characters characters

Obiceiuri la care poti renunta pentru a fi un parinte mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 octombrie 2017    |   3141 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

lista to do
Facem liste pentru cumparaturi, liste pentru a ne organiza programul in ziua urmatoare, liste cu locurile pe care dorim sa le vedem sau cu activitatile pe care vrem sa le facem. Daca e sa ne rezumam o zi intreaga din viata, putem sa spunem ca incepem ziua cu liste si o incheiem la fel. Listele sau asa numitele „to-do lists” fac parte din rutina noastra zilnica.

Ne concentram atat de mult pe lucrurile pe care trebuie sa le facem, incat uitam sa ne gandim si la reversul medaliei: care sunt lucrurile pe care ar fi bine sa nu le mai facem? Obiceiurile la care am putea sa renuntam, felurile mai putin benefice de a gandi sau de a actiona, activitatile care ne ocupa mult timp dar nu ne aduc beneficii. Toate acestea ar putea forma impreuna o altfel de lista: Lista lucrurilor de „nefacut” (echivalentul in engleza este „not to do list”).

„Not to do list” este lista pe care notam toate lucrurile pe care ar trebui sa le eliminam din rutina noastra zilnica pentru a functiona mai bine din toate punctele de vedere. Aceste obiceiuri ne incurca atunci cand dorim sa facem anumite lucruri si ne golesc de energie si de timp afectandu-ne fericirea si succesul personal.

Iata cateva exemple de obiceiuri pe care ai putea sa le treci pe lista ta de „lucruri de nefacut”:

A pune accentul pe greseli. Cand greselile sunt percepute ca fiind de neiertat sau de nereparat, atat starea noastra de bine, cat si eficienta noastra au de suferit. Acelasi lucru este valabil si pentru relatia cu copilul tau. Invatand sa vedem greselile ca oportunitati de invatare, ii putem ajuta pe copiii nostri sa evolueze pozitiv si sa aiba mai mult curaj atunci cand incearca lucruri noi.

A fi mereu ocupat. Relaxarea este importanta atat pentru invatare, cat si pentru rezilienta emotionala. Lasandu-ti timp pentru relaxare si odihna, ii vei oferi si copilului tau un model demn de urmat si vei fi si un parinte mai bun, pentru ca starea ta de bine va creste. Traim intr-o epoca in care credem ca pentru a avea succes este important sa fim tot timpul in actiune, iar cu cat facem mai multe lucruri, cu atat sansele noastre de reusita cresc. Insa ingheuisind prea multe lucruri pe lista cu lucruri de facut (atat a ta, cat si a copilului tau), cresti riscul de aparitie a epuizarii.

A te lasa intrerupt frecvent de notificari. Suntem conectati la internet aproape tot timpul: primim notificari pentru emailurile noi, pentru mesajele noi sau pentru stirile care ne intereseaza. Daca activitatea ta profesionala sau personala nu depinde in mod direct de acestea, cel mai simplu este ca atunci cand esti ocupat, sa nu lasi notificarile sa te intrerupa. Ii poti forma acest obicei si copilului tau, mai ales atunci cand invata sau isi face temele. Capacitatea de a-si concentra atentia este una dintre cele mai pretioase resurse pe care le are copilul tau, iar accesul la tehnologie, desi ne aduce o multime de beneficii, ne afecteaza si capacitatea de a ne dedica atentia si energia unei singure activitati pentru o anumita perioada.

A te lasa coplesit de stres. Stresul este inevitabil, stim cu totii. Insa devine un obstacol atunci cand intensitatea lui depaseste un anumit nivel: mai exact, cand devii agitat si iritabil sau furios din cauza grijilor. Capacitatea de te detasa de situatia stresanta, de a te calma si de a cauta solutii rationale este una dintre cele mai utile, atat in rolul de parinte, cat si in viata ta profesionala. Informeaza-te despre tehnici de gestionare a emotiilor si a stresului si, ce e mai important, nu porni de la premisa ca stresul nu poate fi gestionat si ca reactiile agresive sau negative sunt singura optiune pe care o ai in momentele dificile.

Listele ne ajuta sa ne organizam si sa tinem minte tot ce avem de facut in timpul din ce in ce mai scurt pe care il avem la dispozitie. O lista cu lucrurile pe care nu este bine sa le facem ne poate ajuta sa avem mai mult imp pentru lucrurile care ne fac bine. Tu ce iti propui sa treci pe aceasta lista?

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:

De ce nu functioneaza multitasking-ul

Cum il inveti pe copil sa isi formeze obiceiuri sanatoase

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe