characters characters

Traditii de Mos Nicolae in alte tari

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 decembrie 2015    |   3908 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

traditii de mos nicolae
In tara noastra, traditia este ca Mos Nicolae sa aduca daruri copiilor cuminti si nuiele copiilor mai putin ascultatori:). Cum sarbatoresc copiii din alte tari Sfantul Nicolae?

Traditii de Mos Nicolae in Romania

Stim ca in Romania, in fiecare seara de 5 Decembrie, copiii isi curata ghetutele si le aseaza langa usa sau pe pervaz pentru a primi in ele cadourile de la Mos Nicolae. Cadourile de Mos Nicolae constau de obicei in fructe, dulciuri, accesorii sau jucarii micute, pentru ca Mos Craciun aduce cadourile mai importante:)

Nu doar copiii se bucura de aceasta sarbatoare, ci si adultii, acestia primind de multe ori cadouri de Sfantul Nicolae.

Traditii de Mos Nicolae in alte tari


Traditii de Mos Nicolae in Tarile de Jos

In Tarile de Jos, traditiile de Mos Nicolae se intind pe o perioada mai lunga de timp, incepand cu aproximativ 3 saptamani inainte de Sfantul Nicolae.

Pe la mijlocul lunii noiembrie, Mos Nicolae intra in tara in mod „oficial”, calatorind din Spania pe o ambarcatiune, de obicei intr-o zi de sambata. In duminica urmatoare, el soseste in Amsterdam, urmand sa apara in multe alte orase sau localitati. Mos Nicolae este insotit de ajutoare, dintre care cel mai important se numeste „Zwarte Pieten” sau Petre cel Negru. In majoritatea oraselor se organizeaza o parada la care participa Mos Nicolae cu ajutoarele sale si copii si parinti.

Mos Nicolae in Tarile de Jos


O data ce Mos Nicolae a ajuns in tara, copiii asaza la fereastra o ghetuta sau un pantof, in care mosul poate sa puna mici cadouri. Unii dintre copii umplu ghetuta cu un morcov sau verdeata pentru calul alb care il poarta pe Mos Nicolae din casa in casa. In ziua de 5 Decembrie, copiii asteapta venirea lui Mos Nicolae, care isi anunta sosirea batand la usa, unde copiii vor gasi cadourile consistente, de obicei impachetate in cutii mari sau intr-un sac voluminos.

Adultii si copiii mai mari sarbatoresc Mos Nicolae tot pe 5 Decembrie, tragand la sorti numele unui membru al familiei caruia ii vor face un cadou. Cadoul trebuie ales cu atentie si insotit de obicei de un poem scurt despre persoana respectiva (de obicei poemul tachineaza usor persoana care primeste cadoul).

Pe 6 Decembrie, Mos Nicolae pleaca din tara, indreptandu-se spre Spania.

Traditii de Mos Nicolae in Statele Unite ale Americii

In Statele Unite ale Americii, obiceiurile si traditiile de Mos Nicolae difera de la stat la stat. In unele orase din statele formate de emigranti olandezi, precum Michigan, Iowa sau Illinois, sunt organizate parade in care Mos Nicolae, insotit de ajutoare, defileaza si imparte cadouri copiilor. Un alt obicei, intalnit in Milwaukee, este ca cei mici sa scrie scrisorile adresate lui Mos Craciun pe 5 Decembrie, pentru a fi adunate de catre Mos Nicolae. Copiii cuminti primesc cadouri, iar cei mai putin cuminti, primesc bucati de carbune, ca avertisment pentru a-si schimba comportamentul pana la Craciun.

Traditii de Mos Nicolae in Franta

In preajma sarbatorii, copiilor li se spun povesti despre Sfantul Nicolae. Dintre acestea, cea mai cunoscuta este cea in care trei copii s-au ratacit in padure, au fost rapiti de un macelar, dar salvati in final de catre Sfantul Nicolae. In scoli, copiii invata cantece si poezii despre Sfantul Nicolae si realizeaza desene si alte activitati creative. Frecvent, Mos Nicolae viziteaza scolile si ofera copiilor dulciuri si chiar mici cadouri. Acasa, copiii asaza ghetutele langa semineu, asteptand sa fie umplute cu dulciuri de catre Mos Nicolae. Chiar si copiii cuminti pot primi o nuielusa decorata cu o fundita, pentru ca orice copil a facut cel putin o nazbatie :).

Sursa: StNicholasCenter.org


*Surse foto:
https://www.flickr.com/photos/kmsiever/4163548118
https://www.flickr.com/photos/archeon/11030030415/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe