characters characters

Si oamenii celebri au fost copii…Ion Creanga

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2010    |   6664 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Nu pune mana pentru ca te murdaresti”, “Nu mananci nimic dulce inainte de masa”, “Nu pune mana pe minge, nu vezi ca e murdara?”, “Nu pune atinge pisica…sigur e plina de purici ” si putem continua. Ce au in comun in toate aceste propozitii? Toate sunt avertismente si toate cuprind o negatie. Iti propun un exercitiu inainte de a continua. Gandeste-te la cate interdictii il supui pe copilul tau pe parcursul unei singure zile. Adu-ti aminte de zilele copilariei tale. Stiai ca sunt atat de multi microbi in atmosfera? Iti spunea cineva ceva daca te jucai cu pisica din vecini sau cu catelul de la coltul strazii? E adevarat ca iti doresti sa aiba parte de tot ce e mai bun din lume; ii vrei binele si sanatatea; stii ca sunt multe pericole in afara casei si vrei sa-l feresti de ele.

Dar ai stat sa te gandesti cat de multe lucruri i-au mai ramas permise? Continuand sa-i spui ca asta nu e bine, nu are voie sa faca asta, ce poate totusi sa faca? De aceea ne-am gandit sa-ti oferim alternativa copilariei unui om celebru: Ion Creanga.

Ce stim despre Ion Creanga?
  • Face parte din cei patru mari clasici ai literaturii romane.
  • A provenit dintr-o familie cu 8 copii, 3 dintre ei murind in copilarie.
  • I-au fost dragi dintotdeauna casa parinteasca si locurile pe care le-a colindat in primii ani ai vietii: ” „Dragi mi-erau tata si mama, fratii si surorile si baietii satului, tovarasii mei de copilarie, cu cari, iarna, in zilele geroase, ma desfatam pe gheata si la sanius, iar vara in zile frumoase de sarbatori, cantand si chiuind, cutreieram dumbravile si luncile umbroase, tarinele cu holdele, campul cu florile si mandrele dealuri, de dupa care imi zambeau zorile, in zburdalnica varsta a tineretii! Asemenea, dragi mi-erau sezatorile, clacile, horile si toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare insufletire.”
  • A fost bucuria si supararea parintilor, asa cum este orice copil. In opera sa, “Amintiri din copilarie”, el prezinta destinul copilului universal.
  • Creanga si-a trait anii copilariei langa casa parinteasca, la tara, alaturi de ceilalti copii. Campiile si dealurile, toate erau taramul magic al celui ce a devenit cel mai mare povestitor al tarii noastre “de parca toata lumea ar fi a mea”.
  • A studiat la Tirgu Neamt sub numele de Ion Stefanescu.
  • A publicat atat cele 4 parti ale “Amintirilor din copilarie”, cat si basme, povestiri, povesti si nuvele.

Ce putem sa extragem din amintirile din copilarie ale lui Ion Creanga?
  • Copilul nu constientizeaza lucrurile rele, el glumeste, se joaca, este pus pe nazbatii si vede totul ca si pe o mare provocare. Astfel, de multe ori ar fi bine sa te pui si in locul lui atunci cand greseste. Orice copil stie si simte atunci cand ceva nu functioneaza asa cum ar trebui si le ameninta starea de bine. De multe ori insa nu reuseste sa perceapa corect intensitatea pericolului.
  • Copilul este dornic de cunoastere si de explorare, de aceea ar fi bine sa-i permiti sa faca asta de fiecare data cand are posibilitatea.
  • Ajuta-l sa-si construiasca copilaria in nuante cat mai frumoase si pline de viata. Incearca sa nu-i impui modul tau de a gandi sau de a vedea lucrurile. Acest lucru nu inseamna ca nu este bine sa ii oferi o alternativa mereu, ci pur si simplu sa mai accepti din cand in cand si punctul lui de vedere, maniera proprie de a face fata unei situatii.
  • Incearca sa te controlezi si sa nu folosesti prea multe negatii si interdictii in relatia cu el. Daca intr-adevar consideri ca nu e bine ce face, reformuleaza noua cerinta.
  • Chiar daca in prezent, lumea in care copilul tau creste nu este lumea descrisa de Ion Creanga, este bine sa incerci sa ii oferi copilului posibilitatea de a avea o copilarie plina de amintiri frumoase.

Asteptam raspunsuri de la parintii implicati in educatia copiilor lor: Copiii din ziua de azi primesc mai multe interdictii decat cei din copilaria ta? De ce crezi ca se intampla asta? Incearca sa comentezi si urmatorul citat:
“Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine, sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire. Copilul, incalecat pe batul sau, gandeste ca se afla calare pe un cal dintre cei mai strasnici, pe care alearga cu voie-buna, si-l bate cu biciul, si-l struneste cu tot dinadinsu, si racneste la el din toata inima, de-ţi ie auzul; si de cade jos, crede ca l-a trantit calul, si pe bat isi descarca mania in toata puterea cuvantului... Asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea si pamantul, macar sa zica cine ce-a zice.” (Ion Creanga, Amintiri din copilarie)

Esti de accord cu cele expuse in citat? Copilaria ta a fost ca si copilaria parintilor si bunicilor tai? Te invitam sa ne spui ce crezi.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe