characters characters

10 recomandari pentru a fi mai eficient

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 decembrie 2023    |   347 vizualizări

Varsta: 18 ani +.


De cate ori nu ti s-a intamplat sa ai de facut mai multe sarcini, sa nu stii cu care sa incepi si apoi sa ai impresia ca nimic nu iti iese asa cum ar trebui? Adesea tot acest ”nenoroc” are ca explicatie lipsa de eficienta.

Citeste si:


Cum incurajezi productivitatea


Cum ii invatam pe copii despre productivitate


10 recomandari pentru mai multa eficienta


Lipsa de eficienta apare fie din cauza unei organizari deficitare, fie din cauza unor ganduri irationale pe care le avem si care ne influenteaza cum simtim in legatura cu ce avem de facut si comportamentele in sine.


De exemplu, atunci cand avem o zi mai aglomerata si stim ca sunt mai multe sarcini pe care trebuie sa le indeplinim pana la o anumita ora incep sa ne apara in minte, constient sau nu, ganduri precum ”Trebuie sa fac totul imediat si deodata.”, ”Trebuie sa-mi iasa totul perfect.”, ”Sigur nu o sa reusesc sa le duc pe toate la bun sfarsit.”. Consecintele acestor ganduri pot insemna emotii precum anxietate sau panica, iritare, neputinta, deziluzie, lipsa propriei valori sau a propriei capacitati de a face fata situatiei, iar in privinta comportamentelor, cel mai des apare procrastinarea. Procrastinarea apare pentru ca din anxietatea pe care o simtim in legatura cu ce avem de facut, vom incepe sa amanam sarcinile nestiind cu care sa incepem sau cand sa incepem.


Solutia la acest stil de gandire si pentru a ne imbunatati eficienta sta in gasirea unei modalitati noi de gandire. Chiar daca situatia ramane aceeasi -multe sarcini de realizat pana la o anumita ora - alte ganduri vor produce alte consecinte: ”Stiu ca este greu/frustrant/neplacut pentru ca am atatea de facut, insa luandu-le pe rand, sigur le voi realiza. Cu ce pot sa incep acum?”. Cu alte ganduri in minte, procrastinarea nu isi va mai face aparitia si vei reusi sa incepi de undeva sa rezolvi din sarcini.


Pe langa schimbarea stilului de a gandi, putem invata sa fim mai eficienti si daca ne formam noi obiceiuri de munca. Iata cateva care s-au dovedit a fi de folos altora:


Programeaza-ti activitatile de cu o zi inainte.


Ofera-ti cate o recompensa atunci cand te gandesti la indeplinirea sarcinilor pe care ti le-ai stabilit pentru ziua urmatoare. 


Implica-ti partenerul de viata daca e vorba de activitati ce au legatura cu viata de familie, o ruda sau un coleg de munca daca sarcinile se refera la munca prestata, pe care sa ii informezi cu o zi inainte ce ai de facut in ziua urmatoare.


Foloseste-te de principiul lui Premack: utilizeaza un comportament pe care il ai cu o frecventa ridicata pentru a intari un comportament cu frecventa scazuta. De exemplu, daca iti place sa bei cafeaua in fiecare dimineata, dar nu si sa iti faci patul, nu iti permite sa iti bei cafeaua pana cand nu ti-ai facut si patul.


Prioritizeaza activitatile pe care le ai de indeplinit pentru ziua urmatoare.


Inlatura distractorii de pe biroul sau masa de munca.


Stabileste-ti singur termene limita.


Incepe cu ce este mai greu pentru ca toata energia de la inceput te va ajuta sa faci fata sarcinii. Atunci cand lasi pe final ce e mai greu, dozele de energie sunt mai scazute, iar riscul de a amana sau de a renunta sunt mult mai mari.


Aminteste-ti care sunt beneficiile pe care le vei obtine atunci cand iti vei indeplini obiectivele. Daca ai suficient timp, iti poti imagina cum te vei simti - emotional si fizic- dupa ce iti vei indeplini activitatile.


Construieste-ti in timp o imagine de sine care include abilitatea de a fi eficient atunci cand este nevoie. Cu cat devenim mai convinsi ca suntem persoane eficiente, cu atat mai usor este sa actionam astfel.


Tu ce metode folosesti pentru a fi eficient in tot ceea ce faci?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Relaxare
    20 activitati de relaxare pentru mame
    29 iunie 2018   

    Epuizarea fizica sau mentala are ca efecte detasarea emotionala fata de cei dragi, cinismul, imposibilitatea de a gestiona stresul, apatia si alte simptome depresive.

  • Ce sa faci cand ai o zi proasta
    Ce sa faci cand ai o zi proasta
    19 ianuarie 2018   

    Ma intreba o prietena care inca nu e mamica ce te faci atunci cand ai o zi proasta si esti mama. Ce faci cu copilul, cu treburile casnice care nu pot astepta, cu alte obligatii mai mult sau mai putin urgente.

Mai multe