characters characters

Cum faci fata rivalitatii dintre frati?

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 februarie 2010    |   3721 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum faci fata rivalitatii intre fratiDe ce crezi ca doi frati ajung sa se bata frecvent atunci cand sunt lasati impreuna sa se joace, fara ca vreunul dintre parinti sa-i supravegheze?

 

Ai doi copii si oricat de mult ai vrea sa-i impaci, cearta este mereu frecventa intre ei. Intri intr-un magazin si esti obligat sa cumperi doua jucarii identice doar pentru ca cei doi nu concep ideea de a-si imparti lucrurile. Ce faci in astfel de cazuri? Ce metode ai putea folosi pentru a reduce intensitatea conflictelor dintre ei? Inainte de orice interventie este bine sa cunosti adevaratele cauze ale conflictelor. Rivalitatea dintre frati implica sentimente de gelozie, competitive acerba pentru anumite obiecte sau pentru iubirea si atentia parintilor.

 

Care sunt cauzele aparitiei rivalitatii?

  • Nevoile copiilor. Acestia devin deseori gelosi daca fratele sau sora primesc mai multa atentie din partea unuia din parinti. De asemenea nu concep ideea de a imparti jucariile lor altora, indiferent daca e vorba de propriul frate. Pana la varsta de 3,5-4 ani, copiii nu pot sa inteleaga din cauza insuficientei dezvoltari cerebrale faptul ca si altii pot sa aiba nevoi similare sau ca si ceilalti copii se simt tristi daca le este luata o jucarie etc. Este vorba de incapacitatea de a se pune in locul altuia. Aceasta abilitate apare mai tarziu, in perioada scolaritatii. De aceea fratii mai mari vor fi invidiosi pe cei mici deoarece lor li se pare ca primesc mai putina atentie din partea parintilor, mai putine imbratisari, ca jucariile lor nu sunt la fel de atragatoare etc.
     
  • Simtul proprietatii. Copiii nu inteleg ca este frumos sa impartaseasca cu ceilalti, fie vorba si de proprii frati, jucariile lor, lucrurile care le apartin.
     
  • Caracteristici de temperament. Dispozitiile afective, starile emotionale, reactiile de agresivitate brusca, tristeti a caror sursa nu este inteleasa de catre parinti, toate acestea sunt caracteristici ale unicitatii fiecarui copil. Si acest spectru traseaza si calitatea relatiilor pe care le va avea cu fratele sau sora sa.
     
  • Modelele de conduita pe care le observa. Copiii invata prin imitatie. De aceea, daca au putut observa in diverse imprejurari modalitati agresive de rezolvare a conflictelor, copiii le vor prelua in propriul comportament. Este bine sa acorzi o atentie deosebita modelelor de comportament pe care le observa copilul tau.


 


 

Iti propunem o serie de modalitati prin care sa rezolvi conflictele si rivalitatile ce apar intre copii:
- In situatia in care apare vatamare corporala atunci poti sa intervii intre cei doi si sa-i desparti. Asigura-te ca i-ai asezat in camera separate si lasa-i sa se calmeze o perioada.


- Daca te-ai implicat in cearta celor doi nu cauta sa afli cine este vinovatul principal.


- Invata-i chiar daca se cearta sa nu foloseasca cuvinte “urate” atunci cand se adreseaza unul altuia.


- Formuleaza o situatie din care ambii copii sa aiba de castigat. Cauta o modalitate de impacare prin care sa se accepte reciproc si sa-si ierte greselile.

- Creeaza momente in care intreaga familie sa petreaca timp alaturi, in acest mod vei face legaturile de familie mult mai puternice.


- Creeaza ritualuri de familie.


- Invata-i sa accepte ca uneori unul dintre ei va avea mai mult de castigat decat celalalt in functie de comportamentul pe care il prezinta.


- Daca se cearta in privinta jucariilor stabileste de comun acord un orar de utilizare: dupa-amiaza se joaca cel mare cu trenuletul, iar dimineata e randul celuilalt copil.


- Stabileste reguli clare de conduita: fara usi trantite, violenta verbala sau fizica din cauza unei jucarii. Consecintele pot sa implice retragerea “din campul jucariilor” a obiectului ce a produs cearta, fara ca vreunul sa mai aiba acces la ea, fie pedepsirea amandurora.

 

Ce sa nu faci cand apar conflicte intre frati:

- Daca cei doi se bat sau incep sa se certe destul de violent incearca sa nu intervii. Nu vei sti cu adevarat cine a fost vinovatul real si s-ar putea sa-l nedreptatesti pe vreunul din ei, ceea ce va intensifica reactiile emotionale ale nevinovatului “vinovat”.


- Nu te enerva si tu. Reactioneaza calm, oricat de mult te-ar deranja conflictul dintre copii. Este important ca amandoi copiii sa vada ca problemele se pot rezolva si pe o cale pasnica.


- Nu cere fratelui mai mare “sa lase de la el”, pentru ca celalalt “este mai mic si nu stie”. Aceasta metoda contribuie la intensificarea agresivitatii din partea copilului de varsta mai mare.


 

Recomandarile tale:

In acest articol, am inceput o lista a recomandarilor pentru a combate rivalitatea intre frati. Continua lista noastra cu propriile sugestii pentru a rezolva aceasta situatie. Spune-ne ce alte metode folosesti pentru a rezolva conflictele dintre copii.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe