characters characters

Jocuri de drum lung

Jocuri pentru calatoriile lungi

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2016    |   4087 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Jocuri de drum lungDrumurile lungi pot deveni plictisitoare pentru cei mici. Pentru momentele in care nu mai ai idei sau inspiratie pentru a inventa jocuri, iata cateva pe care le poti pune in practica.

Jocuri cu cifre si cuvinte:

Ce obiecte incap intr-un borcan?

O persoana spune alfabetul in gand in timp ce alta spune la un moment dat „stop”. Litera la care s-a ajuns va fi cea cu care rand pe rand, fiecare participant la joc trebuie sa numeasca obiecte care sa incapa intr-un borcan. De exemplu, daca litera de pornire este „R”, obiectele ar putea fi: radiera, rigla, roca, reportofon, ruj, rimel, rotita, rubin, rozaliu, rulment etc. Persoana care nu mai cunoaste niciun cuvant care incepe cu litera respectiva si care sa incapa intr-un borcan, va primi „B” de la borcan. Rand pe rand vor iesi persoanele din joc care vor aduna toate literele cuvantului „BORCAN”. Castigatorul este ultimul ramas in joc.

FAZAN

Stii cu siguranta regulile pentru acest joc. Litera cu care va incepe primul cuvant se alege in acelasi fel ca la jocul anterior, insa urmatorul trebuie sa formeze un cuvant cu ultimele doua litere ale cuvantului anterior. Daca litera aleasa este „p”, urmatorul ar putea zice “pasca”, apoi „casa”, „sarma”, „ margine”, nevazut si pentru ca nu exista cuvant care sa inceapa cu ut” va primi litera „F” de la „fazan”. Castigator este cel care ramane ultimul in joc.

Jocul numerelor

Se poate juca in doi sau cu mai multe persoane. Unul se va gandi la un numar intre un anumit interval, iar ceilalti participanti vor trebui sa ghiceasca numarul. Ii poti oferi copilului mici indicii pentru a ghici mai repede. De exemplu:

Parintele: „Ma gandesc la un numar intre 0 si 30.”

Copilul: „15?”

Parintele: „ Mai mic.”

Copilul: „ 11?”

Parintele: „ Mai mic, asta inseamna ca e intre 0 si 10.”

Jocul rimelor

Un participant la joc alege un cuvant, iar ceilalti trebuie sa propuna pe rand, alte cuvinte care rimeaza. Primul participant care nu stie sa gaseasca o rima, pierde. :)

Merg la... si iau cu mine...

Persoana care incepe jocul spune numele destinatiei: „Merg la 2 Mai”, de exemplu, apoi adauga „si iau cu mine: o minge”. A doua persoana trebuie sa reia propozitia si trebuie sa adauge inca un obiect: „Merg la 2 Mai si iau cu mine o minge si un colac.” Jocul continua pana cand participantii la joc uita sirul obiectelor pe care le iau cu ei in vacanta :).

Telefonul fara fir

Primul jucator spune o poveste scurta in soapta, la urechea celui mai apropiat jucator. Acesta trebuie sa o transmita tot in soapta, urmatorului jucator, pana cand povestea ajunge la ultimul jucator. Ultimul jucator va trebui sa spuna cu voce tare povestea care a ajuns la el.

Jocuri muzicale

Dati drumul la radio si gasiti o piesa pe care sa o cantati cu totii in masina.

Recunoasteti cantecul

Fiecare dintre voi, pe rand trebuie sa se gandeasca la cateva versuri dintr-o melodie pe care sa le fredoneze. Castigator e cel ce ghiceste cele mai multe denumiri de piese sau numele interpretului.

Ghiceste interpretul

Unul dintre voi se va gandi la un cantaret si va oferi trei indicii pentru ca el sa fie identificat. Fiecare participant are dreptul sa mai ceara cate un indiciu in asa fel incat castigatorul sa fie desemnat cel ce identifica cel mai repede despre cine este vorba.

Jocuri de geografie

Numeste orase sau tari

Jocul este similar Fazanului, insa aici trebuie sa spuneti din ultima litera a cuvantului anterior, un nume de oras sau de tara. De exemplu, daca alfabetul s-a oprit la S, prima persoana ar putea spune ca oras, Salaj, urmatoarea va fi nevoita sa se gandeasca la un nume de oras care sa inceapa cu J- Jibou, apoi cu „U”- Ulmeni etc.

Jurnalul de calatorie

Aveti nevoie de un pix si o hartie pe care sa notati fiecare localitate pe care o intalniti in drumul vostru. Ulterior le puteti cauta si pe harta, trasand drumul cu o carioca pentru a vedea distanta parcursa.

Identificati masinile

Acest joc este foarte simplu: cine identifica cel mai repede, judetul si tara din care provin masinile pe care le intalniti in drumul vostru. Jocul devine mult mai interesant atunci cand drumul este lung si va indreptati catre o locatie preferata de turistii din toate zonele tarii.

Descopera locul secret

Unul dintre participanti se uita pe harta si alege o localitate mica, un rau, un varf de munte etc. Spune numele locului respectiv cu voce tare, iar urmatorul participant la joc va avea 60 secunde la dispozitie pentru a-l gasi pe harta. Daca vreti sa duceti jocul mai departe si aveti acces la internet, puteti cauta apoi informatii si imagini cu locul respectiv.

Jocuri creative de gandire

Continua povestea

O persoana va incepe sa spuna o poveste inventata dupa care, pe rand, fiecare trebuie sa o continue cu cate o propozitie, mentinand sirul narativ si realizand o continuitate logica povestii incepute.

Ce altceva ai putea face?

Ganditi-va la un obiect pe care sa il denumiti, iar apoi identificati ce altceva s-ar putea face cu obiectul respectiv (cum s-ar putea folosi). De exemplu: periuta de dinti. Ea poate fi folosita si pentru a curata pantofii, coada ei pentru a te ajuta sa te incalti, periuta pentru a picta etc.

Aceleasi cuvinte, sensuri noi

Dati startul jocului prin a propune un cuvant cu care, cei din masina, pe rand vor trebui sa alcatuiasca o propozitie, schimband sensul cuvantului. Daca persoana al carei rand a venit nu mai stie, dar altii din masina cunosc inca un sens, persoana va primi 1 punct penalizare. La 5 puncte, iese din joc. Castigatorul este cel ramas in joc, ultimul. Iata un exemplu: casa (locuinta, casa de marcat, casa de piatra etc.)

Voi ce alte jocuri obisnuiti sa jucati cand calatoriti?


*Sursa foto: nirots, FreeDigitalPhotos.net

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  ma numesc ange    28.06.2018 - 21:55
  Cati sunt de acord sa ramanem prieteni

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe