characters characters

Elevii sau parintii au dreptul de a contesta notele - noul regulament scolar

19 ianuarie 2015    |   2060 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

eleva si profesoaraPentru a asigura dreptul la o evaluare obiectiva si corecta a copiilor, noul Regulament de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar ofera elevilor si parintilor dreptul de a contesta rezultatele evaluarilor scrise (note sau calificative). Iata cum functioneaza contestatiile notelor sau calificativelor.

Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Parintele sau elevul poate solicita cadrului didactic sa justifice nota acordata, in prezenta elevului si a parintelui, in termen de 5 zile de la comunicare.

Daca argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt convingatorare, elevul sau parintele poate solicita, in scris, directorului unitatii de invatamant, reevaluarea lucrarii scrise. In acest caz, directorul va desemna doua cadre didactice de specialitate, din unitatea de invatamant, care nu predau la clasa respectiva si care vor reevalua lucrarea scrisa. Media notelor acordate separat de aceste doua cadre didactice va reprezenta nota rezultata in urma reevaluarii. (Pentru invatamantul primar, cele doua cadre didactice stabilesc prin consens un calificativ.)

Daca diferenta dintre nota initiala (acordata de cadrul didactic de la clasa) si nota acordata in urma reevaluarii, este mai mica de un punct, contestatia este respinsa si nota acordata initial ramane neschimbata. In cazul in care diferenta dintre nota initiala si nota acordata in urma reevaluarii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptata, iar nota initiala este anulata de catre director . Directorul trece nota acordata in urma contestatiei, autentifica schimbarea prin semnatura si aplica stampila unitatii de invatamant.

Calificativul sau notele obtinute in urma contestatiei raman definitive.

In situatia in care in unitatea de invatamant nu exista alti invatatori/institutori/profesori pentru invatamantul primar sau profesori de specialitate care sa nu predea la clasa respectiva, pot fi desemnati, de catre inspectoratul scolar, cadre didactice din invatamantul primar sau profesori de specialitate din alte unitati de invatamant.


Update: Reactiile parintilor si cadrelor didactice din comunitatile noastre


Dreptul parintilor si elevilor de a contesta notele a trezit reactii diverse in randul cadrelor didactice si parintilor.


De la o fotografie care spune mai mult decat o mie de cuvinte:)...
caricatura profesor parinte elev


...pana la comentarii despre autoritatea cadrelor didactice si discutii despre corectitudinea notelor:

Veronica Marilena Vochina:  „Submineaza autoritatea profesorilor, ca si cand cadre didactice de specialitate nu stiu sa-si faca meseria. Sunt de acord doar in cazul evaluarilor finale, in situatii de exceptie, cand este evidenta o eroare sau in cazul profesorilor necalificati.”

Claudia Constantinescu Necula: Cu ce difera evaluarea finala de celelalte evaluari, din punct de vedere al corectitudinii acordării punctajului? Si cum poate fi evidenta o greseala daca lucrarea nu este din nou evaluată? Cred ca vă faceti prea multe probleme din cauza acestui regulament. Dacă notarea este in conformitate cu baremul de corectare si notare, nu văd unde este problema?!”

Barna Reka, parinte: „Nu este corect! Sunt parinte, dar nu consider ca este o idee buna sa se apuce parintii sa conteste notele acordate de catre prof...notarea se face de multe ori si in functie de clasa, la o clasa mai buna notare este mai severa, fata de o clasa unde sunt copii foarte slabi si foarte buni la invatatura, se face o armonizare a acestora. In fine, prea multa libertate nu face bine, nivelul profesorilor trebuie ridicat. Nu oricine sa ajunga profesor si ei sa fie evaluati periodic.”

Claudia Constantinescu Necula: „Este incorect ca notarea se se faca in functie de nivelul clasei. Exista un capitol in cartea de pedagogie care se referă la factorii perturbatori ai evaluarilor generati de activitatea si trasaturile de personalitate ale cadrului didactic.”

Andreescu Rodica, invatatoare: Sa intelegem ca parintii impreuna cu elevii realizeaza evaluarea obiectiva, nu?”


Asteptam cu mult interes si parerea ta referitoare la aceasta schimbare in regulament. Ai apela la aceasta masura? Ti se pare potrivita?


Citeste mai multe despre noul Regulament scolar:

Noul regulament scolar. Drepturile si obligatiile parintilor


Noul regulament scolar - ce li se interzice cadrelor didactice si elevilor


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    mihaela    04.11.2016 - 12:30
    Un copil care citeste cursiv in clasa 1 si cunoaste toate literele invatate poate fi de calificativul " S" ????
  • Fără foto
    ionutdinca    07.10.2015 - 13:51
    Necesitatea apare in situatia in care lucrarea scrisa nu contine punctaje si barem de corectare transparente, iar nota/calificativul a fost stabilit(a) "dupa ureche". Acest fapt trezeste suspiciuni si mi se pare normal ca parintele/copilul sa ceara explicatii.
  • mihaidraghici
    mihaidraghici    27.01.2015 - 19:25
    Adevarat ca poza de mai sus e mai buna decat 1000 de cuvinte! Doar ca la noi, elevul nu se margini doar sa-ti zambeasca sardonic, ci te va si injura. Iar tu, profesorul, ca sa nu ajungi in aceasta situatie o sa le pui elevilor numai note mari, facandu-te ca nu observi cum elevii isi bat joc de tine.
    Sunt profesor pensionar, dar din anul scolar viitor, o sa renunt la cele cateva ore pe care le luam din dragoste pentru stiinta pe care o predau. Am ajuns sa spun si eu, ca si altii : asta este "SCOALA EUROPEANA"!
    Dumnezeu sa va aiba in paza!
  • Elena  Violeta Faliboga
    Elena Violeta Faliboga    27.01.2015 - 12:11
    Parintii vor contesta doar notele mici sau si pe cele mari ? Doamne ce frumos va fi !!!! Si asa noua generatie nu poate dormi de grija vecinului , ce distractiv va fi ! Directiunea va trebui sa aiba studii juridice sa rezolve contestatiile alfel se va trezi si directorul cu multe multe reclamatii ( sport national ) . Profesorii se vor feri sa noteze corect de frica contestatiilor , va da note dupa cum il cunoaste pe parinte ( corect , recalcitrant etc ) Vom avea ocupatie in viitorii ani , de aceea ajung sa consume droguri sa fie impertinenti deoarece ei considera mereu ca sunt nedreptatiti chiar daca nu scriu temele , agreseaza colegii , vorbesc urat etc. Cati parinti sau elevi au facut reclamatie ca ei au fost vinovati intr-o anumita situatie si vor sa suporte consecintele faptelor ?
    Ce bine e de cei care ies la pensie !!!
  • mihaidraghici
    mihaidraghici    27.01.2015 - 09:19
    Ma si mir ca nimeni nu vede (sau nu scrie) despre impactul viitor al acestei prevederi a regulamentului. Foarte probabil ca profesorii, din dorinta de a se feri de "contestatii" sau pentru a nu complica relatiile cu conducerea scolii, vor da numai note mari, indiferent de nivelul elevilor. Mai ales ca pentru asta vor fi apreciati (calificative, gradatii de merit, etc.). Consecitele pentru viitor sunt lesne de ghicit. Dar pe cine va mai interesa asta?
    Pe de alta parte, elevii (si perintii) vor intelege repede ca daca vor contesta note, de obicei vor castiga, pentru simplul fapt ca noua "echipa" de evaluare va putea schimba punctajul acordat pe fiecare subiect. Adica se vor puncta mult subiectele usoare, iar cele cu dificultate mai mare se vor lasa cu "0,5 puncte", sau chiar se vor scoate din test sau teza, ca fiind "prea dificile".
    Pe scurt, cred ca ar fi nimerit sa observam ca A MURIT EXIGENTA ! Si nici macar nu vrem sa purtam doliu !
  • Maria Ramulescu
    Maria Ramulescu    27.01.2015 - 08:26
    Ca mama: sunt profesori/cadre didactice care dintr-un exces de zel obosesc elevii cu teme ce dapasesc limita normalului si nu fac altceva decat sa duca copiii spre depresie si anxietate.
    Ca profesor: nu se poate sa contestam nota in termen de 5 zile, daca evaluarea a fost facuta oral. Elevul se poate documenta in acest timp si nota poate fi superficiala.
    Ce dreptui au cadrele didactice? Ca obligatii au destule...elevii trebuie sa invete sa respecte profesorii, e mult de lucru: incepand cu eliminarea temelor in exces pana la libertatea profesorilor de asi desfasura lectiile insa nimic nu este impsibil.
  • hilda  iacob
    hilda iacob    27.01.2015 - 07:32
    Ce inseamna argumente convingatoare?
    Se va abuza de aceasta prevedere, care oricum nu este o noutate, exista si in vechiul regulament, doar procedura era mai neclara.
    Scoala se va juca de-a comisiile de reevaluare?
    Cei care vor pierde vor fi, ca de obicei, copiii, pt ca nu e normal ca o simpla evaluare scrisa sa se intinda pe toata durata contestarii...