characters characters

Invatarea si relaxarea

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 septembrie 2017    |   6371 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

invatarea si relaxarea
Efortul constant si consecvent depus de catre copii in invatare este esential pentru invatare. Stim atat de bine acest lucru si suntem atat de convinsi de importanta efortului pentru rezultatele copiilor nostri incat neglijam un aspect la fel de esential: relaxarea.

Relaxarea si odihna ii fac pe copii (si pe adulti) mai puternici emotional, dar si intelectual. Relaxarea este o parte importanta a procesului de invatare, mai ales atunci cand copilul este implicat intr-o activitate creativa sau de rezolvare de probleme, dar si pentru consolidarea informatiilor memorate recent.

„Acel timp in care nu te gandesti la subiectul pe care il inveti sau despre care scrii este un timp al procesarii subconstiente, care iti permite sa inveti mai bine.”, explica cercetatorii.  Iar acest lucru se intampla pentru ca la nivelul creierului, exista doua tipuri de activitate cerebrala: activitate concentrata si activitate difuza.

Poti urmari mai jos o prezentare a profesoarei Barbara Oakley,  despre acest subiect si despre felul in care invatam.

In starea concentrata sau focalizata a activitatii cerebrale, copiii isi concentreaza atentia asupra unei activitati, in mod eficient si fara intreruperi. In aceasta stare, copiii citesc lectia cu atentie, incearca sa reproduca informatiile noi sau isi testeaza cunostintele. Pentru ca in epoca in care cresc copiii nostri, atentia le poate fi distrasa foarte usor de catre diversi factori, este bine sa ii invatam pe copii si adolescenti tehnici care sa ii ajute sa isi exerseze capacitatea de concentrare a atentiei. Una dintre aceste tehnici este tehnica Pomodorro (despre care poti citi mai multe aici). Practic, orice metoda care alterneaza activitatea intensa cu pauze scurte il ajuta pe copil sa isi acceseze starea concentrata a activitatii cerebrale. Acest tip de activitate are loc in principal in cortexul prefrontal, zona din creier responsabila cu procesele rationale, concentrarea atentiei, procese ale memoriei, rezolvarea de probleme si planificare a activitatii.

In starea difuza a activitatii cerebrale, copiii se relaxeaza, fara a se gandi neaparat la materia invatata sau la modalitati de a rezolva o problema. Starea difuza poate fi incurajata de plimbari in aer liber, de relaxare si odihna, de ascultarea muzicii sau de activitati fizice usoare. In asemenea perioade, informatiile noi sunt consolidate si pot aparea legaturi intre ideile deja stiute si cele invatate recent. In aceasta stare, mai multe zone ale creierului sunt activate.

Este natural ca aceste doua stari sa alterneze de-a lungul zilei, pentru ca activitatea cerebrala sa fie cat mai eficienta. Atunci cand starea difuza este activata mai rar, invatarea va fi afectata.

*Sursa foto:Pixabay.com

Citeste si:

Recomandari pentru a invata eficient

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe