characters characters

„Mami, poti sa-mi dai mai multi bani?” Tehnici de negociere cu preadolescentul

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2011    |   7202 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

tehnici de negociere cu un preadolescentPe masura ce cresc, copiii isi doresc din ce in ce mai multe lucruri. Parintii stiu acest lucru cel mai bine si reusesc din ce in ce mai greu sa ajunga la un compromis cu ei.
Pentru parintii care simt ca au nevoie de cateva tehnici speciale pentru a negocia cu copilul lor, prezentam in continuare cateva asemenea metode.

Situatii frecvente in care negociezi cu un preadolescent

Iti prezentam in continuare cateva situatii concrete care pot aparea in relatia cu copilul tau. Noi te ajutam prezentandu-ti mai multe tehnici de negociere si exemplificand modul in care acestea se pot aplica. Nu pretindem ca solutiile propuse in randurile de mai jos reprezinta o „reteta a succesului”. Felul in care aceste situatii pot fi rezolvate depinde mult de relatia parinte copil, de contextul in care apar si de tehnica de negociere pe care parintele o foloseste.

Tehnici de negociere cu preadolescentul1. Cere prea multi banii de buzunar
Cum reactionezi?
O regula de aur in domeniul negocierii este ”Niciodata sa nu iei cuvantul atunci cand poti sa pastrezi tacerea”. Spune cu vocea tare suma de bani pe care copilul ti-a spus-o, pe un ton descendent, care sa lase o suspensie urmata de o pauza mare in vorbire. Astfel, copilul se va gandi ca totusi, poate a exagerat si atunci iti va oferi o noua alternativa: o suma mai mica pe care cu siguranta ti-ai putea-o permite. Aceasta este „tehnica tacerii.”
Negocierea pentru banii de buzunar poate fi o ocazie buna de a-l invata pe copil sa munceasca pentru ceea ce isi doreste. Daca simte ca are nevoie de mai multi bani de buzunar, ii poti cere sa te ajute in casa la mai multe treburi in schimbul banilor. Este o modalitate de a aplica tehnica de negociere numita „Primeste-ofera”.

tehnici de negociere cu preadolescentul2. Nu vrea sa invete mai mult
Cum reactionezi?

A-l convinge pe copil sa se dedice mai mult invatarii este o problema pentru care negocierea s-ar putea sa nu fie de ajuns. O strategie cu sanse de reusita trebuie sa cuprinda motivarea copilului pentru a invata, modalitati prin care sa ii arati copilului ca invatarea poate fi usoara si distractiva, precum si o serie de recompense pentru activitatea de invatare.
Negocierea apare in aceasta ecuatie in ceea ce priveste recompensele. Ii poti promite copilului ca va merge in tabara daca va lua note mai mari sau ca ii vei cumpara bluza pe care si-o doreste cand isi va repara media la matematica. Este vorba de tehnica simpla, „Primeste-ofera”. Este bine sa nu o folosesti in exces, ci doar cu rolul de a impulsiona copilul, de a-l convinge sa inceapa sa depuna mai mult efort. Pe parcurs, este bine sa pui accentul pe motivatia sa interioara pentru invatare.


3. Vrea sa mearga in excursie cu prietenii

Cum reactionezi?
Poti aplica mai multe tehnici in aceasta situatie. Ii poti cere ceva in schimb, aplicand tehnica „Primeste- ofera”: „Mergi in excursie daca iei note mai mari la matematica” sau ii poti pune o conditie „Da, dar pana in vacanta de vara nu ne mai permitem nicio alta excursie”, folosind tehnica „Da, dar...
Daca stii ce urmeaza sa iti ceara (de obicei, copiii aduc vorba „intamplator” despre lucrurile pe care le doresc inainte de a formula cerinta in sine), amana discutia. Atunci cand copilul iti spune ca vrea sa vorbeasca cu tine, poti apela la o  serie de stresori. De exemplu, acccepta sa vorbesti cu copilul tau, insa in momentul in care te afli fata in fata cu el, „aminteste-ti” ca ai uitat sa rezolvi o treaba la serviciu care nu suporta amanare. In acest mod il determini sa amane discutia pe mai tarziu. Apoi, poti sa-ti intrebi copilul despre subiectul pe care vroia sa-l discute cu tine atunci cand se afla de fata si alte persoane. Cu siguranta el nu va deschide subiectul si-l va amana. Astfel, poti inventa o serie de stresori, pana cand copilul tau fie va renunta la idee, fie iti va face o cerere mult mai redusa. Aceasta tehnica este numita tactica stresarii si tracasarii si deoarece nu promoveaza comunicarea deschisa, nu este recomandata in mod special parintilor si copiilor. Este bine insa sa stii ca exista, pentru a o identifica atunci cand este folosita de alte persoane, de exemplu.

tehnici de negociere cu preadolescentul4. Copilul doreste o petrecere prea costisitoare de ziua lui
Cum reactionezi?
Numarul prea mare de invitati si costurile prea ridicate te determina sa respingi aceasta cerere.  Explica-i copilului acest lucru, folosind tehnica argumentarii.
Il poti refuza pe copil, lansandu-i o contraoferta pe care esti sigur ca o va refuza: o masa in familie. Acum este momentul sa ii propui oferta pe care intr-adevar ti-o permiti si o consideri potrivita: de exemplu, o iesire in oras doar cu prietenii apropiati.
Deoarece este o solutie de mijloc, atat pentru tine, cat si pentru copil, este posibil ca acesta sa o accepte, avand in vedere ca stie care este alternativa (o simpla masa in familie, fara prietenii sai). Aceasta tehnica se numeste vanzarea in trei pasi si este posibil sa o observi si la copilul tau, atunci cand, de exemplu, iti cere o suma mare de bani de buzunar, pentru a putea negocia cu tine pana la suma pe care si-o doreste de fapt si cu care ai fi de acord. Data viitoare cand ii vei cere ceva  copilului, poti incepe cu o cerere exagerat de mare, apoi cu una prea mica, pentru a ajunge impreuna la solutia pe care intr-adevar ti-o doreai.


5. Doreste haine sau un telefon prea scumpe
Cum reactionezi?
De multe ori, copiii isi doresc obiecte scumpe pentru simplul motiv ca alti copii le au si simt ca nu ar fi acceptati in grupul de prieteni daca nu le-ar avea si ei.
Poti aborda cererile exagerate ale copilului tau cerandu-i cat mai multe argumente pentru care ar trebui sa ii cumperi respectivele lucruri. Ideea de baza este de a insista cu cererea de motive si solicitarea de argumente, pana cand copilul se va simti epuizat si isi va da seama ca nu are resurse suficiente pentru a te convinge, renuntand in final la idee. Aceasta tehnica este aplicata de copiii insisi, care reusesc sa isi exaspereze parintii si sa ii faca sa cedeze insistentelor. De aceea, iti recomandam aceasta tehnica atunci cand ai timp la dispozitie si cu conditia sa te inarmezi cu multa, multa rabdare! Nu fara motiv, tehnica se numeste „tactica obosirii adversarului”.
Daca ti se pare ca nu ai suficienta energie pentru o discutie lunga cu copilul tau pe aceasta tema, poti aplica o alta strategie. Ofera ca exemplu alt copil care, pentru a obtine un anumit lucru, a depus un efort. Propune-i copilului tau sa procedati la fel, eventual sa stranga o parte din suma necesara pentru achizitia pe care si-o doreste atat de mult. Vei aplica in acest fel „tehnica exemplului” si il vei invata pe copil ce inseamna sa economiseasca bani, o lectie valoaroasa de educatie financiara

Important de retinut

  • In orice situatie de negociere, trebuie sa pornesti de la intelegerea nevoilor copilului tau si de la motivul care sta la baza cererii lui.
  • Evita sa raspunzi cererii copilului incepand propozitia intr-o forma negativa „Nu se poate”.
  • Cea mai buna tehnica de „negociere” este aceea de a-i explica copilului punctul tau de vedere sau motivele pentru care este bine sa realizeze o anumita actiune.
  • Exista mai multe tehnici de negociere care se pot aplica in viata de zi cu zi in relatia cu copilul tau.
  • Pentru o anumita situatie cu care te confrunti este posibil sa poti aplica mai multe tehnici de negociere.
  • O anumita tehnica  de negociere nu functioneaza la fel pentru toti copiii.
  • Fii creativ si aplica  si  metode de negociere pe care nu le folosesti in mod curent
  • Cand negociezi, evita sa apelezi la sentimentele copilului pentru tine sau la iubirea ta fata de el, precum: „Daca ma iubesti, o sa faci cum iti spun eu” sau „Stiu ca esti un baiat cuminte si te iubesc. De aceea, vei face cum iti spun eu.” Astfel de tehnici intra in categoria „santajului emotional” si au efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copilului.

Tu in ce situatii negociezi cu copilul tau si cum reusesti sa ajungi la un compromis?


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    alin    06.09.2011 - 08:35
    buna sunt tot eu alin.cel de 12 ani.cu timpul si eu am inceput sa imi doresc din ce in ce mai multe lucruri.de exemplu:zi de nastere extravagante,haine mai multe si foarte scumpe,jocuri pe compiuter si telefoane,gioisticuri,casti (etc...)...!mi sau luat toate acestea si multe altele in continuare dar am constatat ca trebuie sa fiu mai atent cu bani.pentru ca ei nu vor fi la nesfarsit.cand mama imi da bani ai bag in puschiulita iar dupaia tata imi da bani si dupa ce am strans mai multi imi pot lua ot ce vreau din bani propi si pot sa ai ajut pe parinti dandule bani de mancare pentru familie ca sa nu ia bani din portofele iar eu,tata si mama sa ne bucuram de ei.to be continued....

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Copilul care crede ca i se cuvine totul
    Copilul care crede ca i se cuvine totul 1
    21 octombrie 2013   

    Ti se intampla des ca parinte sa fii tras de maneca la tot pasul de copilul tau pentru ca vrea ceva? Astazi vrea o haina noua, maine isi doreste sa aiba ghizodan la fel cu al colegului de banca, apoi isi mai doreste un nou joc video si de ce nu, peste cateva zile altul pentru ca de cel pe care il are s-a plictisit. Insa copilul tau nu este singurul care sufera de sindromul “Vreau...!”. Se pare ca suntem cu totii afectati de acest fenomen.

  • Tehnici de negociere pe intelesul copiilor
    Tehnici de negociere pe intelesul copiilor 4
    07 februarie 2011   

    Cele mai multe conflicte intre copii  pot fi evitate invatandu-i pe acestia importanta tehnicilor de negociere, a diplomatiei si a capacitatii de a-l asculta pe celalalt. Cum il poti invata pe copil sa nu apeleze la comunicarea violenta si sa obtina ce isi doreste prin negociere? Prezinta-i cateva metode pe care le poate aplica atunci cand doreste sa obtina un anumit lucru.

Mai multe