characters characters

Jocurile de rol pot ajuta capacitatea de concentrare a atentiei copiilor

Cum se pot concentra mai bine copiii asupra activitatilor monotone

30 octombrie 2017    |   1489 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Jocuri de rol si concentrarea atentiei
Concentrarea atentiei asupra activitatilor mai putin interesante, dar importante, devine esentiala pe masura ce copilul creste. Multe dintre activitatile de invatare presupun si o latura de monotonie sau nu trezesc in totalitate interesul copiilor.

Prescolarii ar putea fi ajutati insa sa isi concentreze atentia asupra unei sarcini monotone daca fac apel la imaginatie. Un studiu recent, realizat cu participarea  a 180 copii cu varste intre 4 si 6 ani, a aratat ca atunci cand copiii se prefac ca sunt un personaj de desene animate (precum Batman sau Rapunzel) reusesc sa isi concentreze atentia mai mult timp decat in mod normal.  Copiii au fost impartiti in trei grupe si au primit ca sarcina sa apese pe un buton atunci cand pe monitorul calculatorului aparea o anumita imagine si sa nu apese pe un buton daca pe monitor apare o alta imagine (o pisica). Toti copiii au fost incurajati sa realizeze activitatea cat mai mult timp, dar li s-a spus ca pot sa ia oricand o pauza si sa se joace pe un iPad. Copiilor din prima grupa li s-a spus sa se intrebe in timpul activitatii „Ma concentrez destul de mult?”, copiilor din a doua grupa li s-a spus sa isi adreseze intrebarea referindu-se la ei insisi la persoana a treia „Se concentreaza Andrei (numele copilului) destul de mult?”, iar copiii din a treia grupa au fost incurajati sa isi imagineze ca sunt Batman si sa se intrebe „Se concentreaza Batman destul de mult?”.

Rezultatele studiului au aratat, asa cum era de asteptat, ca varsta este un factor important in concentrarea atentiei: copiii de 6 ani s-au concentrat mai mult timp asupra activitatii decat copiii de 4 ani. Insa copiii care si-au imaginat ca sunt Batman au perseverat mai mult decat ceilalti copii, indiferent de varsta.

De ce functioneaza aceasta tehnica? Exista mai multe posibile explicatii:

  • Imaginandu-si ca sunt altcineva, copiii s-au detasat oarecum de sarcina si au putut sa ignore mai usor factorii care ar fi putut sa le distraga atentia
  • Copiilor li s-a parut mai distractiva activitatea daca si-au imaginat ca sunt un personaj de desene animate
  • Identificandu-se cu un personaj puternic, copiii au preluat din trasaturile acestuia.

Oricare ar fi motivul pentru care aceasta idee functioneaza, este bine sa tinem minte ca perseverenta copiilor poate fi imbunatatita prin jocuri de rol, care le sunt accesibile de la cele mai mici varste.

Sursa:BPS.org.uk


*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Atentia copiilor poate fi imbunatatita prin activitati sportive


Cum arata lectiile care capteaza atentia copiilor cu adevarat

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu