characters characters

Noul regulament scolar. Drepturile si obligatiile parintilor

19 ianuarie 2015    |   5661 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

mama si fiica facand temeRegulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 13 ianuarie 2015. Iata care sunt drepturile si obligatiile parintilor sau tutorilor legali ai copiilor.

Drepturile parintilor


Informarea asupra situatiei scolare a copilului

Parintele elevului are dreptul sa decida, in limitele legii, cu privire la unitatea de invatamant unde va studia copilul.Parintele are dreptul sa fie informat periodic referitor la situatia scolara si comportamentul propriului copil, dobandind informatii doar despre situatia propriului copil.


Accesul in scoala

Regulamentul prevede si situatiile in care parintele are acces in incinta scolii:  

- a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul unitatii de invatamant;  

- desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;  

- depune o cerere la secretariatul unitatii de invatamant;  

- participa la intalnirile programate cu cadrul didactic al copilului;

Pentru alte situatii decat cele de mai sus, este stabilita o procedura de acces al parintilor in scoala de catre consiliul de administratie.

Dreptul la asociere

Potrivit regulamentului, parintii au dreptul sa se constituie in asociatii cu personalitate juridica si sa functionezein conformitate cu propriul statut.

Conflictele cu cadrele didactice

Parintele are dreptul sa solicite rezolvarea unor stari conflictuale in care este implicat propriul copil, prin discutii amiabile, cu profesorul implicat sau cu directorul unitatii de invatamant.

In situatia in care discutiile amiabile nu conduc la rezolvarea conflictului, parintele adreseaza o cerere scrisa conducerii unitatii de invatamant.

In cazul in care conflictul nu se rezolva astfel, parintele are dreptul sa solicite rezolvarea situatiei la inspectoratul scolar.In cazul in care au fost parcurse etapele de mai sus, iar conflictul nu a fost rezolvat, parintele are dreptul sa solicite rezolvarea situatiei la Ministerul Educatiei Nationale.

Obligatiile parintilor

  • obligatia de a asigura frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea elevului, pana la finalizarea studiilor.Parintele care nu asigura scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1000 lei ori este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii.
  • obligatia de a prezenta documentele medicale solicitate referitoare la starea de sanatate a copilului solicitate la inscrierea copilului in unitatea de invatamant.
  • obligatia ca, cel putin o data pe luna, sa ia legatura cu profesorul pentru pentru a cunoaste evolutia copilului/elevului. Prezenta parintelui va fi consemnata in caietul cadrului didactic, cu nume, data si semnatura.
  • raspunderea materiala pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul scolii, cauzate de elev.
  • obligatia sa-l insoteasca pe copilul din invatamantul primar pana la intrarea in scoala, iar la terminarea orelor de curs sa-l preia. In cazul in care parintele nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste o alta persoana.

Citeste si:

Noul regulament scolar - ce li se interzice cadrelor didactice si elevilor

Noile programe pentru clasele a III-a si a IV-a. Descarca-le de aici


*Sursa foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu