characters characters

Minciuna la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 ianuarie 2012    |   8055 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Minciuna la adolescentiOrice copil va descoperi minciuna si o va folosi la un moment dat. Frecventa si gravitatea minciunilor spuse de copii si adolescenti depind insa de multe alte lucruri: atitudinea parintilor fata de minciuna, grupul de prieteni, alte calitati ale copilului (curajul, responsabilitatea), situatiile in care se afla etc. Afla de ce minciuna apare insa mai frecvent la adolescenti.

De ce mint adolescentii?

In perioada adolescentei, exista doua mari obiective pe care tinerii si le stabilesc, mai mult sau mai putin constient:
1.    castigarea independentei
2.    dobandirea unei identitati separat de cea a parintilor
Urmarind atingerea acestor obiective, adolescentii sunt capabili sa apeleze la minciuna, deoarece intensitatea cu care isi doresc aceste lucruri poate fi mai mare decat la varste mai mici.

Astfel, motivele pentru care adolescentii mint pot fi urmatoarele:
-    pentru a obtine un beneficiu,
-    pentru a atrage atentia,
-    pentru a se simti puternici,
-    pentru a parea atragatori,
-    pentru a atrage simpatia sau sprijinul altora,
-    pentru ca le lipsesc strategii de a actiona.

Cum recunosti un adolescent care minte?

  • Ii e greu sa spuna ce s-a intamplat.
  • Ii e greu sa priveasca adultul in ochi atunci cand ii sunt adresate intrebari si cauta sa priveasca in alta parte.
  • Este calm si pare sa aiba pregatit un raspuns pentru fiecare intrebare care ii este adresata sau, dimpotriva, este stresat si evita sa raspunda la intrebari (se pot intampla ambele situatii).
  • Exista cel putin o persoana care a prezentat o situatie diferita de ceea ce a spus adolescentul.
  • Daca ii ceri sa-ti mai spuna inca o data povestea, omite lucruri sau adauga noi amanunte.
  • Daca ii ceri sa-ti spuna inca o data intreaga poveste incepand cu finalul, se incurca.
  • Se grabeste sa incheie discutia cu tine.
  • Poate apela la sentimentele tale: “Pui la indoiala ceea ce-ti spun eu, propriul copil si mai degraba il crezi pe el/ea? (persoana care a dezvaluit minciuna adolescentului tau)”.
  • Poti identifica modificari ale tonului, vitezei si ritmului cu care vorbeste.

Cum il convingi pe adolescent sa nu apeleze la minciuna?

1. Nu lasa nesanctionata prima minciuna pe care o descoperi la copilul tau. Arata-i in acest fel ca minciuna nu il va ajuta sa obtina ce urmareste, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, adevarul va fi descoperit.

2. Discuta cu el despre motivele pentru care a mintit. Este important sa intelegi acest lucru de fiecare data cand adolescentul tau face ceva gresit. Ajuta-l sa-si clarifice adevaratele motive pentru care a mintit: ca sa se integreze intr-un grup, ca sa evite o pedeapsa, ca sa nu raneasca pe cineva?

3. Evita predicile. A-i vorbi copilului 10 minute despre importanta adevarului in familia voastra si despre efectele pe care le au minciunile asupra celor din jur poate parea tentant, dar nu este si foarte eficient. Daca ai descoperit o minciuna, pur si simplu spune-i ca stii ca a mintit, stabileste care vor fi consecintele si transmite ideea simpla ca minciuna nu il va ajuta sa obtina ce isi doreste.

4. Gasiti impreuna solutii alternative. Daca vrea sa evite o pedeapsa, poate incerca sa indrepte greseala facuta, daca vrea sa nu supere pe cineva, poate sa invete modalitati mai putin directe de a spune lucruri delicate, iar daca intr-un grup de prieteni nu se poate integra decat printr-o minciuna, poate este cazul sa gaseasca alt grup din care sa faca parte.

5. Daca minte pentru a evita o pedeapsa, explica-i riscul de a fi pedepsit de doua ori mai grav: o data pentru greseala pe care incearca sa o acopere si a doua oara pentru faptul ca a mintit.

6. Apreciaza efortul copilului tau de a spune adevarul. Atunci cand alege sa nu minta, desi spunand adevarul risca o pedeapsa, arata-i ca intelegi efortul de a spune adevarul si ajuta-l sa isi indrepte greseala. Evita pedepsele exagerate, mai ales in situatiile de acest gen, in care copilul decide sa spuna adevarul.

7. Aminteste-i ca limbajul nonverbal il poate da de gol oricand si ca iti poti da seama si dupa astfel de elemente ca iti ascunde adevarul ori il denatureaza.
 
 

Tu cum ai reactionat atunci cand ti-ai prins adolescentul cu o minciuna?

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Bianca    24.02.2017 - 16:15
    Misa furat din casa o suma de bani ce se va intimpa de acum cu viata mea ? Imi merge forte prost .Sa fie din cauza asta ? Datimi un raspuns va rog
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    26.01.2012 - 10:19
    Cred ca minciunile copiilor sunt inevitabile, mai ales in adolescenta.. important este insa ca ele sa nu devina un obicei, pentru ca atunci vor duce la o ruptura a comunicarii intre parinte si copil.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe