characters characters

Jocuri care dezvolta atentia copilului in primii ani de viata

05 aprilie 2019    |   3087 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.



Atentia este una dintre cele mai importante resurse ale copilului tau, mai ales in prezent, cand sursele de distragere a acesteia sunt atat de diverse si atat de puternice. Atentia este esentiala in invatare si in formarea abilitatilor, dar si in viata de zi cu zi, cand copilul tau va trebui sa ia decizii de tot felul. Asadar, este benefic sa te asiguri ca ii oferi un start bun in ceea ce priveste dezvoltarea atentiei sale.

Orientativ, iata la ce poti sa te astepti cand vine vorba despre capacitatea de atentie a copilului in primii ani de viata:

  • Atentia copiilor cu varsta de pana la un an este usor de distras de aproape orice se intampla in jurul lor, iar acest lucru este normal.
  • Intre un an si doi ani, copiii incep sa isi concentreze atentia asupra unei activitati care ii intereseaza.
  • Intre 2 si 3 ani, incep sa isi poata muta atentia de la o activitate la alta, cu sprijinul unui adult.
  • Intre 3 si 4 ani, vor reusi sa isi redirectioneze singuri atentia de la o activitate la alta.

 


Cum poti sa dezvolti atentia copilului tau in acest interval de varsta?

In afara de a-i permite sa exploreze mediul in care traieste si de a-l lasa sa se joace neintrerupt, de a-i asigura un stil de viata sanatos (cu suficienta odihna, miscare si cu o alimentatie sanatoasa), poti sa incurajezi cateva activitati si tipuri de jocuri care stimuleaza atentia celor mici.

Puzzle-urile

Pornind de la puzzle-uri simple de 2-4 piese, cei mici pot trece treptat la puzzle-uri mai complexe. Acestea le exerseaza atentia vizuala si spiritul de observatie.

Labirinturile

Labirinturile simple (pe hartie sau de jucarie) sunt activitati care solicita concentrarea atentiei celor mici pentru o perioada relativ lunga de timp.

Arts&crafts

Activitatile de pictura, modelaj, desen, lipire, constructie etc. sunt toate recomandate pentru imbunatatirea atentiei celui mic. De multe ori, acestea presupun mai multi pasi, care implica abilitati diferite ale copilului. In afara de faptul ca ii dezvolta atentia, activitatile practice ii stimuleaza si motricitatea fina, esentiala mai tarziu pentru invatarea scrisului.

Jocurile care presupun sortare sau gasirea de perechi

Jocurile care se bazeaza pe sortare sau clasificare ori pe gasirea de perechi sunt utile nu doar pentru stimularea capacitatii de concentrare a atentiei, ci si pentru gandirea logica a celui mic.

Orice joc sau activitate care ii capteaza interesul

Efectele jocurilor si activitatilor de mai sus vor fi pozitive daca ii vor trezi cu adevarat interesul. Atentia este strans legata de motivatie si de interesele copilului. Asadar, este important sa ii permiti sa exploreze lucrurile care i se par interesante, chiar daca tie ti se par banale sau chiar daca nu au valoare „educativa” in sensul obisnuit al cuvantului. De exemplu, atunci cand copiii se uita cu atentie la pietricele, frunze sau un obiect obisnuit din casa, este important sa nu fie intrerupti. In asemenea momente, isi exerseaza abilitati cognitive importante, precum atentia, imaginatia si rationamentul logic.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe