characters characters

Poveste despre sinceritate pentru copii

Propus de: Tabara Altfel   |   22 iulie 2013    |   6118 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Orice parinte isi doreste sa il invete pe copilul sau sa fie sincer si corect. O persoana sincera inseamna cineva cu o minte onesta si o inima curata. Onest inseamna sa stii cine esti si sa iti fii tie insuti credincios. Asta aduce cu sine simplitate si adevar. Spui ceea ce gandesti si actionezi asa cum vorbesti. Uneori pare mai interesant sa spunem minciuni sau sa cream scuze. Iata aici o  poveste despre sinceritate si curajul de a fi tu insuti, exact asa cum esti, pe care o poti spune copiluli tau pentru a-l invata despre importanta sinceritatii.


Saminta sinceritatii
Se spune ca odata in Orientul Indepartat traia un imparat care, simtindu-si apropierea sfarsitului vietii, a hotarat sa-si aleaga urmasul la tron. In loc sa-si aleaga un urmas din familia sa, imparatul a hotarat sa faca ceva deosebit. Intr-o zi a chemat la el pe toti tinerii din imparatie si le-a spus: „A venit timpul sa ma retrag si sa aleg pe urmatorul imparat. Am decis sa aleg pe unul dintre voi“. Tinerii au fost uimiti. Imparatul a continuat: „Va voi da fiecaruia o samanta. Este o samanta speciala. Acum mergeti acasa si plantati samanta, udati-o si sa va intoarceti peste un an cu planta care a crescut din samanta. Atunci voi judeca dupa plantele pe care le aduceti si voi alege pe unul dintre voi ca imparat“.

Printre tineri era si un baiat. El a mers acasa plin de elan si i-a spus mamei toata povestea de la palat. L-a ajutat sa pregateasca ghiveciul, sa aleaga pamantul, sa planteze samanta si s-o ude cu grija. In fiecare zi urmarea daca samanta va incolti. Dupa vreo trei saptamani, unii dintre tineri au inceput sa vorbeasca despre planta lor. Baiatul continua sa-si verifice ghiveciul, dar nu crestea nimic. Asa au trecut cinci, sase saptamani si din pamant nu iesea nimic. Toti ceilalti aveau plante mari, doar acest baiat nu avea nimic.

Asa au trecut zilele, iar la sfarsitul anului toti tinerii s-au infatisat inaintea imparatului. Baiatul nu a vrut sa mearga cu ghiveciul gol, dar mama lui l-a incurajat sa o faca. La urma urmei, era sincer.

Cand a ajuns la palat a fost uimit de varietatea plantelor prezentate de ceilalti tineri. Baiatul si-a asezat ghiveciul jos, iar cei din jur au inceput sa rada.

La sosire, imparatul si-a aruncat ochii peste multime si i-a salutat. Baiatul incerca sa se ascunda. „Ce plante minunate si ce flori atragatoare ati crescut! Astazi unul dintre voi va fi numit imparat.“

 Dintr-o data, ochii suveranului au cazut pe baiat si pe ghiveciul lui gol. Imparatul a poruncit garzii sa-l aduca  in fata. Baiatul era speriat si se gandea 'Imparatul stie ca am dat gres. Poate ca ma va pedepsi!' Cand a ajuns in fata lui, imparatul l-a intrebat cum il cheama 'Numele meu este  Onestitate. Ceilalti tineri au ras de el, dar regele le-a cerut sa faca liniste. S-a uitat la Baiat si a spus multimii 'Numele noului vostru rege este Onestitate".

 Baiatului nu ii venea sa creada. Nu putuse nici macar sa creasca o samanta, cum sa fie numit rege?  Imparatul a cerut tacere si apoi a spus: „In urma cu un an am dat fiecaruia dintre voi cate o samanta fiarta. Toti ati venit cu flori care au iesit din alte seminte decat aceea care v-am dat-o. De azi inainte, el este imparatul vostru“.

Spunerea de povesti este o arta simpla si obisnuita. Toti spunem povesti, fie ca sunt reale, inventate sau fantastice.  Povestile aduc implicarea copilului, dezvolta imaginatia si creativitatea si ne transmit un mesaj important din trecutul nostru. Toti avem nevoie sa invatam din experientele trecute, iar povestile au aceasta calitate magica sa treaca dincolo de minte, la spirit si inima. Iar la varsta copilariei, efectele povestilor sunt cu atat mai speciale. Tu ce poveste ai spus ultima oara copilului tau?

Tabara Altfel organizeaza activitati si tabere de auto-cunoastere si dezvoltare personala pentru copii, adolescenti si tineri. Copiii in rezonanta sunt puternici, responsabili si fericiti.
www.tabara-altfel.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe