characters characters

Diferentele culturale in cresterea copiilor

Ce putem invata ca parinti din alte culturi

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 august 2017    |   4009 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Diferente culturale in cresterea copiilor
Toti parintii isi doresc sa atinga aceleasi scopuri in viata: un copil fericit, care sa aiba succes si care sa isi puna in valoare potentialul. Tara in care traim si in care ne crestem copiii influenteaza mult modul in care alegem sa incercam sa atingem aceste obiective. Diferentele culturale in ceea ce priveste cresterea copiilor ne pot inspira sa facem alegeri mai bune pentru copiii nostri, alegand ce este mai bun si mai potrivit pentru familia noastra din fiecare cultura.

Ce conteaza cel mai mult in cresterea unui copil

In societati precum Japonia, Franta sau Suedia, parintii pun accentul pe a creste copii care dau dovada de compasiune, care sunt preocupati de binele si de nevoile celor din jur si care sunt membri activi ai familiei.

In SUA, parintii pun mult accent pe exprimarea, unicitatea si evolutia individuala a copiilor, fiind convinsi ca viitorul copiilor lor depinde in foarte mare masura de felul in care isi indeplinesc rolul de parinti.

Importanta institutiilor in Norvegia

In Norvegia insa, copilaria este puternic institutionalizata. Copiii merg la cresa inca de la un an, apoi urmeaza gradinita si scoala si o multime de activitati organizate. Norvegienii cred ca cel mai bine pentru copii e sa se afle in centre de zi de la cele mai mici varste si frigul nu ii opreste pe parinti sa isi lase copiii sa doarma afara, in carucioare, obicei prezent si la parintii danezi.

Independenta in Japonia

In Japonia, copiii umbla pe strada fara a fi supravegheati de parinti la tot pasul. Ei iau metroul si merg la scoala fara a fi insotiti de o alta persoana fiindca increderea in comunitatea sociala este foarte mare. Atat in Japonia, cat si in n tarile scandinave, parintii sunt preocupati sa dezvolte independenta in randul copiilor.

In plus, in Suedia, drepturile copiilor sunt foarte importante. De exemplu, copilul are dreptul de a se folosi de corpul parintilor pentru a obtine confort, astfel ca, el are „dreptul” de a merge in camera parintilor in timpul noptii si a dormi cu acestia. In cazul in care parintii refuza, pot fi considerati parinti neglijenti. Astfel, dormitul impreuna cu un membru al familiei, pana la varste mai mari, este un lucru obisnuit in Suedia.

Cum ii pregatim pe copii pentru succes

In familiile evreiesti, parintii isi pregatesc copiii sa plece de acasa la un moment dat. De aceea, rolul parintilor e inteles ca fiind de a oferi resurse si a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte rezilienta si increderea in propriile puteri. Iar acest lucru implica de multe ori libertatea copilului de a face greseli si de a invata din ele.

Acest lucru e foarte greu de facut de americani fiindca parintii americani sunt anxiosi cand vine vorba de esec sau greseli. Acestia din urma sunt concentrati pe a se asigura ca talentele copiilor lor sunt indreptate spre succes. Uu studiu realizat intr-o scoala americana arata ca majoritatea parintilor isi descriu copiii folosind cuvinte precum: „destept”,  „talentat” si „inteligent”. In Olanda, doar 10% din parintii isi descriu copiii ca fiind „destepti”. Parintii olandezi nu pun foarte mult accent pe rezultatele scolare  extraordinare ale copiilor, dar considera ca un program regulat de somn, alimentatie si activitati este esential pentru dezvoltarea celor mici.

In tarile asiatice insa, succesul scolar al copiilor este pe primul loc, copiii fiind incurajati sa depuna eforturi mari in acest sens.

„Nevoia de a ne impinge copiii sa isi maximizeze potentialul e o parte a fricii pe care o avem de esecul potential al copilului care traieste intr-o lume extrem de competitiva”, sustin cercetatorii.

Spaniolii sunt concentrati pe aspectele sociale si interpersonale ale copiilor si deseori refuza sa ii trimita pe copii la somn prea devreme pentru a nu-i priva de participarea la evenimentele din viata de familie.

Diferite culturi isi cresc copiii in moduri diferite, obtinand rezultate la fel de bune. Acest lucru ar trebui sa ii inspire pe parinti, nu sa le produca mai mult stres sau anxietate in legatura cu felul in care isi cresc copiii.

„E in regula sa gresesti ca parinte si e important sa oferi spatiu copilului, sa fie cine este si sa ii permiti sa creasca si sa se transforme in cea mai buna versiune a sa”, concluzioneaza cercetatorii.

*Sursa foto: Maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:


Cum isi cresc parintii danezi copiii?


Ce avem de invatat de la alte sisteme de invatamant

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe