characters characters

Ce aduce Mos Nicolae: cadouri sau nuielusa?

Propus de: Mihaela Zaharia   |   03 decembrie 2012    |   5781 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


Uite ca vine si Mos Nicolae. Nu m-am lamurit nici acum daca vine pe geam sau pe usa sau macar daca ghetutele se pun la geam sau la usa ... Stiu ca intr-un an m-am contrazis cu fiica-mea care stia de la gradinita ca vine pe geam incercand sa o conving sa le puna la usa, in cizmulite. Nu de alta, dar mi-era teama ca se va trezi daca ma aude noaptea umbland la ea in camera incercand sa pun cadourile in ghetutele de pe calorifer.


Pana la urma, in stiul ei caracteristic de a nu ceda ... au fost puse pe geamul de la ... balcon. Ca m-a crezut ca asa ii e mai usor mosului sa intre in casa. Si astfel am scapat eu de stres sa nu fac galagie. In urmatorul an a uitat de dilema si le-am pus la usa.


Legenda lui Mos Nicolae.
Se pare ca Nicolae a existat totusi in realitate fiind nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei (actuala Turcie) din Asia. Dupa  ce parintii lui au murit, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de langa Myra, capitala Lichiei. Legenda spune ca atunci cand fata cea mare a unui bogat saracit n-a putut sa se marite fiindca nu avea zestre, Nicolae, ajuns intre timp episcop de Myra, a lasat noaptea la usa casei sale un saculet cu aur si astfel fata s-a putut marita. La fel s-a intamplat si cu fiica mijlocie, iar cand a venit randul celei mici, nobilul a stat de paza si a vazut cine e cel care ii lasa galbenii, aruncandu-i de pe acoperis prin hornul casei si cazand intr-o soseta pusa la uscat. De atunci a aparut obiceiul atarnarii sosetelor in fata semineului. Si tot de atunci, oricine primea un cadou neasteptat, credea ca a fost adus de mos Nicolae si astfel obiceiul s-a raspandit, chiar daca episcopul Nicolae a murit in anul 340 pe 6 decembrie.

Ce aduce acum Mos Nicolae? Obligatoriu ceva dulce si daca e cu surprize, e si mai bine. Sau un fruct exotic: ananas, pomelo, mango etc. Apoi ... lucruri mici care incap indesate in ghetute: ciorapei, sosete, manusi, fular, pijamale, jucarii, jocuri. Am avut litere de burete de lipit pe faianta din baie, bile colorate de facut spuma in baie, canite cu personajele preferate, DVD-uri, dar pot fi si carticele, abtibilduri, papucei de casa, caciulite, chestii de prins parul pentru fetite, coronite, creioane sau carioci, masinute, avioane, forme de fursecuri, servetele cu personaje preferate.

Cum e cu nuielusa? Dar tot legenda spune ca in perioada de domnie a lui Constantin cel Mare, la Sinodul din Niceea in care a fost condamnat ereticul Arie fiindca sustinea ca Isus nu este fiul Domnului, ci doar un om cu puteri supranaturale, episcopul Nicolae a fost cel care i-a dat o palma. De atunci a ramas obiceiul ca cei neascultatori sa fie loviti cu nuiaua peste maini, dar doar cu o nuia din mar care apoi trebuia sa fie pusa in apa si daca inflorea pana la Nasterea Domnului insemna ca greselile i-au fost iertate, iertare mijlocita de Sfantul Nicolae. De aceea in colindele romanesti se vorbeste de flori dalbe de mar.

Si desi unii parinti „profita” de situatie sa le arate copiilor lor cat de rai sunt, punandu-le o nuielusa in papuci (invelita sau nu in staniol), mie personal mi se pare un mod groaznic de a-ti „educa” copilul. In primul rand, nu o sa functioneze asa cum probabil se conving si parintii dupa un timp. In al doilea rand, nu este metoda de educare, este metoda doar de a-ti exprima frustrarea pe bietul copil ca nu stii ce sa faci altceva. Dar cu atatea carti, cursuri si specialisti, asta nu mai este o scuza ca sa instalezi frica in sufletul propriului copil, pentru a-l controla mai usor. Dar totusi aparitia nuielusei in cizmulite  dupa ce copilul a sperat nerabdator  o noapte intreaga la dulciuri si jucarii de la mosul cel darnic functioneaza foarte bine la ceva. Si anume, la scaderea stimei de sine a copilului! Joyce Callus, psihoterapeut, spunea: „Un copil care se comporta nepotrivit e un copil descurajat. Nu are nevoie de pedeapsa, are nevoie de incurajare pentru ca are o stima de sine scazuta. Problema e ca exista sute de copii cu o stima scazuta. Ca parinti si profesori, uitam de stima de sine si incercam sa le schimbam doar comportamentul.” Si din pacate, multi copii au tendinta sa aiba o stima de sine scazuta chiar daca nu au primit inca nicio nuielusa in papuci –  datorita mesajelor pe care le-au auzit de la cei din jur. Un astfel de copil se mai intreaba inca daca este rau sau nu, daca este rau tot timpul sau nu, daca este cu toti sau doar cu unii si inca mai spera ca cineva sa creada ca nu este „rau” tot timpul..  Insa daca chiar si un spirit bun cum este Mos Nicolae, care aduce cadouri tuturor celorlalti copii, iti arata ca esti rau – inima fragila a unui copil nu poate decat sa fie coplesita de un sentiment groaznic care va duce la intarirea acestei identitati. Si ca urmare, comportamentele care ii necajeau inainte pe parinti vor fi si mai multe si nimeni nu va fi fericit.

In concluzie, eu va doresc numai cadouri-surpriza si numai amintiri frumoase in dimineata zilei de 6 decembrie!  

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe