characters characters
Catalina Asaftei 01 apr 2014

Are 3 ani si nu vorbeste, cum pot sa-l ajut ?

Propus de: Catalina Asaftei   |  

Varsta: 3 - 6 ani.

Am un baietel care acusi face 3 ani si nu prea vorbeste. Toata ziua vb "in limba lui". Daca recit/cant poezii/cantece pe care le cunoaste repeta dupa mine ba chiar termina unele versuri, executa ce-l rog sa faca. Uneori face si propozitii simple dar nu e constant si cel mai rau este ca se si enerveaza f repede ca nu-l intelegem si tipa.
Este timid si ff incapatanat, in rest este un copil istet, facem puzzeluri,coloram, desenam construim, ii place sa se alinte si e f iubitor.
Merge la cresa unde am aflat cu stupoare ca in ultima vreme nu vrea sa faca nimic, daca nu-l hraneste nu mananca, nu vrea sa ajute la strangerea jucariilor, il pun pe olita nici ca se ridica de acolo nu vrea deloc sa colaboreze cu dna(mentionez ca acasa mananca singur, isi strange jucariile cand ii spun), este posibil sa se plictiseasca avand in vedere ca  nu au activitati prea multe?
Multumesc anticipat.

Raspunsuri(6)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Valentina Turcescu

  Valentina Turcescu 29 mai 2014 11:12

  Am doi copii (6 si 4 ani). Ambii au vorbit dupa varsta de 3 ani. Cand au inceput gradinita chiar aveam emotii pentru ca te puteai intelege foarte greu cu ei. Dar totul este bine acum chiar daca  la 6 ani si 8 luni baiatul meu spune inca "frupte" in loc de "fructe" iar fata la 4 ani si 6 luni spune "fuciulita" in loc de "ciufulita" dar au un vocabular cu care de multe ori ma uimesc.

  Cred ca problema mai serioasa este comportamentul de la cresa. Dar si acesta este posibil sa vina din faptul ca nu poate comunica inca foarte bine cu ceilalti copii care probabil ca vorbesc mai bine.

  Pentru linistea ta este mai bine sa consulti un specialist.

 • Caciula 2 Ioana

  Caciula 2 Ioana 03 apr 2014 16:34

  Draga Catalina

  Cred ca un logoped ar fi cel mai in masura sa il ajute pe baietelul tau la dezvoltarea vorbirii, prin jocuri si exercitii specifice. De asemenea, cred ca ar fi de dorit sa vedeti ce se intampla la cresa - este o problema de adaptare, il deranjeaza ceva anume, se plictiseste, a avut dintotdeauna aceeasi atiutdine sau ceva s-a intamplat recent. De asemenea spui ca este timid si ff incapatanat. Poate ar fi bine sa vedeti ce spune si un psiholog, si cum puteti sa ii dezvoltati abilitatile sociale, pentru ca va merge la gradinita si apoi la scoala, si adaptarea copilului la reguli si colectivitate este foarte importanta. Asteptam sa ne mai spui cum evolueaza cel mic. Mult succes!

 • Clara Popescu

  Clara Popescu 01 apr 2014 14:54

  Nu-i nicio problemă, Cătălina:).
  Sunt sigură că va evolua bine copilul tău.
  Cred că orice poezie, cântecel sau joc de cuvinte potrivit vârstei lui pot avea efecte benefice.

  Numai bine şi să ai o zi frumoasă!:)

 • Catalina Asaftei

  Catalina Asaftei 01 apr 2014 13:58

  Vai scuze Clara am dat din greseaza vot:((( si nu am mai putut modifica, rog adminul sa stearga votul negativ, din contra este unul pozitiv.
  Multumesc.

 • Catalina Asaftei

  Catalina Asaftei 01 apr 2014 13:57

  Multumesc Clara pentru raspuns, am zis ca o sa astept pana in vara cand face 3 ani si o sa apelam la un logoped, toti mi-au zis ca inca e prea devreme, pediatrul l-a vazut, a vb cu el, chiar s-au inteles de minune si el a fost de aceeasi parere sa-l las, caci fiecare are ritmul lui.
  Pe mine ma intereseaza exercitii, jocuri  poezii folosite de mamici care au fost in aceeasi situatie, deoarece se stie ca cel mai bine se poate ucra cu un copil prin joaca.

 • Clara Popescu

  Clara Popescu 01 apr 2014 13:41

  Bună, Cătălina!

  Am mai auzit de copii care au început să vorbească de la 3 ani, refuzând să vorbească mai devreme deşi înţelegeau ce li se spunea, şi care s-au dezvoltat normal apoi.
  Din ce îmi spui despre comportamentul de la creşă, este posibil să îl fi deranjat ceva în mod special acolo, fie că e vorba de lipsa de activităţi, fie de altceva. Poate poţi afla de la educatoare de când a început să se comporte astfel şi care este relaţia lui cu alţi copii de la creşă.
  Este important să vorbeşti copilului, să încerci să îl înveţi cuvinte noi şi să fii relaxată în comunicarea cu el, este posibil să îţi simtă neliniştea şi să refuze să vorbească.
  Dacă vrei să fii sigură că totul este în ordine cu el, îţi recomand să mergi la un logoped cu el, este singura modalitate prin care copilul poate fi evaluat corect.

  Mult succes:)

  Clara

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe