characters characters

Sanatatea creierului copiilor si timpul petrecut in natura

07 martie 2018    |   2438 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

sanatatea creierului copiilor si spatiile verzi
Expunerea copiilor la natura de timpuriu poate aduce acestora nenumarate beneficii nu doar la nivel emotional, ci si la nivel cerebral. Copiii din clasele primare care au crescut in zone cu mult spatiu verde prezinta mai multa materie cenusie si materie alba in anumite zone ale creierului. Aceste diferente anatomice sunt asociate la randul lor cu efecte pozitive asupra functionarii cognitive. Aceasta este concluzia principala a unui studiu publicat recent si realizat de Centrul pentru Sanatate Globala din Barcelona.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Spatiile verzi influenteaza pozitiv atentia copiilor


De ce le este mai bine copiilor care petrec timp in aer liber


Studiul a cuprins peste 250 de copii, a caror anatomie cerebrala a fost studiata cu  metode de scanare cerebrala. De asemenea,  copiii au dat teste computerizate de evaluare a memoriei si a atentiei.

„Acesta este primul studiu care evalueaza asocierea dintre expunerea pe termen lung la natura/spatii verzi si structura creierului. Am descoperit ca expunerea de timpuriu a copiilor poate aduce schimbari benefice in structura cerebrala a copiilor”, sustin specialistii.

Rezultatele studiului au arata ca expunerea copiilor la spatii verzi in mod constant este asociata cu cresteri de materie cenusie si alba in zonele responsabile cu rezultate bune la teste cognitive. Mai mult, volumul crescut al materiei cenusii si albe a fost asociat cu o memorie de lucru mai buna a copiilor si cu o tendinta redusa de distragere a atentiei.

Si alte studii au aratat efectele benefice ale naturii asupra copiilor si adultilor. Asemenea studii sprijina ipoteza biofiliei, a unei legaturi evolutioniste dintre oameni si natura. Spatiile verzi permit copiilor sa se relaxeze si sa realizeze descoperiri, sa fie creativi si sa isi asume riscuri, influentand indirect diferite aspecte ale dezvoltarii cerebrale.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Chiar daca locuiesti intr-o zona urbana, incearca sa il duci pe copilul tau in cat mai multe spatii verzi: parcuri, paduri sau zone rurale din apropiere.
  • Lasa-l pe copil sa exploreze zonele naturale in mod independent (sub supravegherea ta de la distanta, astfel incat sa fie in siguranta).
  • Invata-l pe copil sa aiba grija de siguranta lui atunci cand petrece timpul in natura.

Sursa: ScienceDaily.com

 

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu