characters characters

Orientarea in cariera

Propus de: Echipa Intuitext   |   10 noiembrie 2009    |   4667 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

In procesul de planificare a carierei un rol foarte important pentru adolescent il au nevoia de autocunoastere, comunicare si activitate in interiorul mediului social. Datorita nevoii permanente de autocunoastere si a capacitatii de intelegere, adolescentul isi formeaza un concept propriu profesional prin intermediul caruia el se percepe in procesul alegerii si formarii unei cariere.

 

 

Exista mai multe stadii in procesul de planificare a carierei:
1.    stadiul interesului (11-12 ani): nevoia preadolescentului de a se realiza creste. El incepe sa distinga ceea ce ii place, iar in general tipurile de activitati pe care le desfasoara sunt legate de domeniile de practica profesionale.
2.    stadiul de capacitate (12-14 ani): cand incepe sa realizeze cerintele unei profesii. El incearca sa-si identifice preferintele, aptitudinile si sa constientizeze fortele pe care le are. Importanta educatiei si a formarii pentru a putea lucra intr-un domeniu sau altul devine din ce in ce mai accentuata.
3.    stadiul valorii (14-15 ani): acorda un interes foarte mare atitudinilor personale si scopurilor necesare pentru stabilirea unei cariere. In acelasi timp descopera si devine constient de valorile sale interne. Educatia morala joaca un rol deosebit.
4.    stadiul de tranzitie (16-17 ani) este un stadiu al consolidarii in care adolescentul incepe sa se confrunte cu problemele reale din viata, dar si cu necesitatea de a lua decizii privind propria profesie.

Tot acest proces este unul laborios ce presupune efort de cunoastere, explorare, autocunoastere si autoeducatie. Acest lucru inseamna faptul ca, adolescentul in devenire incepe sa se cunoasca mai bine, sa-si identifice potentialul si resursele pe care le are si pe care le poate „pune la bataie” pentru a obtine ceea ce-si doreste. Mediul familial, precum si cel social joaca un rol deosebit in aceasta perioada. Acestea pot asigura sau impiedica tranzitia prin criza identitatii si alegerea unei cariere de succes.
 
Ar fi bine sa tii cont de urmatoarele aspecte:
  • Adolescentii au nevoie de timp pentru ei insisi si propriile lor interese.
  • E necesara o relatie reciproca, de comunicare. La aceasta varsta, adolescentii nu au neaparat nevoie de un parinte, ci de un prieten. Incearca sa te pliezi pe ambele roluri cat mai bine.
  • Acorda interes si recunoaste activitatile pe care copilul tau le intreprinde. Doar incurajandu-l ii dezvolti placerea de explorare si cunoastere.
  • Fii mereu aproape de adolescent pentru a-l ajuta sa se cunoasca, sa-si descopere calitatile si trasaturile de personalitate. Fii pregatit sa-i raspunzi la intrebari care sa-l ajute sa-si contureze identitatea.
  • Sustine alegerile rationale şi idealurile pe care si le stabileste copilul tau.
  • Incurajeaza-l permanent.
  • Accepta faptul ca fiecare adolescent, fiecare om este unic. Nu va face niciodata exact asa cum ii spui tocmai pentru ca este o fiinta umana cu caracteristici proprii si stil personalizat de a se descurca, a invata, a cunoaste.

Iti propunem un exercitiu prin care poti sa descoperi cat de bine cunosti interesele copilului tau. Gandeste-te bine si completeaza urmatoarele propozitii:
1.Domeniile de interes pentru copilul meu sunt.....
2.Copilului meu ii place sa fie implicat in activitati cu (alegeti):
a) lucruri     b) informatii     c) oameni
3.Urmatoarele valori legate de munca sunt cele mai importante pentru copilul meu.....
4.Cele mai importante calitati intelectuale pentru copilul meu sunt:.....
5.Copilul meu poate sa faca urmatoarele sarcini.....
6.Cele mai importante trasaturi de caracter ale copilului meu sunt:.....
7.Slabiciunile copilului meu sunt.....

Mult succes in realizarea exercitiului. Dupa ce l-ai rezolvat, gandeste-te putin la aspectele pe care inca nu le cunosti legate de copilul tau. De asemenea, iata si un citat sugestiv pentru aceasta tema: „Va veti petrece o treime din viata la munca. Nu ar fi bine sa va ganditi ce v-ar placea cu adevarat sa faceti?” (Bolles, 2005).
Incearca sa raspunzi la intrebarea:
„Copilul tau isi va petrece o treime din viata la munca. Cum ai putea sa-l ajuti sa-i placa cu adevarat ceea ce va face?”. Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe