characters characters

Factorul care asigura succesul scolilor si care nu costa nimic: comunicarea parinte-cadre didactice-comunitate

06 aprilie 2017    |   733 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

capitalul social si succesul scolilor
Multe dintre discutiile despre imbunatatirea educatiei in scoli ajung la solutii care implica neaparat investitii financiare: cadre didactice mai bine platite, resurse tehnologice, conditii materiale mai bune.

Un studiu realizat recent de Universitatea din Ohio arata ca exista un factor al succesului scolilor care nu costa bani: capitalul social sau relatiile dintre scoala, parinti, elevi si restul comunitatii.

Cu alte cuvinte, atunci cand comunicarea dintre profesori, parinti si elevi este eficienta si deschisa, atunci cand scoala ii incurajeaza pe copii si parinti sa contribuie pozitiv la comunitate, rezultatele copiilor la scoala sunt mai  bune.

Capitalul social, in sociologie, este conceptul care se refera la valorile si normele care faciliteaza relatiile sociale si calitatea vietii unui grup. Sentimentul unei identitati comune, increderea si cooperarea dintre membrii grupului si intre grupuri sunt feluri in care se manifesta capitalul social.

In scolile cu un inalt capital social, cadrele didactice au declarat ca au mai multe interactiuni cu parintii, un nivel ridicat de incredere cu studentii si un mediu de invatare serios si organizat. Elevii acestor scoli au obtinut rezultate mai bune la teste de matematica si de citire.

Partea buna a acestui studiu este ca a demonstrat ca toate scolile isi pot imbunatati capitalul social, indiferent de resursele financiare. Cercetarea a aratat ca diferenta de capital social dintre scoli nu poate fi explicata prin diferentele economice dintre acestea. Cu alte cuvinte, chiar daca o scoala nu dispune de multe resurse financiare, isi poate imbunatati capitalul social incurajand comunicarea parinte-cadru didactic, increderea in relatia copii-cadre didactice, implicarea parintilor in activitatea de invatare a copiilor precum si implicarea altor membri ai comunitatii in activitatea din scoala (intalniri cu elevii, ateliere, voluntariat etc.). O mare parte din aceste aspecte depind de conducerea scolii, care poate lua decizii care sa incurajeze cooperarea intre acesti membri ai comunitatii.

Sursa: ScienceDaily.com  


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/wwworks/4005631298


Citeste si:

Succesul scolar al copiilor: parintii sunt mai importanti decat scoala


De ce au copiii inteligenti rezultate scazute la scoala

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu