characters characters

Prietenii imaginari. Mituri frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 aprilie 2014    |   1986 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/pocketwiley/2910495137; autor: Torrey Wiley

Pentru mult timp, prietenii imaginari ai copiilor au fost considerati un semn al unei probleme pe care copilul incearca sa o rezolve folosind imaginatia sau cel putin ca motiv de ingrijorare cu privire la sanatatea psihica a copilului.

Psihologul Marjorie Taylor, autoarea cartii “Imaginary Companions and the Children Who Create Them”, a studiat in jur de 100 de copii, ajungand la concluzii interesante despre prietenii imaginari ai copiilor si despre rolul lor. Prietenii imaginari reprezinta un subiect interesant, chiar daca nu esti parintele unui copil care a creat un tovaras de joaca imaginar, asa ca... lectura placuta:).

Iata ce mituri a reusit Marjorie Taylor sa spulbere in cadrul studiului despre prietenii imaginari ai celor mici:

Mitul 1. Prietenii imaginari semnaleaza un vid emotional.

Adevarul: Exista intr-adevar situatii in care copilul creeaza un prieten imaginar pentru a trece mai usor peste o trauma, dar aceste cazuri sunt rare. De cele mai multe ori, prietenii imaginari apar pentru ca este distractiv. A-i avea inseamna de fapt mai multe modalitati de joaca. “Acesti prieteni sunt pur si simplu niste persoane cu care copiii petrec timp, alaturi de care pot derula multiple jocuri, iar a-i inventa este un motiv in plus de distractie”, spune psihologul.

Mitul 2. Foarte putini copii au prieteni imaginari.

Adevarul: Numarul copiilor care au astfel de prieteni este mult mai mare decat credem. Taylor a descoperit ca cel putin 65% dintre copiii sub 7 ani au declarat ca au avut la un moment dat un prieten imaginar.

Mitul 3. Copiii introverti sunt mult mai predispusi la a avea prieteni imaginari.

Adevarul: Se pare insa ca extrovertii sunt cei care au cei mai multi prieteni imaginari. Un studiu din 1990 arata ca prietenii imaginari nu sunt mai frecventi in randul copiilor timizi sau retrasi. Dimpotriva, mai degraba copiii sociabili,care au foarte multi prieteni si in realitate, tind sa aiba si prieteni imaginari.

Mitul 4. Prietenul imaginar tipic este o varianta a copilului care l-a creat.

Adevarul: Nu exista un prieten imaginar tipic. Diversitatea este regula. Studiind foarte mult acest aspect, psihologul Taylor se declara la un moment dat “frustrata pentru ca nu reuseam sa identific trasaturi fizice comune in comunitatea prietenilor imaginari. Nici vorba de trasaturi de personalitate similare, de gen sau orice altceva. (…) Prietenii imaginari ai copiilor pot fi orice de la un soarece care sta pe umar, pana la un pinguin sau un copil mic pe care il poti tine in mana”.

Mitul 5. Prietenii imaginari sunt cei responsabili pentru greseli: ei sunt vinovati pentru ca s-a spart vaza, s-a varsat paharul cu apa sau hainele stau imprastiate in dulap.

Adevarul: Acesti prieteni actioneaza si ca modele; sunt mai degraba idoli ai copiilor. Deseori copiii atribuie comportamentele pe care ei inca nu stiu sa le faca (de exemplu: sa mearga cu bicicleta, sa scrie sau sa citeasca etc.), prietenilor imaginari.

Mitul 6. Atunci cand vine vorba de prieteni imaginari, cei mai multi copii confunda realitatea cu fantezia.

Adevarul: Copiii stiu sa delimiteze foarte bine realul de fantastic. Ei stiu ca prietenii imaginari exista doar in mintea lor, nu si in realitate. Este frecvent intalnita situatia in care, atunci cand copiii vorbesc despre acesti prieteni cu cineva, se opresc pentru a se asigura ca interlocutorul a inteles ca acesti prieteni sunt doar imaginari.

Unui parinte care a avut astfel de prieteni ii este mai usor sa isi inteleaga copilul cand acesta vorbeste despre amicii sai din lumea imaginara. De asemenea, prietenul imaginar al copilului va solicita mult si imaginatia parintelui, de exemplu cand tovarasul imaginar de joaca are propriul loc la masa ori participa la conversatiile dintre parinte si copil:). In cele mai multe cazuri, prietenul imaginar dispare, ramanand doar o amintire placuta din copilarie. Copilul tau are prieteni imaginari? Ti-a vorbit despre ei?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • constantina paun
    constantina paun    05.05.2014 - 14:43
    Am citit articolul cu foarte mare placere, caci mi-a readus in minte momentele frumoase pe care le-am petrecut cu copilul meu alaturi de Alghist - preitenul sau imaginar. Acum, baiatul meu are 8 ani si, desi nu l-a uitat pe Alghist, l-a "scos'" treptat din viata lui.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Prieteni imaginari copii
    Prieteni imaginari
    11 aprilie 2016   

    Prietenul asta pe care-l cheama, evident, tot Ionut, vine cu noi peste tot. Noi nu-l vedem, pentru ca e invizibil, dar stim ca exista si asta e tot ce conteaza.

  • Din experienta unui parinte: Prietenii imaginari
    Din experienta unui parinte: Prietenii imaginari
    04 noiembrie 2009   

    In afara de faptul ca pentru copii sunt un mod placut de a petrece timpul liber, desenele animate au si un important rol educativ. Urmarind personajele lor preferate, copiii invata comportamente sociale si modele de relationare, despre valorile morale si isi dezvolta umorul si imaginatia. Pe de alta parte, efectele negative ale urmaririi prelungite a desenelor animate nepotrivite varstei copiilor nu sunt nici ele de neglijat: agresivitatea crescuta, oboseala sau tendinta de a imita comportamente

  • Prietenii imaginari la prescolari
    Prietenii imaginari la prescolari 2
    13 octombrie 2009   

    Ti s-a intamplat sa-ti surprinzi copilul jucandu-se la masa si vorbind cu cineva aflat de partea cealalta? Sau poate l-ai auzit vorbind in camera lui atunci cand se afla singur inauntru? Nu este nevoie sa intri in panica. Este un fenomen normal pentru prescolari, iar raspunsul la intrebarile tale este urmatorul: prietenii imaginari. Poate ti se pare ciudat si crezi ca asa ceva se intampla numai copiilor cu probleme. Daca il intrebi cu cine vorbeste, ii va fi probabil greu sa-ti descrie prietenul

Mai multe