characters characters

Interviu cu Dan Dinu, fotograf si director artistic al Festivalului LYNX, primul festival romanesc dedicat filmului documentar si fotografiei de natura

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 mai 2023    |   865 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Dan Dinu interviu

Dan Dinu este fotograf cu peste 20 ani de experienta, membru fondator si presedinte Forona (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) si colaborator al celor mai importante organizatii de protectie a mediului precum WWF, Propark sau Conservation Carpathia.

Cel mai recent proiect al sau este LYNX Festival, primul festival din Romania dedicat exclusiv filmului documentar si fotografiei de natura. In calitate de director artistic al festivalului, Dan ne-a raspuns la intrebari despre educatia ecologica a copiilor, importanta filmelor documentare si despre cum putem creste o generatie de copii informati si pasionati de protejarea naturii.

1. Cum a aparut ideea unui festival de film si fotografie dedicat exclusiv naturii?

Ideea unui festival de fotografie de natura era de mult in mintea noastra si deja incepusem mici demersuri alaturi de colegii din Forona (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania), insa ideea sa facem ceva si pe film a aparut cand am mers la festivaluri cu documentarul Romania Salbatica. Ma intorceam de la Green Screen din Germania si in aeroport la Munchen, intr-un moment de relaxare, colegul meu Matei Truta a venit cu ideea sa facem un festival. Am cuplat ideea lui cu cea legata de fotografie si asa s-a nascut Lynx Festival. O imbinare a doua domenii inrudite care au un potential imens in a educa pentru a directiona oamenii mai mult catre conservarea naturii.

2. Ce activitati sunt dedicate copiilor in cadrul festivalului?

Avem in cadrul festivalului mai multe activitati pentru cei mici, de la ture de observare a pasarilor si interpretare a naturii, pana la un escape tent unde participantii vor putea sa salveze planeta prin joaca. O alta activitate interesanta este quiz-ul Romania Salbatica unde copiii isi pot testa cunostintele despre natura si animale si pot castiga premii de toate felurile. Avem si o proiectie de film dedicata lor, asa ca sunt foarte multe optiuni din care sa aleaga.

3. Ce filme documentare, dintre cele prezentate in cadrul festivalului, ati recomanda in special copiilor? Exista filme in cadrul festivalului care nu sunt recomandate copiilor (limita de varsta)?

Toate filmele sunt ok pentru a fi vizionate cu familia, dar poate cele mai interesante sunt: Elefantul si termita si Viata secreta a pitigoilor. Nu avem filme in lista de anul acesta care sa nu poata fi vizionate de copii, insa unele dintre ele necesita un minim de 12 ani pentru a intelege mai bine unele conexiuni.

4. Educatia despre importanta naturii incepe in copilarie. Cum ar putea parintii sa incurajeze in familie educatia ecologica?

Cel mai bun lucru este sa ii expuna la cat mai multa natura, sa ii lase sa se joace, sa experimenteze, sa le creeze oportunitatea sa descopere singuri cum functioneaza lumea vie din jur. Eu asa am invatat, asa m-am dezvoltat. Azi, mai mult ca oricand, eforturile sa scoatem copii din casa sunt mai mari, dar acest lucru este cat se poate de necesar. Nu de alta, dar azi, mai mult ca oricand, avem nevoie sa crestem o generatie care sa fie mai atenta la problemele de mediu. Pana la urma, copiii sunt cei care vor trai in lumea pe care noi o lasam mostenire cu destul de multe probleme. Un alt mod de incurajare este sa ii duca la filme documentare de natura, sau sa le vada acasa impreuna, sa ii incurajeze sa fotografieze natura, sa citeasca despre asta. Nu in ultimul rand, sa fie ei un bun exemplu, sa recicleze mai mult, sa consume mai putin plastic inutil, sa aiba un trai mai sustenabil acasa.

5. Ce rol pot juca filmele documentare in educatia copiilor?

Unul foarte mare as zice. Copiii sunt atrasi de orice fel de device, iar daca pe acel device punem continut de calitate va fi in avantajul lor. Prin intermediul filmelor, copiii pot calatori in locuri care altfel sunt inaccesibile, iar aceste calatorii le pot dezvolta spiritul de aventura si dorinta de a cunoaste mai mult. Din pacate, documentarele de natura au putina expunere in cinematografele noastre, sau in festivaluri, dar exact asta ne propunem sa schimbam. In Saptamana Verde am propus scolilor sa ruleze filmul Romania Salbatica gratis si am avut surpriza ca propunerea noastra sa fie foarte bine primita. Peste 2.500 de scoli s-au inscris, iar filmul a fost vazut de peste 200.000 de copii. Am primit un feedback extraordinar. Cred ca astfel de proiecte vor putea schimba ceva in mentalitatea lor, le vor da alternative, ii vor face curiosi. Un copil curios este un copil care va cauta mereu sa se dezvolte si cred ca acesta este succesul unui adult educat.

6. Care credeti ca sunt principalele amenintari la adresa naturii in Romania?

Ar fi multe de spus, iar unele probleme sunt mai greu de gestionat fara implicare guvernamentala si civica de amploare, insa o sa ma opresc la una foarte importanta. Lipsa educatiei de mediu. Școala se straduie in acest sens si am vazut ca sunt incluse in anumite materii din ce in ce mai multe informatii, dar inca suntem departe, uneori si pentru ca parintii indruma copii tot spre materiile „de baza”. Cred ca meseriile viitorului sunt pe cale sa se schimbe, deja o fac, asa ca este foarte posibil sa scapam de paradigmele din trecut pe care le-am mostenit. Dar daca ne educam copiii sa fie mai atenti la natura, la problemele de mediu, la educatia ecologica, avem sansa sa trecem mai bine peste toate. Trebuie sa invatam ca natura ne este aliat si asa ne-a fost intotdeauna. Apoi o sa vedem ca toate celelalte probleme dispar rand pe rand daca exista suficienta presiune civica, mai ales din randul tinerilor. Eu cred foarte mult ca aceasta noua generatie, cea pe care o crestem acum, care se dezvolta in lumea prezentului cu problemele lui de mediu, este cea care va rezolva aceste probleme. Tot ce trebuie noi sa facem este sa le lasam o natura care mai poate fi reparata si sa nu ducem totul dincolo de punctul in care nu mai este cale de intoarcere.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe