Neintelegerile dintre parinti legate de disciplina
Cand parintii nu se inteleg in ceea ce priveste educarea copiilor
Multi parinti au trecut prin situatia urmatoare: copilul greseste, iar unul din parinti crede ca ar trebui disciplinat intr-un anumit fel, in timp ce altul trateaza total diferit situatia. Asemenea situatii apar frecvent, pentru ca inainte de a deveni parinti, foarte putini aleg sa discute despre ce fel de parinti vor fi. Iar de multe ori, dupa ce copilul apare pe lume, multe atitudini anterioare ale parintilor se schimba. Asadar, nu este nevoie sa intri in panica daca si in familia ta apar astfel de neintelegeri.
Atunci cand sotii nu au ajuns la un consens despre ce si cum sa faca, unul va fi intotdeauna mai strict, iar altul mai permisiv. Parintele strict va fi furios pe celalalt fiindca va considera ca acesta permite prea multe. Pe de alta parte, parintele permisiv se va supara pe cel mai strict pentru ca impune prea multe restrictii.
Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, iti recomandam urmatoarele:
Intelege dinamica din spatele conflictului vostru. De obicei, atunci cand parintele strict observa ca partenerul lui este prea permisiv, va tinde sa devina si mai strict si mai inflexibil. Parintele permisiv incearca sa echilibreze situatia, oferind si mai multa libertate copilului. Iar copilul de multe ori ajunge sa foloseasca acest conflict in propriul avantaj, continuand astfel cercul vicios. Atunci cand unul dintre parinti il lasa pe celalalt sa conduca, conflictul se poate echilibra in mod natural. De exemplu, daca parintele permisiv permite celui strict sa ia deciziile cu privire la disciplina, cel strict poate deveni mai flexibil, fiindca nu va mai fi atat de ingrijorat de lipsa de disciplina din viata copilului :). Desigur, parenting strict nu inseamna in acest context abuz verbal sau fizic al copilului.
Tineti minte care este scopul vostru pe termen lung.
Este important sa retineti ca sunteti o echipa, nu sunteti in competitie pentru premiul „Parintele care are dreptate cel mai des”. Iar scopul vostru este sa cresteti impreuna un copil care sa devina un adult fericit si implinit, nu doar sa impuneti reguli si decizii.
Impartiti-va situatiile in care unul dintre voi ia deciziile. Una dintre cele mai simple modalitati de a evita conflictele cu privire la educatia si disciplina copiilor este ca, in urma unei discutii sa stabiliti cine decide ce. De exemplu, mama poate decide regulile (ora la care copilul merge la culcare, cat timp sta la televizor etc.) in timpul saptamanii de lucru, iar tatal stabileste regulile in timpul weekend-ului. Alteori, pentru a evita un conflict, parintele care este cel mai emotional implicat in situatie poate fi lasat sa decida („Daca este atat de important pentru tine sa mearga in excursie, atunci va merge.”). Este important insa ca ambii parinti sa simta ca au autoritate in mod (aproximativ) egal.
Vorbiti despre emotiile din spatele alegerilor voastre.
Daca intr-o anumita situatie sunteti ca parinti intr-o contradictie destul de mare, unul din parinti poate face apel la emotiile celuilalt si primi sprijinul de care are nevoie. Spre exemplu, copilul tau iti cere permisiunea de a ramane peste noapte la un prieten acasa. Partenerul tau nu este de acord, desi tu nu ai nimic impotriva. Situatia se poate rezolva atunci cand unul din parinti pune problema in modul urmator: „Imi doresc din tot sufletul sa il lasam sa faca acest pas. Consider ca e un semn de independenta pentru el daca ramane peste noapte in alta parte.” sau „Am un sentiment neplacut in legatura cu aceasta seara si nu vreau sa plece. Il vom lasa alta data, te rog eu mult.”
Discutati despre parenting atunci cand sunteti calmi.
Amintiti-va sa ascultati intotdeauna cu calm si fara a fi critici, perspectiva celuilalt. Numai asa veti putea ulterior sa influentati parerea partenerului. Daca porniti cu critica si ton ridicat, nu veti obtine decat o mai mare impotrivire si refuz de a schimba ceva.
Evitati sa priviti situatia in termeni absoluti si gasiti calea de mijloc
Nu exista o reteta perfecta, unica prin care parintii isi pot creste copiii fericiti si sanatosi. Ambele voastre puncte de vedere pot fi la fel de valabile sau de gresite. Atunci cand va confruntati cu o problema de comportament a copilului, puteti decide sa aplicati ambele idei pe rand, daca prima abordare nu functioneaza. :) In plus, studiile arata ca cei mai impliniti si fericiti adulti au fost crescuti avand parte de sprijin si incurajare din partea parintilor.
Empatizeaza cu copilul, insa fara a submina autoritatea partenerului de viata.
Atunci cand partenerul de viata a sanctionat un comportament al copilului, iar acesta sufera oarecum, poti empatiza in modul urmator: „Stiu ca e greu pentru tine si ca nu iti place decizia pe care a luat-o mama cu privire la dormitul peste noapte in casa altor persoane.”. Atunci cand oferi empatie copilului acesta va intelege ca nu este singur, iar partenerul de viata va intelege ca nu ai incercat sa ii subminezi autoritatea. Ulterior puteti discuta despre modul diferit pe care il aveti in a lua decizii cu privire la copil pentru a ajunge la concluzii comune.
Cauta sa cunosti istoricul familial al partenerului de viata.
Intr-un cuplu, fiecare vine cu obiceiurile din familia sa si va incerca sa le impuna in propria familie, considerandu-le mai bine decat ale celuilalt. Puteti sa le discutati si poate veti ajunge sa preluati unul de la celalalt anumite lucruri, iar in rest sa va formati propriile reguli si obiceiuri.
Amintiti-va intotdeauna ca relatia dintre parinti este un exemplu pentru copii despre cum ar trebui sa fie o familie si un cuplu. In plus, atunci cand parintii se afla in conflict, intotdeauna vor avea de suferit copiii.
*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 comportamente pe care este bine sa le corectezi imediat
Copiii testeaza limitele parintilor si invata despre lume inca de la cele mai mici varste, iar interventia imediata a parintelui ii ajuta sa se formeze din toate punctele de vedere.
-
Lipsa de respect la copii. 5 lucruri pe care sa le eviti
Iata cinci lucruri pe care sa le eviti daca observi un comportament lipsit de respect la copilul tau.
-
Sapte replici de evitat in disciplina copilului
Sapte replici pe care este bine sa le eviti cand incerci sa corectezi comportamentul copilului tau.
Adauga tu primul comentariu: