characters characters

Si oamenii celebri au fost copii...Marie Curie

Propus de: Echipa Intuitext   |   10 septembrie 2009    |   2317 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

"Viata nu e usoara pentru niciunul dintre noi. Si ce-i cu asta? Trebuie sa avem perseverenta si inainte de toate, incredere in noi insine." (Marie Curie)

Privite din exterior, povestile oamenilor astazi celebri par a se afla “sub semnul destinului” sau a unui tip de “forta” care i-a dus pe drumul spre succes. Sansa, intamplare, noroc, talent sau geniu… Sa fie toate aceste lucruri responsabile pentru performantele deosebite sau poate este vorba de multa munca si o serie de alegeri facute cu grija?


Iti propunem sa facem cunostinta cu Marie Curie. Ea a fost prima femeie care a studiat Medicina si  a primit un premiu Nobel. De asemenea, este singurul savant caruia i s-au acordat doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite (fizica si chimie).

Cu totii stim ca in spatele acestor rezultate se afla multa munca, dar putini cunosc dificultatile prin care a trecut.

  • S-a nascut intr-o familie de profesori care i-au insuflat de timpuriu dragostea pentru invatatura.
  • La 5 ani dadea dovada de o memorie exceptionala.
  • Si-a pierdut mama si o sora in copilarie.
  • Marie Curie s-a refugiat in studiu unde a obtinut rezultate foarte bune.
  • Din cauza dificultatilor financiare ajunge sa lucreze ca guvernanta intr-o familie foarte instarita.


Se spune ca poti sa inveti numeroase lucruri din istoria de viata a fiecarui om. Cum poti sa aplici in propria ta familie ceea ce inveti din aceasta poveste?



In primii ani de viata ai unui copil, conteaza in primul rand sa fii mereu aproape de el. Sa-i insufli pasiunea pentru diverse domenii, sa-l ajuti sa descopere lumea inconjuratoare. De aceea este nevoie sa ai rabdare cu el si sa ii acorzi intelegere si timp. Mai ales la varste mici, copiii proceseaza destul de greu multitudinea de informatii oferite de mediu.

A-i pregati pe copii de la varste fragede pentru procesul de invatare presupune:

  • Dezvoltarea curiozitatii. In momentele in care copilul tau se plictiseste, ii poti propune activitati interesante. Celor mai multi copii le place sa afle “de ce” se intampla un anumit lucru sau “cum functioneaza” ceva.  Aduna informatii interesante din cele mai diverse domenii si antreneaza-l in conversatii. Este bine sa ai la indemana si niste fotografii sugestive sau imagini care sa ii atraga atentia. Este un mod placut de a petrece timpul impreuna si veti descoperi amandoi lucruri noi.

  • Extinderea campului imaginativ. Lasa-l pe copil sa-si imagineze ceea ce vrea si sa se  exprime intr-o anumita forma: desen, pictura sau muzica. Exista o serie de exercitii de creativitate pe care poti sa i le propui. De exemplu, cere-i sa gaseasca noi moduri de a utiliza un anumit obiect: “Pentru ce mai poti folosi un pahar ?” “Si cum?”. Alte exemple pe care ai putea sa le incerci ar fi: gaseste cat mai multe asemanari intre doua obiecte diferite sau creeaza o poveste pornind de la o imagine sau un cantec.

  • Invatarea prin descoperire. A-l lasa pe copil sa caute el singur informatia reprezinta o sursa de motivatie in plus. Atunci cand gaseste ceea ce a cautat, multumirea sa va fi mult mai mare pentru ca el este creatorul ideii; el este cel care a reusit. Satisfactia va fi mult mai mare in aceasta situatie decat atunci cand tu, ca parinte ii “oferi totul pe tava”.


Copilul tau ce viseaza sa se faca atunci cand va fi mare? Stie sa caute singur informatii? Ce exercitii faci cu el pentru a-i dezvolta creativitatea?
Asteptam cu drag raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe