characters characters

Independenta la copiii japonezi

Parintii japonezi au incredere ca cei mici vor fi ajutati daca au probleme

13 octombrie 2015    |   1243 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copii japonezi
Parintii in Japonia ii lasa pe copii sa se descurce singuri in comunitate, de la o varsta destul de mica. O emisiune TV din tara lor arata ca parintii isi trimit copiii chiar de la 2-3 ani sa indeplineasca sarcini ce tin de casa, precum mersul la magazin. Kaito, un baietel de 12 ani din Tokyo schimba trenurile intre casa parintilor sai divortati inca de la varsta de 9 ani. „La inceput, am fost ingrijorat ca nu pot sa merg singur cu trenul. Dar doar putin.” declara acesta.

„Sincer, imi amintesc ca atunci cand l-am trimis singur cu trenul m-am gandit ca trenurile sunt sigure, vin la timp si sunt usor de schimbat, iar el e un baiat destept. Si eu mergeam cu trenul in Tokyo, cand eram chiar mai mica decat el. Pe atunci, nu aveam telefoane mobile si tot reuseam sa ajung din punctul A in punctul B cu trenul. Daca se pierde, ne poate suna.” spune mama lui.

Explicatia pentru aceasta independenta a copiilor nu sta intr-o incredere in sine ridicata, ci in increderea in comunitate. Copiii japonezi invata de la varste mici ca, ideal, orice membru al societatii poate fi solicitat sa vina in ajutorul altuia, explica Dwayne Dixon, antropolog cultural.

Aceasta incredere in solidaritatea sociala este intarita si la scoala, elevii facand curatenie cu randul si servind pranzul ei insisi in loc sa se bazeze pe personalul scolii pentru aceste servicii. Astfel, copiii invata sa isi asume responsabilitate pentru spatiile pe care le impart cu altii, iar aceasta responsabilitate comuna ii ajuta sa aiba incredere unii in ceilalti.

In plus, transportul public este incurajat in Japonia, jumatate din calatoriile din Tokyo fiind facute cu trenul sau cu autobuzul, iar un sfert dintre ele pe jos.

Oferind libertate copiilor, parintii acorda incredere nu doar copiilor, ci si comunitatii din care fac parte.

Tu de la ce varsta l-ai lasat pe copilul tau sa mearga singur in oras?

Sursa: CityLab.com


*Sursa foto: John Gillespie, https://www.flickr.com/photos/johnji/7390275798/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu