Joaca senzoriala si povestile - mic ghid de pus in practica
In primii ani de viata, copiii exploreaza lumea cu ajutorul simturilor. De aceea, vor atinge, trage, arunca, gusta, mirosi obiecte de tot felul si vor privi si asculta cu atentie ce se intampla in jurul lor. Am putea fi tentati sa incadram aceste activitati in categoria „dezvoltare senzoriala”, dar de fapt ele sunt esentiale pentru dezvoltarea cognitiva a copilului. Cu cat acesta exploreaza mai mult lumea din jur, cu atat observa, intelege si interpreteaza relatiile dintre obiecte si fenomene.
Joaca senzoriala ofera copiilor ocazia de a-si folosi simturile (tactil, auditiv, olfactiv, vizual, gustativ) si imaginatia in acelasi timp, iar povestile pot fi o sursa importanta de inspiratie. Poti sa ii citesti copilului o poveste in timp ce se joaca sau poti crea o tava de joaca senzoriala inspirata de o poveste pe care a ascultat-o deja.
Idei de activitati senzoriale inspirate din povesti
Vanatoarea de comori
Daca ii citesti copilului o poveste despre pirati sau vanatori de comori, poti recrea vanatoarea de comori umpland o tava cu nisip (sau orez) in care ascunzi „bijuterii” pretioase. Adauga bete si frunze pentru a recrea un decor tropical.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Joaca repetitiva la anteprescolari
De ce apar comportamentele repetitive la copii in primii ani de viata si cum ajuta la dezvoltarea celor mici.
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
Adauga tu primul comentariu: