characters characters

Sarcinile casnice si copilul tau

Propus de: Echipa Intuitext   |   16 octombrie 2009    |   2342 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

 
“Vrei sa cunosti lucrurile? Priveste-le de aproape. Vrei sa-ti placa? Priveste-le de departe”
               (I.L. Caragiale)

Intrebarea la care multi parinti ar dori sa stie raspunsul este: “Cum sa-l fac pe copilul meu sa-si indeplineasca sarcinile casnice fara sa se mai planga?”. Multi dintre scolarii mici si adolescenti considera ca a face ceva ce i s-a cerut ii transforma in sclavi.

Si totusi, cum reusim sa le schimbam modul de a gandi? Ce il face pe copil sa refuze sa indeplineasca anumite sarcini?  Raspunsul este lipsa libertatii de alegere, amenintarea cu o eventuala pedeapsa, lipsa recompenselor pentru sarcinile bine indeplinite si lipsa simtului proprietatii sau al beneficiului personal. Pe parcursul unei zile, exista mereu cate ceva de facut. Daca copilul tau simte ca este folosit pentru a face treburi pe care nu le agreeaza se va simti constrans si nu va face nimic din placere. Ce poti sa faci?

Iti schimbi atitudinea. Daca reusesti sa-ti schimbi propriul mod de gandire si apoi pe cel al copilului, astfel incat sa vezi sarcinile ce trebuie rezolvate si indeplinite nu ca pe niste poveri, ci ca pe niste activitati de colaborare, este posibil ca problemele sa dispara treptat. In general, oamenilor le place ideea de colaborare si de a-si pune in valoare cunostintele, aptitudinile sau talentul. Sentimentul interior al valorii personale creste si de multe ori nu mai e nevoie de alte recompense. Implicarea si ajutorul oferit vor inceta in momentul in care copilul simte ca totul a devenit o povara si nu se mai poate descurca. Transforma sarcinile casnice intr-o modalitate prin care copilul tau sa simta ca aduce o contributie la binele intregii familii.

Iti recomandam sa transformi tot ceea ce pare a fi povara, in contributie. Spre exemplu:
  • ofera copilului tau posibilitatea de a alege: “Faci curatenie in camera ta sau dai cu aspiratorul pe hol.”
  • schimba sarcinile zilnic sau saptamanal pentru ca ele sa nu devina plictisitoare;
  • permite copilului sa rezolve sarcini pe care le considera o provocare; astfel va avea mai multe ocazii de multumire si satisfactie personala;
  • observa ceea ce face bine si mentioneaza intr-un mod deosebit acest lucru. Nu trebuie sa-i oferi o recompensa materiala de fiecare data cand face ceva; este suficient sa-l lauzi imediat dupa ce ai observat, dar si de fata cu alte persoane- in acest mod contribui si la cresterea stimei de sine si la motivarea copilului.
  • limiteaza criticile; incearca sa apreciezi efortul depus pentru a duce la bun sfarsit sarcina;
  • in cazul in care nu a iesit asa cum vroiai, continua prin a-i arata modalitatea sau calea pe care ar fi trebuit sa o urmeze pentru a sti data viitoare cum sa procedeze;
  • ofera-i o mana de ajutor atunci cand observi ca nu face ceva asa cum ar fi de dorit;



Inainte de a da o sarcina copilului tau trebuie sa te gandesti daca nu este prea dificila pentru varsta pe care o are. Spre exemplu, la 4 ani, nu te astepta sa spele paharele sau sa stearga praful fara a sparge sau dobori ceva. Acest lucru se poate intampla pentru ca musculatura si motricitatea fina nu sunt dezvoltate foarte bine si nici atentia nu functioneaza la capacitate maxima.

Incearca sa prezinti sarcinile si in contextul unui concurs sau al unei provocari:
“Tati se intoarce peste 5 ore de la serviciu. Hai sa vedem daca reusim sa facem curatenie generala pana cand ajunge el acasa. Ce zici, reusim? Eu cred ca daca tu ma vei ajuta, vom reusi! ”

Aceasta modalitate noua de abordare ii va starni curiozitatea copilului tau si va fi dispus sa se implice cu drag depunand tot efortul pentru ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor.

Inca un lucru pe care nu trebuie sa-l uiti. Incearca sa-l implici pe micut de la varste timpurii in activitatile casnice. Atunci cand gatesti sau aspiri, da-i si lui sarcini minore cum ar fi deschisul frigiderului in timp ce tu iei laptele. Incearca sa-l mentii alaturi de tine pe tot parcursul procesului de gatit sau de facut curatenie. Capteaza-l cu o conversatie draguta prin care-i poti dezvolta curiozitatea si ii poti imbogati cunostintele.

Tu ce dificultati intampini cu copilul tau in realizarea sarcinilor casnice?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe