characters characters

Ce activitati extrascolare sa aleg pentru copil?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 aprilie 2012    |   11394 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Timpul liber al copilului tau este bine sa fie folosit pentru a-l ajuta sa se dezvolte si mai mult. Este adevarat ca e nevoie si de cateva ore libere in care doar sa se joace cu altii de varsta similara, sa se recreeze, dar varsta prescolara este si etapa marilor achizitii pe diverse planuri. Ce activitati extrascolare alegi pentru a-i crea un program flexibil si in acelasi timp educativ? Un prim criteriu de care ar fi ideal sa tii cont este cel de a forma si a transmite incredere in propriile forte. Apoi, promovarea de interactiune sociala (cat de utile sunt activitatile extracuriculare in formarea de relatii, prieteni etc.) si dezvoltarea intereselor personale sunt alte aspecte importante.

 

Activitatile extrascolare potrivite ar putea sa fie definite in urmatorul mod:

  • Activitati care sa nu fie foarte structurate din punctul de vedere al regulilor. Asta inseamna activitati extrascolare in care sa aiba posibilitatea de a alege ce si cum sa desfasoare actiunile.

  • Activitati care sa promoveze libertatea de exprimare (cercuri/cluburi de copii pe diverse domenii).

  • Interactiunea sociala sa fie incurajata. Cauta activitati extrascolare care sa presupuna implicarea mai multor copii, nu cele solitare. Prescolarii au nevoie de altii pentru a invata si a se dezvolta.

  • Daca copilul urmeaza o gradinita cu program prelungit, asigura-te ca aceste activitati extra nu il vor obosi/solicita prea mult. Alege activitati ludice care sa implice jocul si buna dispozitie.

  • Cauta activitati prin care copiii sa se relaxeze si sa-si reduca potentialul nivel de stres pe care il au.

  • Miscarea si activitatile ce promoveaza miscarea sunt foarte utile. Ele ajuta la descarcarea unor substante numite endorfine din creier, iar nivelul de buna dispozitie si relaxare va fi mai mare. Poti include aici activitati sportive, dans, baschet, fotbal, karate sau inot.

  • Nivelul de invatare ar fi bine sa se reflecte si in activitatile pe care le alegi pentru copil. Poti include o data pe saptamana cate o vizita la muzeele din oras, la gradina zoologica, la teatru sau cinema. Micile excursii prin padurile din apropiere sunt utile pentru ca poti combina petrecerea timpului cu intreaga familie si prezentarea naturii sub o forma practica si palpabila.

  • Alege activitati care sa reflecte nivelul de varsta si caracteristicile de dezvoltare ale copilului. Incearca sa eviti stereotipiile de genul: numai baietii sunt dati la cursuri de karate, doar fetele vor lua cursuri de dans. Este bine sa ii dai copilului ocazia de a se apropia de cat mai multe domenii.

  • Discuta cu cel mic despre ideile pe care le ai pentru activitatile extrascolare. Propune-i un anumit tip de activitate, iar daca este de acord sa incerce atunci vei merge pe aceasta linie. Daca nu, atunci fie cauti mai multe motive pentru a-l convinge, fie incerci altceva.

  • Cere si sfatul partenerului de viata, dar si al educatoarei pentru a realize o lista cu cele mai indicate activitati extrascolare pentru copilul tau. Cu aceasta lista poti sa-ti intampini copilul si sa-i faci o scurta prezentare a fiecarei optiuni in parte.

Activitatile extrascolare sunt foarte importante pentru copil. Studiile sustin ca ajuta la formarea unei atitudini pozitive fata de invatat, au performante academice mai ridicate, au formate abilitati practice diversificate, dar si strategii bune de rezolvare de probleme. Pe langa asta, activitatile extra actioneaza si asupra stimei de sine, iar sentimentul de implinire si autoeficacitate este mult mai ridicat.

 

Recomandarile tale
Noi am deschis o serie de activitati extrascolare pentru a i le propune copilului tau. Copilul tau in ce activitati extrascolare este implicat? Asteptam sugestiile tale. De asemenea, te invitam sa cauti activitatile extrascolare potrivite pentru copilul tau aici.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Mirela    06.05.2013 - 07:54
    Buna,
    O activitate buna pentru copii este dansul.
    Aveti mai jos o oferta de cursuri.

    http://oringo.ro/8-sedinte-de-dans-standard-pentru-copii-cu-varste-intre-6-12-ani-plus-bonus-la-start-dancing-cu-reducere
  • Utilizator Anonim
    ANDREIA HADAR    27.11.2012 - 11:34
    Da,sunt foarte bune activitatile extrascolare:le dezvolta creativitatea,ii tine mintea ocupata si-l dezvolta fizic,in mod armonios.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe