Cati ani vrei sa traiesti alaturi de copilul tau? Renunta la fumat!
Faptul ca esti fumator are consecinte si asupra copilului tau. Aceasta este o realitate demonstrata stiintific: fumatul nu este un lucru sanatos nici pentru fumatori, nici pentru cei din jur. Dar era oare nevoie de studii ca sa ne spuna ceva ce stiam deja?
Cum il afecteaza pe copilul tau faptul ca fumezi?
Pentru a-si proteja copiii, majoritatea parintilor incearca sa fumeze acasa doar in dreptul geamului deschis, sa nu fumeze in masina daca sunt cu copilul sau sa-i restrictioneze copilului accesul la camera in care se fumeaza.
Numai ca acest lucru nu este suficient din mai multe motive:
- fumul ajunge inevitabil, mai mult sau mai putin, si in casa
- un fumator elimina fum de tigara cel putin jumatate de ora dupa ce a stins tigara.
- particulele solide din fumul de tigara care raman in haine sunt partial aspirate de copiii nostri cand ii luam in brate, ii tinem la piept, cand dorm cu capul sprijinit de noi…
Care sunt riscurile fumatului pasiv?
Dar faptul ca-l feresc de fumatul pasiv rezolva oare totul? De fapt, parintii nu pot sa-l fereasca pe copil de drama de a avea la un moment dat un parinte grav bolnav sau chiar de decesul unuia dintre parinti. Sunt oare pregatiti parintii sa isi anunte copilul ca nu o sa-i mai fie alaturi atunci cand va avea nevoie de ei, pentru ca au continuat sa fumeze?
Copiii parintilor fumatori au un risc crescut de a adopta acest obicei
Cum te poti lasa de fumat
Pentru a veni in sprijinul celor care-si doresc sa renunte la fumat, clinica PsyMotion, singura clinica privata specializata in prevenirea şi tratamentul dependentelor de substante şi comportamentale, lanseaza un program pentru tratarea dependentei de nicotina (detalii despre program pe http://psymotion.ro).
Angi Ionescu
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este bine sa stii despre relatia dintre miscarea fizica si sanatatea mintala
Miscarea fizica este esentiala pentru sanatatea fizica si mintala la orice varsta. Care sunt mai exact beneficiile acesteia si cum poate imbunatati echilibrul emotional al familiei tale?
-
Oboseala cronica – ce este bine sa stii despre ea
Oboseala este mai mult decat o simpla epuizare: ea poate fi cauza diminetilor dificile, in care iti e greu sa te ridici din pat sau sa-ti indeplinesti sarcinile zilnice.
-
Interviu cu Alina Pop, psiholog specializat in burnout parental: etapele epuizarii parentale, cauze si factori de risc
Alina Pop este psiholog specializat in burnout parental, oferind programe personalizate de recuperare parintilor care se confrunta cu epuizarea, terapie de cuplu si terapia traumei.
Comentează: