characters characters

Cum isi cresc parintii danezi copiii?

13 august 2015    |   3377 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copii danezi
Cartile despre cum isi cresc parintii copiii in alte tari au inceput sa apara tot mai frecvent. Dupa „Bringing Up Bebe” de Pamela Druckerman, a fost publicata si cartea „The Danish Way of Parenting” de Jessica Alexander si Iben Sandhal.

Danezii se numara printre cei mai fericiti oameni din lume, asa ca poate fi util sa ne inspiram din alegerile lor ca parinti daca vrem sa schimbam ceva in felul in care ne crestem copiii.

Autorii au descris felul in care parintii danezi isi cresc copiii apeland la acronimul PARENT, fiecarei litere corespanzandu-i un principiu important de parenting.

P de la „Play” – joaca libera sau nestructurata

Joaca ii ajuta pe copii sa fie mai putin anxiosi si sa isi imbunatateasca abilitatile sociale. Ii ajuta sa obtina un nivel mai ridicat de control in viata lor ceea ce inseamna o mai mare autonomie.

Recomandari:

  • Fa-ti timp pentru a te juca cu copilul tau.
  • Alege jocurile libere, fara reguli.
  • Promoveaza diversificarea grupului de joaca prin copii de varste diferite si cu preocupari diferite.

A de la Autenticitate

A-i proteja pe copii de emotii negative le impiedica dezvoltarea emotionala. Danezii nu ocolesc povestile lui Hans Christian Andersen, in care personajele au deseori un destin crud- “Fata cu chibrituri” sau “Mica Sirena”.de exemplu. Parintii danezi folosesc aceste povesti pentru a explora emotii precum empatia, aprecierea si pentru a-i invata sa faca fata emotiilor.

Recomandari:

  • Alege si alte povesti in afara de cele cu sfarsit fericit.
  • Evita lauda si recompensele in exces.
  • Apreciaza efortul si nu neaparat rezultatele obtinute de copil.

R de la Reinterpretare

Danezii si-au facut un obicei din a privi partea buna a lucrurilor. In loc sa se planga pentru ca ploua, se bucura pentru ca cel putin nu ploua cand vor fi in concediu, de exemplu. Cercetarile arata ca o astfel de atitudine, de reinterpretare a evenimentelor intr-o lumina mai buna imbunatateste controlul cognitiv si capacitatea de adaptare la realitate. Danezii nu neaga existenta lucrurilor mai putin pozitive si au un model de optimism realist despre care ii invata si pe copii.

Recomandari:

  • Incearca sa reinterpretezi situatiile negative astfel incat sa scoti in evidenta „partea plina a paharului”
  • Evita sa gandesti in termeni precum „intotdeauna”, „mereu”, „niciodata”.
  • Atunci cand copilul are un comportament nepotrivit, concentreaza-ti limbajul folosit pe emotiile care le-a determinat comportamentul, nu doar pe „actiunile gresite”. De exemplu, atunci cand copilul iti ascunde o nota mica, inainte de a decide sa il certi sau pedepsesti, vorbeste cu el despre motivele pentru care nu ti-a spus adevarul si cum poate sa actioneze pe viitor in situatii similare.

E- de la Empatie

Empatia este abilitatea de a recunoaste si a intelege emotiile altora. Cu toate ca in SUA, nivelul de empatie a scazut aproape cu 50 de procente, in timp ce a crescut nivelul narcisimului din cauza competitivitatii crescute, danezii au programe prin care isi invata copiii despre empatie precum si despre inteligenta emotionala.

Recomandari:

  • In loc sa ii judecati pe cei din jur („Vecinul tau e un copil rau, nu vrea sa imparta jucariile.”), incercati sa ii intelegeti („Vecinul tau inca nu a invatat ca poate fi frumos sa imparta jucariile cu alti copii, poate va jucati altfel.”).
  • Ajuta-ti copilul sa vorbeasca despre emotii fara a trage concluzii de la inceput si fara a generaliza ori eticheta.

N de la Nu Ultimatumurilor

Atitudini precum „Facem cum zic eu.”, „Eu sunt adultul si eu stiu mai bine.” nu duc decat la un cerc vicios in care se da o lupta permanenta pentru disciplina. Danezii se bazeaza in educarea copiilor pe respect, comunicare si rezolvare de probleme, mai degraba decat pe dispute.

Recomandari:

  • Intelege ca testarea limitelor face parte din procesul de crestere. Atunci cand copilul incalca o regula, foloseste aceasta situatie drept o posibilitate de a-l invata, a-l ghida si a-i arata cum ar trebui sa se deruleze lucrurile pentru ca totul sa fie bine.
  • Arata-i copilului ca il asculti, repetand si reformuland ceea ce ti-a spus.
  • Cauta sa gasesti solutii din care castigati amandoi. De exemplu, cand trebuie sa plecati din parc, dar copilul ar mai dori sa se joace, puteti negocia o perioada de inca 10 minute (sau orice interval favorabil) sau ii poti propune sa stati a doua zi mai mult la joaca.

T- de la Togetherness (Impreuna)

Danezii au conceptul de “Hygge”, care se refera la a petrece timpul in familie, intr-un mod relaxat si linistit: se joaca, mananca si canta impreuna.


Recomandari:

  • Petrece timp in familie. Inchide din cand in cand telefonul, renunta la orice alte cai de comunicare, in afara de cea verbala, cu membrii familiei.
  • Implicati-va in diverse activitati impreuna astfel incat sa simtiti ca faceti parte din familie.

Sursa: Fatherly.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/lodderup/4981531275/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu