characters characters

Cum sa ai o vacanta de vara reusita

10 recomandari pentru o vara reusita

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iulie 2016    |   3007 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

vara reusita
Tuturor copiilor le place vara fiindca zilele lungi si calduroase sunt reteta fericirii si a bucuriei. In vacanta nu mai poate fi vorba de teme de casa, orare fixe si activitati programate. Copiii pot sa se joace de dimineata pana seara impreuna cu prietenii, pot face o multime de activitati pe care in timpul anului scolar sau in timpul altor anotimpuri nu reusesc.

Cum pot si parintii sa se bucure alaturi de copii de vara? Iata cateva recomandari.

Petrece in fiecare zi timp impreuna cu copilul tau.

Poate fi vorba de plimbari cu bicicleta sau rolele prin parc, iesiri la inghetata cand soarele apune, statul intr-un hamac, gatitul impreuna sau de ce nu,o dupa-amiaza petrecuta la piscina. Nu trebuie sa dedici in fiecare zi ore intregi activitatilor cu copilul tau. Daca ai un program incarcat, poate fi de ajuns o jumatate de ora in care sa faci ceva distractiv si simplu cu el.

Organizeaza un program suficient de relaxat

Copiii sunt destul de stresati in timpul anului scolar, astfel ca vara au nevoie de un program care sa ii relaxeze si sa ii faca sa se simta bine. De aceea, in timpul vacantei nu este necesar sa programati pentru fiecare minut al zilei o anumita activitate, dar este bine ca zilele si saptamanile sa aiba o structura pe care copilul o poate anticipa. De exemplu, dupa pranz, urmeaza lectura pe terasa, la umbra, apoi o iesire in oras. Pe langa acestea lasa suficient timp liber copilului pentru ca el sa poata alege ce anume sa faca in timpul liber si cu cine.

Propune-ti sa te distrezi in aceasta vara

Copiii sunt influentati de atitudinile si starea emotionala a parintilor astfel ca, incearca sa fii binedispus in preajma copilului pentru a-l ajuta si pe el sa se simta bine. Cauta sa nu pierzi nici macar o zi in care sa nu fi ras cu pofta. Spune glume, copilareste-te alaturi de el si pastrati-va calmul si zambetul pe buze, indiferent de micile neplaceri cu care vine fiecare zi.

Incurajeaza-l pe copil sa petreaca timp in aer liber

Acest lucru inseamna a petrece mai mult timp in afara mediului virtual, a sta mai mult in aer liber, a se juca impreuna cu alti copii si cat mai putin timp in fata calculatorului, a tabletei si a altor tipuri de gadgeturi. Tehnologia ne este utile intr-o multime de feluri, de la educatie la comunicare, dar in acelasi timp poate absorbi atentia copilului tau timp indelungat, facandu-l sa fie mai putin constient de ce se intampla in jurul sau, in lumea reala.

Invatati ceva nou in aceasta vara.

Poate fi vorba de ceva ce copilul si-a dorit de mult timp sa incerce (poate chiar cursuri de pictura, desen, dans, calarie, inot etc.) sau pur si simplu sa isi formeze un hobby. Aceste activitati il vor ajuta sa isi dezvolte independenta si creativitatea si sa dobandeasca mai multa incredere in propria persoana. Ofera-i un model demn de urmat si propune-ti si tu sa inveti ceva nou in aceasta vara.

Timpul petrecut la calculator sau la televizor – doar in anumite intervale

Promoveaza cititul, incurajeaza-l sa se joace in aer liber sau sa se implice in diferite proiecte si tabere de vara. Iar timpul petrecut la calculator sau pe internet ar fi preferabil sa fie dedicat unor activitati specifice, nu doar navigarii aleatorii pe site-uri sau retele de socializare.

Incurajeaza-l sa citeasca in mod regulat.

Cartile dezvolta imaginatia, face ca barierele dintre epoci sa fie mai usor de trecut si permite copilului sa intre in universuri total diferite. Cercetarile sustin ca cititul este corelat cu performante scolare mai ridicate. Cititul inseamna si a-ti forma gustul estetic, iubirea fata de natura, fata de oameni si interesul pentru cunoastere. In afara de toate avantajele intelectuale pe care le aduce lectura, aceasta chiar poate fi placuta! Asigura-te ca ii oferi copilului carti despre subiecte care il intereseaza si lasa-l sa descopere si sa aleaga singur cartile pe care le va citi in aceasta vara.

Tine cont de faptul ca orice copil trece printr-o perioada de tranzitie din punct de vedere al timpului. Primele saptamani de vacanta sunt saptamani de acomodare cu un nou program, iar frustrarea, plictiseala si interesul pierdut rapid pot da batai de cap parintilor. Nu incerca sa oferi solutii de fiecare data cand copilul iti spune: „M-am plictisit!”. Asemenea momente il ajuta pe copil sa fie creativ si sa se gandeasca la ce isi doreste sa faca. Adica il invata sa fie autonom :).

De asemenea, emotiile de dinaintea participarii la tabere si emotiile de dupa trebuie luate in considerare. Si din acest punct de vedere putem vorbi de tranzitie, astfel ca cel mic trebuie ajutat sa ii faca fata cat mai bine.

Formeaza-ti amintiri deosebite chiar daca nu ai suficiente resurse financiare pentru a merge intr-o vacanta de vis. Stabileste activitati aparte precum:

  • campionate de tenis, badminton, monopoly, sah, remi, la care sa participe cat mai multi prieteni de-ai copilului tau
  • organizeaza o zi de stat la plaja sau de relaxare totala in casa ori in curtea casei
  • gasiti trasee pe care nu ati mai fost cu bicicletele sau cu rolele
  • organizati o zi in care sa vizitati muzeele sau alte institutii de educatie non formala din oras sau din apropiere
  • mergeti cu cortul pe deal
  • organizati o iesire la munte
  • organizati un picnic la iarba verde
  • faceti obiecte handmade
  • gatiti impreuna pentru o cina speciala etc.

In ultima saptamana din vara nu uitati sa faceti un colaj cu pozele celor mai reusite momente petrecute impreuna pentru a va reaminti ce inseamna familia pentru voi si emotiile pe care le-ati trait in intreaga vara. Tu ce alte idei ai pentru o vara reusita impreuna cu familia ta?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/phild41/7818653186/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe