characters characters

Jocuri de creativitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2015    |   3578 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

jocuri de creativitate
Copiii au o imaginatie bogata, mai ales pentru ca nu cunosc inca felul in care functioneaza lumea si pot face legaturi surprinzatoare intre obiecte si fenomene. Pe masura ce cresc insa, copiii invata sa priveasca lumea asa cum o facem cu totii, iar uneori nici nu mai au timp sa se joace cu propria imaginatie sau sa construiasca povesti. Aici intervii tu insa, cu activitati care ii pot stimula creativitatea:).

Iata cateva jocuri care pot stimula creativitatea copilului sau elevilor tai:

Cand va creste mare. Provoaca-l pe copilul tau sa isi imagineze ca are un glob de cristal in care poate sa ghiceasca viitorul pentru fratele, sora, verisorul, verisoara sau prietenul sau cel mai bun. Va putea sa creeze o biografie amuzanta sau destul de probabila, pornind de la ce cunoaste despre copilul respectiv, adaugand in plus umor si fantezie. Jocul poate fi foarte antrenant, o data ce incepe. Il poti indruma pe copilul tau prin intrebari precum: Ce profesie va avea respectiva persoana? Unde va locui? Cum se va imbraca? Ce preocupari va avea si cat de mare va fi familia sa? Lasati-va imaginatia libera si va veti simti adevarati magicieni:).

Portret cu ochii inchisi. Ai nevoie de acuarele aranjate pe o masa, pensula si o coala de hartie. Cu ochii inchisi pictati impreuna cu copilul un peisaj folosindu-va doar de simtul tactil si de amintirea modului in care culorile erau asezate pe masa. Lasa deoparte grija ca te vei incurca sau ca vei murdari totul in jur. Veti fi placut surprins de pictura finala obtinuta:).

Descrie obiectele. Pentru acest joc ai nevoie de cateva obiecte cat mai greu de descris. Fiecare, luat pe rand, va trebui descris de jucatori in cat mai multe detalii. Daca copilul tau nu mai stie ce anume sa spuna despre un cub verde, de exemplu, iata cateva intrebari ce va pot fi de folos:

Cum arata marginile?

Cate margini are?

Cum ti se par partile pe care nu le poti observa?

Cat de greu ar putea fi?


Ulterior, cautati cat de multe intrebuintari pe care obiectul descris le-ar putea avea in viata de zi cu zi. Spre exemplu, cubul ar putea fi asezat ca un bibelou pe noptiera sau pe un raft, ar putea fi suport pentru un obiect mai mic, ar putea fi prins cu o ata si atarnat in bradul de Craciun sau pur si simplu ar putea fi o piesa dintr-un colaj.

Imagineaza-ti forma geometrica. Acesta este un joc pentru intreaga familie. Pe rand, fiecare trebuie sa isi imagineze o forma geometrica in cat mai multe detalii, iar ceilalti vor fi nevoiti sa adreseze cat mai multe intrebari astfel incat sa ghiceasca forma initiala la care s-a gandit propunatorul. Iata un exemplu: “un cerc de culoare rosie”. Intrebarile ar putea fi:

E format din mai multe linii?

Este o linie continua care se curbeaza?

Are o culoare rece?

Are o culoare calda?

Cel care raspunde la intrebari are voie sa raspunda numai cu “da” sau “nu”


Jocul intrebarilor fara sens.
Nu ai nevoie de niciun material pentru acest joc, ci doar de imaginatie. Intrebarile se pot pune pe rand si e important sa fie cat mai haioase. Ai prefera sa fi o vaca sau o pasare si de ce? Daca ar trebui sa locuiesti intr-o pestera ce ai lua cu tine? Daca ai fi un liliac, in ce loc ti-ar placea sa atarni? Jocul e cu atat mai distractiv, cu cat intrebarile sunt mai comice.

Pablo Picasso spunea ca “Fiecare copil e un artist. Problema cea mai mare este cum sa ramai artist pe masura ce cresti.”. Tu cum il ajuti pe copil sa ramana creativ?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/gazeronly/9862511946/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe