characters characters

„Mami, mai vreau o inghetata!” Tehnici de negociere cu un prescolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 august 2011    |   4301 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Tehnici de negociere cu prescolarul„Mami, mai vreau o inghetata!”, „Mai vreau sa ma uit putin la desene animate!” ,  „Nu-mi este somn acum!”. Comunicarea eficienta inseamna de multe ori si negociere. Situatiile in care esti nevoit sa negociezi in calitate de parinte sunt diverse: in relatia cu partenerul de viata, cu educatoarea, cu alti parinti si, cel mai important, cu copilul tau. Deoarece copiii stiu sa obtina ce isi doresc, aplicand, din instinct, diverse tehnici de negociere in relatia cu parintii, este bine si pentru tine sa fii „echipat” cu cateva metode prin care poti sa faci fata cererilor copilului.
 

Situatii in care esti nevoit sa negociezi cu un prescolar

Iti prezentam in continuare cateva situatii concrete care pot aparea in relatia cu copilul tau. Noi te ajutam prezentandu-ti mai multe tehnici de negociere si exemplificand modul in care acestea se pot aplica. Nu pretindem ca solutiile propuse in randurile de mai jos reprezinta o „reteta a succesului”. Felul in care aceste situatii pot fi rezolvate depinde mult de relatia parinte copil, de contextul in care apar si de tehnica de negociere pe care parintele o foloseste.

jucarii1. Te afli in magazin si copilul tau observa o papusa foarte scumpa pe care doreste sa o aiba si iti spune acest lucru.
Cum reactionezi?
Poti incerca tehnica argumentarii. Ii poti vorbi despre faptul ca are destule papusi asemanatoare acasa, despre faptul ca trebuie sa respectati lista de cumparaturi si despre faptul ca deocamdata nu aveti bugetul necesar pentru a cumpara papusa.
 
O alta tehnica este de a-i atrage atentia spre o alta papusa mai ieftina pe care o observi in magazin, ai putea sa-i spui ca acum e nevoie sa cumparati lapte de la raionul cu lactate si dupa aceea va veti intoarce pentru papusa. Daca accepta, este bine sa-i ocupi mintea si privirea indicandu-i tot felul de obiecte pe care sa le priveasca din magazin si despre care sa-i vorbesti- in final este posibil sa uite de papusa dorita. Acestea sunt exemple tipice pentru tehnica tergiversarii. Este bine totusi sa nu folosesti aceasta tehnica in exces, pentru ca nu va functiona decat pe termen scurt. In plus, este posibil ca cel mic sa nu uite de obiectul promis si sa isi piarda increderea in tine in momentul in care vede ca nu iti vei indeplini promisiunea.

2. Copilul tau nu vrea deloc sa se imbrace in hainele pe care i le-ai pregatit de dimineata si va si grabiti sa ajungeti undeva.

Cum
reactionezi?
„Toata lumea te-a laudat data trecuta cand te-ai imbracat cu hainele propuse de mine. Iti sta foarte bine cu aceasta culoare. Ce zici daca azi porti pantalonii verzi?” Un scurt text de acest fel, in care scoti in evidenta punctele forte ale copilului, este o sansa sa il imbraci mai repede pe cel mic. Desigur ca aceasta tehnica va functiona si in alte situatii pe care le poti intalni in interactiunea cu copilul tau.  Aceasta tehnica de negociere poarta numele de tehnica politetii exagerate.
 
copilul care nu vrea sa manance3. Copilul nu vrea sa manance.
Cum reactionezi?
Una dintre tehnicile care pot da rezultate este sa ii trezesti copilului interesul fata de felul de mancare pe care i-l oferi. Inainte de a gati sau inainte de a pune masa, ii poti povesti lucruri inedite despre fiecare ingredient (de unde provin, cum se pregatesc, de ce este bine sa le consume etc.).  Il poti intreba despre ce gust crede ca vor avea sau cum va arata mancarea. De asemenea, este important sa il faci sa doreasca sa guste din felul pregatit de tine (ii poti spune ca ai nevoie de parerea sa de „expert”), inainte de a se aseza la masa. Aceasta tehnica poarta numele AIDA(acronim de la cele patru etape ale sale: Atrage atentia, Starneste interesul, Fa-l sa-si doreasca ce ai de oferit si Actioneaza).


4. Copilul nu vrea sa ramana cu bunicii sau cu alte persoane acasa, pana cand unul din parinti se intoarce de la serviciu.

Cum reactionezi?
Prezinta-i toate dezavantajele si lucrurile neplacute care i s-ar putea intampla si care i-ar putea afecta siguranta, daca nu accepta solutiile tale. In acest fel, aplici tehnica securitatii. Aceasta vizeaza, dupa cum ii spune numele, securitatea copilului. In ceea ce-l priveste pe prescolar, aceasta tehnica functioneaza  si in alte situatii in ideea de a-l feri de pericole.



desert5. Copilul cere insistent dulciuri, inghetata sau prajituri.
Cum
reactionezi?
Ii poti explica pe intelesul lui motivele pentru care nu ii poti oferi dulciurile: vorbeste-i despre faptul ca sunt nesanatoase si ofera-i o alternativa sanatoasa (un fruct), pe care, eventual il imparti cu el- va accepta mai usor sa consume un aliment sanatos daca te vede pe tine facand acelasi lucru. Aceasta tehnica se numeste tehnica argumentarii.
 
 Ii poti spune doar atat: ”In frigider avem doar fructe. Asta e tot ce avem. Daca vrei, bine; daca nu, vei ramane fara desert.” Aceasta este tehnica de negociere numita si „Asta-i tot ce am”.
 
O alta tactica pe care o poti aplica este sa ii dai copilului o prajitura, cu conditia sa manance si un fruct. Aceasta tehnica se numeste Primeste-oferasi se poate aplica in toate situatiile in care copilul iti cere ceva, iar tu la randul tau, vrei sa obtii ceva in schimb.

6. Copilul refuza sa plece de la televizor.

Cum reactionezi?
„Mai stau doar 10 minute!” Multi parinti aud aceasta replica atunci cand copilul este in fata televizorului.  Una dintre tehnicile de negociere prin care poti sa rezolvi aceasta situatie este urmatoarea: „Mai stai 10 minute, dar maine te uiti la televizor cu 10 minute mai putin.” Tehnica se numeste  Da, dar...” si o poti adapta in functie de situatie.

7. Nu vrea sa doarma devreme
Cum reactionezi?
Propune-i o activitate care il va predispune la somn. Iti recomandam lectura unei povesti inainte de culcare. „Bine, mai stai treaz putin, daca in timpul asta citim impreuna o poveste.” In acest fel, ai aplicat tehnica „Primeste-ofera”: copilul primeste o jumatate de ora in plus de stat treaz, insa in schimb va asculta povestea pe care i-o citesti.


Important de retinut
  • In orice situatie de negociere, trebuie sa pornesti de la intelegerea nevoilor copilului tau si de la motivul care sta la baza cererii lui.
  • Evita sa raspunzi cererii copilului incepand propozitia intr-o forma negativa „Nu se poate”.
  • Cea mai buna tehnica de „negociere” este aceea de a-i explica copilului punctul tau de vedere sau motivele pentru care este bine sa realizeze o anumita actiune.
  • Exista mai multe tehnici de negociere care se pot aplica in viata de zi cu zi in relatia cu copilul tau.
  • Pentru o anumita situatie cu care te confrunti, este posibil sa poti aplica mai multe tehnici de negociere.
  • O anumita tehnica  de negociere nu functioneaza la fel pentru  toti copiii.
  • Fii creativ si aplica si  metode de negociere pe care nu le folosesti in mod curent.
  • Cand negociezi, evita sa apelezi la sentimentele copilului pentru tine sau la iubirea ta fata de el, precum: „Daca ma iubesti, o sa faci cum iti spun eu” sau „Stiu ca esti un baiat cuminte si te iubesc. De aceea, vei face cum iti spun eu.” Astfel de tehnici intra in categoria „santajului emotional” si au efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copilului.

Te provocam sa ne descrii o situatie in care ai negociat cu copilul tau si ce tehnica ai folosit.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
    05 iulie 2019   

    Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.

  • Negociere in relatia cu copilul
    Butonul lui “Inca o data”...
    18 martie 2015   

    Nu stiu voi cum sunteti dar eu incet, incet simt ca devin alergica la “inca o data!”, “doar unul singur!” “o data si gata!”.

  • Pentru un ceas de liniste...
    Pentru un ceas de liniste...
    14 octombrie 2014   

    "Eu m-am dezobisnuit sa rezolv treburile cu un pitic pe la picioare, el nu e obisnuit sa petreaca prea mult timp in casa si de aici pana la explozii, e doar un pas."

Mai multe