Ce intrebari iti pui inainte de a pedepsi copilul?
Consideri ca pedeapsa este o modalitate eficienta de a disciplina copilul? Ti se pare natural ca, atunci cand greseste, copilul sa fie pedepsit pentru acest lucru? Deoarece pedeapsa implica folosirea autoritatii parintelui asupra copilului, este bine sa te gandesti bine inainte de a da o sanctiune copilului tau.
Cum decizi daca il pedepsesti pe copilul tau?
1. „Am discutat cu copilul meu despre cauzele comportamentului sau?”
A recurge la o pedeapsa pentru a corecta un comportament nepotrivit trebuie sa fie intotdeauna ultima solutie. Inainte de a lua aceasta decizie, este recomandat sa vorbesti cu copilul tau despre motivele sale si sa intelegi de ce a ales sa se comporte intr-un anumit mod. Doar astfel vei gasi o modalitate eficienta de a corecta comportamentul.
2. „Am incercat si alte modalitati prin care sa il invat pe copil ca a gresit si cum trebuie sa procedeze bine data viitoare?”
Inainte de a impune forta sau autoritatea asupra copilului, este bine sa te intrebi daca ai incercat sa il inveti comportamentul corect intr-un mod „pasnic”. Daca raspunsul este „nu”, inseamna ca este momentul sa incerci acest lucru. Iti va fi mai usor si tie, si lui sa depasiti acest moment daca recurgi la negociere: gasiti impreuna o modalitate prin care copilul sa inteleaga de ce a gresit si cum poate corecta greseala.
3. „Sunt rational acum, cand decid aceasta pedeapsa?”
Cele mai multe sanctiuni sau pedepse sunt date in momente de furie, atunci cand parintele nu reuseste sa gaseasca o modalitate de a-l convinge pe copil sa inceteze sau sa isi modifice un anumit comportament. Este bine sa astepti sa te calmezi inainte sa formulezi pedeapsa, pentru ca este posibil sa o regreti cateva minute mai tarziu.
4. „Pedeapsa pe care intentionez sa o dau il umileste pe copil?”
Sanctiunile, observatiile sau pedepsele date in public sau cele care implica realizarea unor actiuni umilitoare trebuie evitate. Este esential sa ii arati copilului in orice moment ca il respecti si ca ii vrei binele. Chiar daca fiul sau fiica ta te-a pus intr-o situatie dificila sau jenanta in public, de exemplu, nu este recomandabil sa te „razbuni” pe el in acelasi mod. Nu vei obtine decat un copil plin de resentimente si furie fata de tine.
5. „Va invata copilul din aceasta pedeapsa de ce comportamentul sau este gresit si cum ar fi de dorit sa procedeze?”
De exemplu, copilul tau s-a batut la scoala cu un copil, iar tu il pedepsesti interzicandu-i accesul la computer sau iesirile in oras timp de doua saptamani, pentru ca stii ca aceste interdictii sunt importante pentru el. Insa il invata pe copil aceasta pedeapsa de ce nu este bine sa folosesti forta fizica impotriva altor oameni? Cel mai important este ca din pedeapsa data, copilul sa inteleaga de ce nu este bine sa realizeze respectivul comportament. Altfel, pedepsele nu au decat efecte nedorite (furia copilului, frustrarea acestuia, repetarea comportamentului pedepsit). Asadar, daca ii ceri copilului sa petreaca mai mult timp in preajma victimelor violentei fizice, sa discute cu copii care au fost agresati, este mai probabil sa inteleaga cat de mult rau poate face violenta fizica.
6. „Voi reusi sa pun in practica aceasta pedeapsa?”
Multe dintre sanctiunile cu care parintii isi „ameninta” copiii nu se materializeaza pentru ca sunt exagerate sau imposibil de pus in practica. Acest lucru ii impiedica pe parinti sa fie consecventi. Daca sanctiunea ti se pare prea dura sau ii afecteaza pe mai multi membri ai familiei („Daca nu inchizi acum calculatorul, nu mai mergem la picnic!”), este bine sa renunti la ea.
Tu la ce intrebari te gandesti inainte de a decide sa il pedepsesti pe copil?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte replici de evitat in disciplina copilului
Sapte replici pe care este bine sa le eviti cand incerci sa corectezi comportamentul copilului tau.
-
Vinovatia parintilor - cauze frecvente
Cand devenim parinti, devenim responsabili de binele si siguranta copiilor nostri.
-
Cauze frecvente pentru care nu functioneaza disciplina pozitiva
Cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii cand incearca sa aplice disciplina pozitiva.
Adauga tu primul comentariu: