characters characters

Poveste terapeutica- ajuta-l pe copil sa treaca peste o despartire de un prieten

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 noiembrie 2011    |   3455 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cum il poti invata pe copil ca orice situatie grea poate fi depasita? Cum il ajuti sa vada partea pozitiva a unei probleme, pentru a reusi sa gaseasca mai usor solutii? O poveste terapeutica il poate invata pe copil ce inseamna optimismul si il poate ajuta sa depaseasca o situatie dificila.


Iata o situatie care il poate intrista pe un copil: prietenul cel mai bun al copilului tau se muta din oras impreuna cu familia. Cum il poti ajuta pe copil sa treaca mai usor peste despartire?

1. Cum iti vei ajuta copilul sa treaca peste acest eveniment?
2. Ce ii vei spune despre posibilitatea de a-l reintalni pe prietenul sau?
3. Cum ii vei ridica moralul si ce sfaturi ii vei da?
4. Ce metoda poti utiliza pentru a-l invata sa fie optimist?

Iata o poveste terapeutica prin care il poti ajuta pe copil sa treaca mai usor peste despartire:
„Doua familii de veverite locuiau in apropiere si ambele aveau cate doi copii: cate o fata si un baietel. Toti puii de veverita se intelegeau de minune si erau cei mai buni prieteni. Abia se mijea de ziua ca puii isi bateau la usa pentru a-si incepe ziua impreuna. Mergeau la plimbare, se jucau, dormeau unii la ceilalti, luau masa impreuna, imparteau tot ceea ce aveau. Isi imparteau jucariile si foarte foarte rar se certau. Atunci cand erau neintelegeri, nicio suparare nu dura mai mult de cateva ore. Parintii se bucurau nespus de prietenia copiilor si stiau ca se afla mereu intr-o companie placuta. Uneori faceau temele impreuna, iar daca nu intelegeau ceva, cautau impreuna solutiile. Intr-una din zile, s-a abatut asupra lor o mare suparare. Tata-veverita dintr-una din familii a fost trimis sa munceasca intr-o alta padure. Asta insemna ca intreaga familie trebuia sa se mute. Ce puteau sa faca? Cum aveau sa se mai intalneasca puii? Cum sa se desparta? Ce vor face de-acum inainte? Cu cine se vor mai juca? Cu cine vor vorbi? De ce lucrurile sunt asa de nedrepte? Desigur ca multe lacrimi s-au scurs atunci cand a venit vremea despartirii. Au plans, s-au imbratisat si iar au plans. Si-au jurat prietenie vesnica si-au promis ca departarea nu va distruge prietenia dintre ei. Dupa cateva luni de la departare,  copiii erau la fel de apropiati unul de celalalt, chiar daca ii desparteau zeci de kilometri. Isi trimiteau scrisori aproape zi de zi, vorbeau la telefon si o data pe luna se vizitau. Parintii au facut tot ce le a stat in putinta pentru a-i ajuta sa ramana impreuna, prieteni pe viata asa cum si-au promis cei mici la departare.”

Deseori, tristetea survine deoarece copiii nu au capacitatea de a elabora solutii astfel incat sa se linisteasca singuri. Prin intermediul povestii terapeutice, poti creste optimismul copilului adaugand mai multe detalii povestii, in special in ceea ce priveste solutiile gasite pentru a pastra prietenia.

Iata cateva dintre ele:
-    comunicarea se poate realiza prin intermediul telefonului;
-    copiii isi pot trimite poze pe internet si pot comunica pe messenger ori pe platformele de socializare existente;
-    se pot stabili intervale orare in care copiii sa comunice cu ajutorul camerei web;
-    pot sa isi trimita vederi, scrisori sau felicitari cu ocazia anumitor evenimente din viata lor;
-    din cand in cand se pot vizita.

Copilul tau a trecut printr-o despartire de un prieten?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe