characters characters

Cati ani vrei sa traiesti alaturi de copilul tau? Renunta la fumat!

Propus de: Angi Ionescu   |   06 mai 2011    |   2871 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

renunta la fumatFaptul ca esti fumator are consecinte si asupra copilului tau. Aceasta este o realitate demonstrata stiintific:  fumatul nu este un lucru sanatos nici pentru fumatori, nici pentru cei din jur. Dar era oare nevoie de studii ca sa ne spuna ceva ce stiam deja?


Cum il afecteaza  pe copilul tau faptul ca fumezi?


In ce masura sunt parintii constienti in ce fel ii afecteaza pe copiii lor faptul ca fumeaza?

Pentru a-si proteja copiii, majoritatea parintilor incearca sa fumeze acasa doar in dreptul geamului deschis, sa nu fumeze in masina daca sunt cu copilul sau sa-i restrictioneze copilului accesul la camera in care se fumeaza.

Numai ca acest lucru nu este suficient din mai multe motive:
  • fumul ajunge inevitabil, mai mult sau mai putin, si in casa
  • un fumator elimina fum de tigara cel putin jumatate de ora dupa ce a stins tigara.
  • particulele solide din fumul de tigara care raman in haine sunt partial aspirate de copiii nostri cand ii luam in brate, ii tinem la piept, cand dorm cu capul sprijinit de noi…

Este mai putin nociv sa fumezi la fereastra ori pe balcon decat de fata cu copiii sau membrii familiei, dar este departe de a fi complet lipsit de pericol.

Care sunt riscurile fumatului pasiv?

Se stie ca fumatul pasiv poate provoca la copii astm, alergii, infectii ale ochilor si urechilor, bronsita, pneumonie, intarzieri la invatatura si, nu in ultimul rand, boli de inima sau cancer.

Dar faptul ca-l feresc de fumatul pasiv rezolva oare totul? De fapt, parintii nu pot sa-l fereasca pe copil de drama de a avea la un moment dat un parinte grav bolnav sau chiar de decesul unuia dintre parinti. Sunt oare pregatiti parintii sa isi anunte copilul ca nu o sa-i mai fie alaturi atunci cand va avea nevoie de ei, pentru ca au continuat sa fumeze?

Copiii parintilor fumatori au un risc crescut de a adopta acest obicei

Este demonstrat faptul ca tinerii ai caror parinti fumeaza au un risc crescut de a deveni la randul lor dependenti de tigari. Modelul comportamental preluat de la parinti le induce copiilor convingerea ca atunci cand esti nervos sau suparat, cand vrei sa te distrezi sau sa te simti bine, aprinderea unei tigari sau consumul de alte substante te ajuta, iar fumatul este perceput ca un lucru normal. De asemenea, copiii pot deveni  mai usor si victimele dependentei de droguri. Ce credibilitate poate avea un parinte fumator care interzice copilului un comportament periculos care-i poate induce o dependenta? Renuntand la fumat, ii arati copilului tau, prin puterea propriului exemplu, ca e important sa alegi sa traiesti si beneficiezi de avantajele unei vieti sanatoase.  

Cum te poti lasa de fumat

Majoritatea persoanelor care fumeaza declara ca doresc sa se lase de fumat, insa din pacate pentru multi dintre ei este foarte greu sau imposibil sa renunte la tigari fara ajutor specializat. Nicotina este prima cauza a dependentei de tutun si una dintre cele mai adictive substante. Incercarea de abstinenta este insotita de nervozitate, agitatie, disconfort fizic, stare psihica neplacuta, iar toate acestea dispar o data cu aprinderea tigarii.

Pentru a veni in sprijinul celor care-si doresc sa renunte la fumat, clinica PsyMotion, singura clinica privata specializata in prevenirea şi tratamentul dependentelor de substante şi comportamentale, lanseaza un program pentru tratarea dependentei de nicotina (detalii despre program pe http://psymotion.ro).


Angi Ionescu
Director de Dezvoltare Clinica PsyMotion
www.psymotion.ro; tel: 021.781.22.59

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    06.05.2011 - 12:21
    Nu sunt un parinte fumator si nici nu intentionez sa devin..imi dau seama care sunt riscurile la care ii supun fumatorii pe copii, dar si pe ei insisi. De aceea, cred ca fiecare parinte care fumeaza ar fi bine sa isi puna intrebarea daca merita intr-adevar sa isi riste sanatatea lor si a celor dragi doar pentru un "fum".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe