characters characters

Care sunt primele semne ale autismului?

Propus de: Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism   |   10 august 2017    |   5253 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

semne de autism
Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare in care regasim o multitudine de simptome, legate in special de limbaj si comunicare, relatiile persoanei si comportamentul atipic fata de ceilalti de aceeasi varsta. Astazi, autismul este o adevarata provocare careia din ce in ce mai multi parinti trebuie sa-i faca fata.

”De regula, mama este cea care constata ca exista probleme in dezvoltarea copilului, si ulterior tot ea cauta raspunsuri, solutii, ajutor. Important de retinut este faptul ca autismul are 2 tipuri de debut, semnele observadu-se fie de la nastere, fie abia in jurul varstei de 2 ani, atunci cand copilul incepe sa piarda din achizitiile pe care si le-a insusit”, ne-a explicat psihologul Daniela Gavankar, presedinta Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA).

Atunci cand este diagnosticat corect si timpuriu, sansele copilului de integrare si recuperare cresc considerabil. Exista semne si simptome care isi fac simtita prezenta inca din primele luni de viata: lipsa contactului vizual, lipsa imitatiei sunetelor, a gesturilor de comunicare. Dupa un an de viata, copilul nu poate arata cu degetul, nu cere sa fie luat in brate, nu este preocupat de jucarii etc. Mai mult, sunt cazuri in care un copil cu autism la varsta de doi, trei ani sa nu poata vorbi deloc.

Care sunt principalele semne sesizate de parinte?

Adesea primele semne care atrag un semnal de alarma in familie, ne-a explicat specialistul de la AITA, sunt:

  • Copilul nu zambeste atunci cand cei din familie se joaca cu el.
  • Contactul vizual este slab sau inexistent.
  • Nu ridica bratele pentru a fi imbratisat.
  • Aparitia plansului fara motiv si linistirea acestuia dupa multe incercari si eforturi ale parintilor. 
  • Alimentatia este o alta provocare pentru familie, aceasta realizandu-se cu mari dificultati.
  • Comunicarea verbala sau gestuala se desfasoara cu dificultate (copilul nu arata cu degetul si nu foloseste nici alte gesturi in comunicare, iar vorbirea apare greu si se produce cu dificultate).

 “De asemenea, in situatia in care autismul se instaleaza dupa varsta de 2 ani, membrii familiei observa cum treptat, ceea ce stia copilul pana la acel moment, se pierde. De exemplu, copilul nu mai raspunde cand este strigat, contactul vizual este din ce in ce mai slab, apare refuzul de a manca alimente pe care inainte le accepta, apar autostimularile precum mersul pe varfuri, fluturatul mainilor, iar crizele de plans sunt din ce in ce mai puternice, mai dese, de neinteles si uneori de neoprit pentru mama”, ne-a spus psihologul Daniela Gavankar.

Totodata, specialistul ne-a mai spus ca aceste semne, luate impreuna, este posibil sa semnaleze existenta unei tulburari pervazive de dezvoltare. In astfel de situatii, este indicat ca parintii sa mearga cu copilul la un medic specialist in psihiatrie pediatrica pentru o consultatie. Mai mult, daca  primeste diagnosticul de autism, copilul are mare nevoie de un program de terapie de recuperare care poate include terapie comportamentala ABA, logepedie, PECS, socializare, terapie senzoriala. Cu terapie inceputa devreme (inaintea varstei de 3 ani), copiii cu autism pot fi ajutati sa isi pastreze zambetul, pot fi invatati sa se joace si sa comunice, dezvoltandu-si la maxim potentialul.

Conferinta Internationala de Autism BucurestiAi un copil cu autism? Sau esti specialist si grija ta este ameliorarea simptomelor si castigarea unei vieti mai bune pentru micutii diagnosticati cu autism? Atunci te asteptam la International Autism Conference Bucharest – IACB 2017, un eveniment dedicat in totalitate persoanelor care se confrunta cu autismul, aducand in discutie terapiile care si-au dovedit eficienta imbunatatind in mod semnificativ viata persoanelor afectate de autism. Ideea acestui eveniment s-a nascut din grija pentru micutii afectati de autism, din pasiunea pentru profesia noastra, si din convingerea ca incet, dar sigur putem sa crestem la maxim potentialul copiilor si sa redam familiilor o speranta catre o viata de familie mai buna. Va invitam pe site-ul nostru www.iacb.ro sa descoperiti lista completa de lectori si teme din acest an.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe