constitui o baza de discutie in colective didactice.sunt si parinte si bunica si dacscal.
 • Utilizator Anonim
  Alina    05.11.2011 - 17:47
  Multumim pentru sfaturile date.
 • Utilizator Anonim
  Mihaela Dinita    02.11.2011 - 10:22
  Avem nevoie ...de sfaturile voastre. Multumim ca existati!
 • Utilizator Anonim
  bogoiu steluta    01.11.2011 - 12:39
  Este foarte util.Succes!
 • Utilizator Anonim
  MIHAELA    22.10.2011 - 09:36
  DA,FOARTE UTILE SFATURILE SI BUNE DE URMAT. VA MULTUMESC!
 • Utilizator Anonim
  Maria Batutan    21.10.2011 - 13:36
  Felicitari pentru ceea ce faceti.Ar merita sa se faca reclama macar in scoli la acest sait.Este foarte util.Sper sa dureze cat mai mult.Mult succes!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe