characters characters

Noul regulament scolar - ce li se interzice cadrelor didactice si elevilor

15 ianuarie 2015    |   2778 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sala de clasa
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 13 ianuarie 2015. Iata cateva dintre cele mai importante prevederi ale regulamentului.

1. Ce li se interzice cadrelor didactice

Cadrele didactice nu au voie sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia si le este interzis sa aplice pedepse corporale, precum si sa agreseze verbal, fizic sau emotional elevii si/sau alte cadre didactice.

Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricarui alt fond destinat derularii examenelor/evaluarilor nationale.

Se interzice personalului didactic sa conditioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestatiei didactice la clasa de obtinerea oricarui tip de avantaje de la elevi sau de la reprezentaniii legali ai acestora.

Nicio activitate organizata in unitatea de invatamant preuniversitar nu poate leza demnitatea sau personalitatea copiilor. Conducerea si personalul din unitatea de invatamant nu pot face publice date personale ale beneficiarilor primari ai educatiei, rezultatele scolare – cu exceptia modalitatilor prevazute de reglementarile in vigoare - ori lucrari scrise/parti ale unor lucrari scrise ale acestora.

Despre contributiile financiare ale parintilor

Comitetul de parinti al clasei poate decide sa sustina, inclusiv financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei propunand in adunarea generala a clasei o suma necesara acoperirii acestor cheltuieli.

Contributia parintilor nu este obligatorie, iar neachitarea acesteia nu poate limita, in nici un caz, exercitarea de catre elevi a drepturilor lor. Este obligatoriu ca parintii sa fie informati cu privire la aceasta reglementare.

In plus, este interzisa implicarea elevilor sau a cadrelor didactice in strangerea fondurilor

Noul regulament scolar. Drepturile si obligatiile parintilor

Elevii sau parintii au dreptul de a contesta notele - noul regulament scolar


2. Statutul Elevilor – ce li se interzice elevilor

Elevii trebuie sa aiba o comportament civilizat si o tinuta decenta, atat in scoala, cat si in afara ei.

Este interzis elevilor:

a) sa distruga documentele scolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.;

b) sa deterioreze bunurile din patrimoniul unitatii de invatamant preuniversitar

c) sa aduca si sa difuzeze in scoala materiale care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii, care cultiva violenta si intoleranta;

d) sa organizeze si sa participe la actiuni de protest, care afecteaza desfasurarea activitatii de invatamant sau care afecteaza participarea la programul scolar;

e) sa blocheze caile de acces in scoala si clase;

f) sa detina, sa consume sau sa comercializeze, in perimetrul unitatii de invatamant si in afara acestuia, droguri, substante etnobotanice, bauturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc;

g) sa introduca si/sau sa faca uz in perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar de orice tipuri de arme sau de alte produse pirotehnice cum ar fi munitie, petarde, pocnitori, brichete etc., precum si sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a beneficiarilor directi ai educatiei si a personalului unitatii de invatamant preuniversitar;

h) sa posede si/sau sa difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic;

i) sa utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor;

j) sa lanseze anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar;

k) sa aiba comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare si atitudini ostentative si provocatoare;

l) sa aduca jigniri si sa manifeste agresivitate in limbaj si in comportament fata de colegi si fata de personalul scolii;

m) sa provoace, sa instige si sa participe la acte de violenta in scoala si in afara ei;

n) sa paraseasca incinta scolii in timpul pauzelor sau dupa inceperea cursurilor, fara avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru invatamantul primar/dirigintelui;

o) sa aiba o atitudine care constituie o amenintare la adresa sigurantei celorlalti elevi si/sau a personalului scolii.

Reactiile la noul regulament nu au intarziat sa apara: Asociatia Elevilor din Constanta a anuntat ca va ataca Ministerul Educatiei in instanta, deoarece anumite prevederi incalca dreptul la libera exprimare a elevilor. Asociatia Elevilor din Constanta contesta, printre altele, aceste articole din Regulament:

„In unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particular, libertatea prescolarilor/elevilor de a redacta si difuza reviste/publicatii scolare proprii, este garantata, conform legii.

In cazul in care aceste reviste/publicatii contin elemente care afecteaza siguranta nationala, ordinea publica, sanatatea si moralitatea, drepturile si libertatile cetatenesti sau prevederile prezentului regulament si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant preuniversitar, directorul poate propune consiliului de administratie suspendarea redactarii si difuzarii acestora si, ca urmare, le poate suspenda temporar sau le poate interzice definitiv.”


Poti citi mai multe aici


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/julipan/201373369/


Citeste si:

Sanctiuni ale elevilor, conform Regulamentului scolar

Recompense pentru elevi, conform Regulamentului scolar

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Lacramioara Roman
    Lacramioara Roman    04.02.2015 - 10:56
    Sunt foarte suparata pe minister pentru interzicerea concursului Euclid.Sunt copii care participa ninfluientati la acest concurs si acum cand au depasit si etapa a2a s-au trezit sa le interzica.Au ales mtoda clasica la romani ,decat sa vada unde este problema mai bine intrezic tot.Copilul meu a muncit mult si ii placea f.mult concursul,va dati seama cat de dezamagit este?Daca sunt cadre didactice care forteaza copii sa participe sa fie sanctionate , nu sa pedepsiti copiii !
  • luminita ionescu
    luminita ionescu    23.01.2015 - 19:39
    Va multumesc!
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    23.01.2015 - 11:21
    Despre contribuţiile financiare ale părinţilor: Art. 251, (Titlul IX, Capitolul 2 Îndatoririle părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali):
    „(1) Comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie.
    (2) Sponsorizarea unei grupe/clase de către un agent economic/persoane fizice se face cunoscută comitetului de părinţi. Sponsorizarea nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/părinţi, tutori sau susţinători legali.
    (3) Este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice în strângerea fondurilor”
    Despre fondurile de protocol: în Art. 266 (Titlul X, Cap.7 Şcoala şi comunitatea. Parteneriate/protocoale între unităţile de învăţământ şi alţi parteneri educaţionali): „Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării examenelor/evaluărilor naţionale.”
  • luminita ionescu
    luminita ionescu    22.01.2015 - 16:51
    Nu gasesc articolul in care se vorbeste despre contributiile financiare ale parintilor. Va rog sa imi dati numarul articolului. Multumesc.